Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Εκτεθειμένη σε οικονομικό σοκ η Ελλάδα, λόγω κορωνοϊού - Συρρίκνωση -7% το 2020 - Καμία ανησυχία για το χρέος

Scope Ratings: Εκτεθειμένη σε οικονομικό σοκ η Ελλάδα, λόγω κορωνοϊού - Συρρίκνωση -7% το 2020 - Καμία ανησυχία για το χρέος
H Scope υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο -7% για το 2020
Ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα οικονομικό σοκ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η Ελλάδα, εκτιμά η Scope Ratings σε έκθεσή της για τις συνέπειες της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.
H Scope υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο -7% για το 2020.
Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό, που δέχεται βαρύ πλήγμα, και από το μεγάλο ποσοστό αυτοπασχολούμενων. 
Όσον αφορά τις τράπεζες, η αδύναμη κερδοφορία και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εμποδίζει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, η Scope εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» και την πρόσφατη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Η Scope αξιολογεί την Ελλάδα με BB και σταθερό outlook.

Επώδυνη η παγκόσμια ύφεση

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, η Scope κάνει λόγο για συρρίκνωση 0,5%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του, η παγκόσμια ύφεση για το 2020 θα είναι η πιο επώδυνη και η πιο βαθιά από το 2009, οπότε η οικονομία είχε είχε φτάσει στο -0,1%.
Καμία από τις ανεπτυγμένες χώρες δεν θα αποφύγει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο.
Η Scope Ratings προβλέπει οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 6,5% για τη ζώνη του ευρώ το 2020, με την Ισπανία (περίπου 8%) και την Ιταλία (περίπου 7,5%) να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση στο ΑΕΠ τους.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 5,2% και της Γαλλίας κατά 6,3%.
Η Κίνα θα αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 4%, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα συρρικνωθούν κατά 3,5% και 4%, αντίστοιχα.

Image

Η πανδημία θα έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων.
Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης σχετίζονται με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ύφεσης βραχυπρόθεσμα, αλλά και με τους κινδύνους που συνδέονται με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανεργία και τις αδυναμίες των επιχειρήσεων.
Συνέπειες θα υπάρξουν και από την έκτακτη κινητοποίηση των νομισματικών και δημοσιονομικών αρχών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης υγείας, η οποία θα αυξήσει τους δείκτες χρέους μακροπρόθεσμα και θα αποδυναμώσει τη δομή του ιδιωτικού τομέα.
Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και οι νομισματικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η αξιολόγηση κάθε χώρας.
Δεδομένου ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2020, η ύφεση παγκοσμίως μπορεί να ενταθεί.
Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις της Scope Ratings, η οικονομική απόδοση των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών θα μειωθεί απότομα κατά το α’ και το β’ τρίμηνο και θα ανακάμψει σταδιακά από το γ’ τρίμηνο.
Η ισχύς και η διάρκεια αυτής της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει κάθε χώρα.
Η Κίνα θα ανακάμψει πρώτη, καθώς ήταν η πρώτη χώρα στην οποία εκδηλώθηκε η πανδημία.
Δεν προβλέπεται ανάκαμψη τύπου V ή L.
H ανάπτυξη θα έρθει σταδιακά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ωστόσο, στο δυσμενές σενάριο που τα μέτρα παραταθούν, η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί χωρίς προηγούμενο (-3,5), με την ύφεση στη ζώνη του ευρώ να φτάνει στο -11,5 και στις ΗΠΑ στο -8%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης