Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει η Ρωσία συμφωνία με Σαουδική Αραβία αλλά το Brent +21,3% στα 29,97δολ.

Διαψεύδει η Ρωσία συμφωνία με Σαουδική Αραβία αλλά το Brent +21,3% στα 29,97δολ.
Η Σαουδική Αραβία θα ζητήσει σύγκλιση ΟΠΕΚ για το θέμα του πετρελαίου
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία διέψευσε τις συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία και τις φήμες για συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν ακάθεκτες το ράλι τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent σημείωσε «άλμα» +21,14% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 29,97 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το αργό σημείωσε κέρδη +22,26% στα 24,83 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι αναμένει Ρωσία και Σαουδική να προχωρήσουν σε μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία, είναι πολύ κακό και για τις δύο χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να προσθέσει ότι «πιστεύω πως θα προχωρήσουν σε συμφωνία».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου, προκειμένου να συζητήσει τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν ώστε να ισορροπήσει η αγορά, καθώς η ζήτηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους περιορισμούς των μετακινήσεων.
Εν τω μεταξύ η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει πετρέλαιο για να ενισχύσει τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει.
Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putinν δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το τελευταίο διάστημα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου D. Pescov.
«Όχι τέτοια συνομιλία δεν υπήρξε», δήλωσε ο Pescov σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας στο ερώτημα αν το λάθος αυτό που έκανε ο Trump σε ανάρτηση του στο Twitter ήταν σκόπιμο, είπε: «Μου είναι δύσκολο να απαντήσω».
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter είχε γράψει: «Μόλις συνομίλησα με τον φίλο μου Mohammed bin Salman, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Putin, και αναμένω και ελπίζω ότι θα μειώσουν (την παραγωγή πετρελαίου) περίπου κατά 10 εκat. βαρέλια και ίσως πολύ περισσότερα».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Putin είχε συνομιλήσει με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Al Saud.
Image


 
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα Πέμπτη (2/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω προσδοκιών ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα προχωρήσουν μέσα στις επόμενες μέρες σε μία συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την αγορά.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +21,83% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 30,14 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το αργό καταγράφει άνοδο +24,62% στα 25,31 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι αναμένει από τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία, είναι πολύ κακό και για τις δύο χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να προσθέσει ότι «πιστεύω πως θα προχωρήσουν σε συμφωνία».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου, προκειμένου να συζητήσει τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν ώστε να ισορροπήσει η αγορά, καθώς η ζήτηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους περιορισμούς των μετακινήσεων.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικού συμβουλίου, ότι τόσο οι παραγωγοί πετρελαίου όσο και οι καταναλωτές πρέπει να βρουν μία λύση η οποία θα βελτιώσει τη «δύσκολη» κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου.
Όσον αφορά τα αποθέματα ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 13,8 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιάια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Μάλιστα, η άνοδος ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, το οποίο ανέμενε αύξηση των αποθεμάτων κατά 10,48 εκατ. βαρέλια.
«Με την αγορά ενέργειας να είναι αντιμέτωπη με μία υπερπροσφορά της τάξεως των 15 εκατ. βαρελιών ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο και μία μείωση της χωρητικότητας αποθήκευσης τον Απριλίο, θα χρειαστούν αξιοσημείωτες περικοπές στην προσφορά πετρελαίου τον Μάιο και τον Ιούνιο», δήλωσε ο επικεφαλύς αναλύσεων της S&P Global Platts στην Ασία, Kang Wu.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «οι τιμές του Brent θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 10 δολ. ανά βαρέλι πορκειμένου να προκαλέσουν μία άμεση μείωση της προσφοράς», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της ερευνητικής εταιρείας Rystad Energy εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά περίπου -23% σε ετήσια βάση, στα 77,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Με τις τρέχουσες τιμές, πολλές πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ δε θα είναι σε θέση να σημειώσουν κέρδη και οι δραστηριότητες γεώτρησης ενδέχεται να υποχωρήσουν στη Βόρεια Αμερική», υπογράμμισε η αναλύτρια της CMC Markets, Margaret Yang.

Reuters: Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί μία νέα συμφωνία για το πετρέλαιο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας

Στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ μίας συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας, αναφέρθηκε σήμερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή από την περιοχή του Κόλπου, η οποία είναι φιλικά προσκείμενη προς τη Σαουδική Αραβία.
Ειδικότερα, το Reuters αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ στηρίζει μία συνεργασία μεταξύ των χωρών για την ανάκαμψη της αγοράς ενέργειας, καθώς οι τιμές κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του -50% τον Μάρτιο.
«Η Σαουδική Αραβία ανέκαθεν ήταν υπέρ και στήριζε τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν την αγορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Η συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη (31/3) χωρίς να υπάρχει κάποια ανανέωση των περικοπών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, γεγονός που σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης άσκησε σημαντικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η αντίθεση της Ρωσίας στην πρόταση του ΟΠΕΚ για εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών στις αρχές Μαρτίου, αποτέλεσε τον κύριο λόγο που προκάλεσε την αναταραχή στην αγορά ενέργειας.
«Η θέση της Ρωσίας ήταν αυτή που προκάλεσε την κατάρρευση της συμφωνίας των ΟΠΕΚ+», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters η πηγή από την περιοχή του Κόλπου, διευκρινίζοντας ότι «αυτό προκάλεσε τεράστια αστάθεια στις αγορές πετρελαίου».
Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν χαιρέτησε την πρόσκληση των ΗΠΑ προς τον ΟΠΕΚ, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την εξεύρερη λύσης.
«Η πρόσκληση που απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να αναζοπυρώσει τις ελπίδες για την επίτευξη μίας πρακτικής λύσης προκειμένου να ελέγξουμε την πτώση στις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Mohammed bin Hamad al-Rumhy.
«Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο και οι οικονομικές απώλειες, ειδικότερα για τις χώρες των οποίων τα έσοδα εξαρτώνται από το πετρελαίου, θα είναι μεγάλες εάν οι τιμές μείνουν στα επίπεδα που είναι τώρα», πρόσθεσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν.
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «δε στηρίζουμε την απόφαση χωρών να αυξήσουν την παραγωγή τους σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο, καθώς κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί ούτε την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου ούτε τα κράτη».

Novak (Ρωσία): Δε σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου

Στο γεγονός ότι η Ρωσία δε σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αναφέρθηκε σήμερα (2/4) ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Alexander Novak, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, ο κ. Novak δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς που υπάρχει στην αγορά».
Παράλληλα, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν έχουμε συζητήσει με τη Σαουδική Αραβία την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν αποκλείω να συμβεί κάτι τέτοιο».
Χθες (1/4) το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η πτώση στη ζήτηση και η υπερποσφορά στην αγορά πετρελαίου δημιουργούν μακροπρόθεσμους κινδύνους», καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν απώλειες άνω του -50% τον Μάρτιο.
Ο κ. Novak πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Dan Brouillette, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου.
Οι υπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην αγορά ενέργειας και συμφώνησαν ότι ο διάλογος μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως πρέπει να συνεχιστεί.

Κρεμλίνο: Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου

Τη θέση ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας διατύπωσε σήμερα (2/4) το Κρεμλίνο, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Dmitry Peskov, αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, ο κ. Peskov δήλωσε ότι «δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συνομιλία μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για την τρέχουσα κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου», ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα «δε σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνομιλίες τις επόμενες δύο ημέρες».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ξένους ομολόγους του για το σχετικό ζήτημα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί κάποια συμφωνία που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη συμφωνία των ΟΠΕΚ+ που ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες.
«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Peskov, ο οποίος πρόσθεσε ότι το σχετικό ζήτημα ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump, στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει καθημερινή επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Alexander Novak, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην παγκόσμια αγορά όσο και στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου λόγω της κατάρρευσης στις τιμές

Την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου εξετάζει η κυβέρνηση της Κίνας, συμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, λόγω της κατάρρευσης που έχει σημειωθεί στις τιμές του «μαύρου χρυσού» γεγονός που καθιστά οικονομικότερη την αγορά βαρελιών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματα, το Πεκίνο ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να συντονίσουν άμεσα την αύξηση των στρατηγικών αποθμεάτων, μετά την πτώση άνω του -66% που κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές ενεργειακές εταιρείες να αυξήσουν τα αποθέματά τους, ενώ εξετάζει και την αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων.
Ο αρχικός στόχος του Πεκίνου είναι τα αποθέματα να αντιστοιχούν σε 90 μέρες καθαρών εισαγωγών, όγκος που σε συνδυασμό με τα εμπορικά αποθέματα διπλασιάζεται στις 180 ημέρες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών μεταφράζονται σε περίπου 900 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός αποθεμάτων στις ΗΠΑ ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 635 εκατ. βαρέλια.
Το σχέδιο της Κίνας θα δημιουργήσει διπλό πλεονέκτημα για τη χώρα, καθώς θα αυξήσει τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης και θα βοηθήσει στην ώθηση των ευκαιριών κατασκευής, εν μέσω της οικονομικής ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να αυξήσει τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, προκειμένου να στηρίξει τους εγχώριους παραγωγούς και να ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση.
Ωστόσο, το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας αναβλήθηκε μερικές ημέρες αργότερα, καθώς οι Δημοκρατικοί απέρριψαν το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης