Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το πετρέλαιο το 2020, στα 35 δολ., λόγω κορωνοϊού

Fitch: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το πετρέλαιο το 2020, στα 35 δολ., λόγω κορωνοϊού
Η Fitch Ratings εκτιμά ότι το β΄ 3μηνο η τιμή του πετρελαίου θα αγγίξει το κατώτατο επίπεδο για το τρέχον έτος
Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την τιμή του πετρελαίου το 2020 προχώρησε σήμερα (2/4) η Fitch Ratings, καθώς η εξάπλωση του κορονωϊού έχει αποδυναμώσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγης προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 35 δολ. ανά βαρέλι για το σύνολο του έτους, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 41 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την τιμή του WTI υποβαθμίστηκαν στα 32 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 38 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
«Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται υπό πίεσης τόσο από τη συρρίκωνση της ζήτησης όσο και από την αυξανόμενη προσφορά», αναφέρει στην έκθεσή της η Fitch, διευκρινίζοντας ότι «η πολύ χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα, εξαιτίας των πρωτοφανών lockdowns στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, έχει μειώσει σημαντικά την καταλάνωση πετρελαίου».
Μάλιστα, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει κατά αρκετά εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ τα καύσιμα και η βενζίνη, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 35% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει ότι η αποτυχία επέκτασης της συμφωνίας των ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι τα μέλη του Οργανισμού δε θα έχουν περιορισμούς στην παραγωγή τους από τον Απρίλιο, αυξάνοντας την παγκόσμια προσφορά.
«Εκτιμούμε ότι η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως βραχυπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, διευκρινίζοντας ότι «η πτώση στη ζήτηση οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερη υπερπροσφορά σε σχέση με ό,τι είχε προβλεφθεί και σε πιέσεις των τιμών».
Η πρόβλεψη της Fitch βασίζεται στη μέση τιμή που διαμόρφωσαν οι τιμές του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς και τις εκτιμήσεις για τη μέση τιμή τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα.
Το κατώτατο επίπεδο των τιμών για το πετρέλαιο αναμένεται να καταγραφεί εντός του β΄ τριμήνου, και εν συνεχεία να σημειωθεί μία σταδιακή ανάκαμψη.
Όσον αφορά το 2021, σημειώθηκε επίσης υποβάθμιση των προηγούμενω εκτιμήσεων για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η υπερπροσφορά θα αυξήσει σημαντικά των όγκο των αποθεμάτων παγκοσμίως και θα περιορίσει έως έναν βαθμό την αύξηση των τιμών.
Για το επόμενο έτος η τιμή του Brent αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 45 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 48 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως, ενώ η τιμή του WTI θα διαμορφωθεί στα 42 δολ. ανά βαρέλι, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων στα 45 δολ. ανά βαρέλι.

Image

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και οι αναπροσαρμογές στην προσφορά πετρελαίου από τους παραγωγούς θα είναι οι κύριοι παράγοντες της ανόδου στις τιμές, ενώ παράλληλα θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο νέων εθελοντικών περικοπών από τον ΟΠΕΚ.
Επιπλέον, οι πολιτικοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενδέχεται να συναντηθούν με ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους σταθεροποίησης της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.
«Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξαναρχίσουν τις δικές τους συνομιλίες για περικοπές στην παραγωγή, καθώς οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο επηρεάζουν τις οικονομίες και των δύο χωρών», αναφέρει η έκθεση της Fitch.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης διευκρινίζει ότι η ικανότητα των δύο χωρών να στηρίξουν την αύξηση στις τιμές θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της ταχείας μείωσης στη ζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης