Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης ο κορωνοϊός με 1,083 εκατ. κρούσματα και 58 χιλ. νεκρούς - Παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ, στη δίνη Ιταλία, Ισπανία

tags :
Εφιάλτης ο κορωνοϊός με 1,083 εκατ. κρούσματα και 58 χιλ. νεκρούς - Παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ, στη δίνη Ιταλία, Ισπανία
Ειδικοί εκτιμούν ότι τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να φτάνουν τα 10 εκατ. - Μόνη αχτίδα αισιοδοξίας και ελπίδας οι περισσότεροι από 225.000 άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν
(upd16) Αντιμέτωπες με το πιο σκληρό πρόσωπο του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων που έχει καταγραφεί παγκοσμίως τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τους οποίους η πανδημία πλήττει κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια ημέρα οι ΗΠΑ κατέγραψαν σχεδόν 1.200 θανάτους με τους νεκρούς πλέον να έχουν ξεπεράσει τους 6.500.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες σε οποιοδήποτε κράτος είχε καταγραφεί την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).
Αλλά οι ΗΠΑ είναι μακράν πλέον και η πρώτη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς έχει ξεπεράσει τα 266.000 και ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον το 80% των Αμερικανών έχει τεθεί σε καραντίνα ή σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία, όπως υποστήριξε ο Bill Gates θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν για 10 εβδομάδες προκειμένου να ανακοπεί η εφιαλτική πορεία του ιού.
Δραματική είναι και η κατάσταση στην ΕΕ, όπου Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία μετρούν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ κατά πόδας φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις να τις ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά και στην Κίνα, η οποία υποστήριζε πως κατάφερε να αναχαιτίσει την πανδημία, δίνοντας μια κάποια ελπίδα ότι αυτό το παγκόσμιο lockdown κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος του, έχει ήδη θέσει σε καθεστώς καραντίνας την επαρχία Χενάν μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων.
Πάντως, η Κίνα έχει πέσει κατά πολύ στην κατάταξη όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων (3.322).
Μόνο όπλο, μέχρι να υπάρξει αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή ή εμβόλιο, είναι τα μέτρα περιορισμού σε επίπεδο καραντίνας ή lock down.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερβαίνουν τα 1,083 εκατ, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 58 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν υπολογίζονται σε περισσότερους από 225 χιλιάδες.
Πάντως, ειδικοί επιστήμονες από την Αυστραλία υποστηρίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα παγκοσμίως μπορεί να είναι έως και 10 εκατομμύρια, καθώς καταγράφονται λιγότερα κρούσματα λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, Brendan Murphy είπε πως «παγκοσμίως έχουμε καταγράψει ένα εκατομμύριο κρούσματα, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι πέντε ή δέκα φορές μεγαλύτερος», αναφέροντας πως «τα ποσοστά θνησιμότητας διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ των διαφόρων χωρών», γεγονός που όπως είπε, τον κάνει να πιστεύει ότι πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται.
Πάντως και με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προκύπτει ότι:
- Οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5,2% των κρουσμάτων διεθνώς.
- Στην Ελλάδα το ποσοστό των θανάτων ως προς τα κρούσματα ανέρχεται σε 3,6%.
- Το ποσοστό όσων θεραπεύτηκαν έναντι των κρουσμάτων αντιστοιχεί στο 21% από 20% πρόσφατα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-02-2.jpg?itok=h_O-qFwV


Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.083.084.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 58.243, ενώ θεραπεύτηκαν 225.455 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 14.681 νεκρούς και 119.827 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 266.671, στους 6.921 οι νεκροί.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 10.935 οι θάνατοι και στα 117.710 τα κρούσματα.
- Στους 6.520 οι νεκροί στη Γαλλία, 65.197 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 3.611 και τα κρούσματα σε 38.688 
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 90.964 και οι νεκροί σε 1.234.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.294 και τα κρούσματα σε 53.183.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 174 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.062
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.511 και 3.326 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και την 1η Απριλίου μπήκε σε καραντίνα η επαρχία Χενάν.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.617 – Στους 63 οι νεκροί.
- Στους 1.143 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 16.770 τα κρούσματα.
- Στα 5.330 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 19.606 στην Ελβετία που μετρά και 591 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 62 οι νεκροί.
- Στους 425 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 20.921 τα κρούσματα.
Image
Παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ, 1.169 σε ένα 24ωρο – Ξεπέρασαν τους 6,5 χιλ. οι νεκροί

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ όσον αφορά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο πάντως οι ΗΠΑ κατέγραψαν παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων σε μια ημέρα, καθώς 1.169 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 6.605, με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή καθώς μετρά περισσότερους από 2.000 θανάτους.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ανέρχονται σε 258.214.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο.
Επίκεντρο της κρίσης παραμένει η Νέα Υόρκη.
Η μεγαλούπολη θρηνεί περισσότερους από 2.000 νεκρούς και πλησιάζει τα 50.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια τεστ, καθώς εκτιμάται ότι καθημερινά γίνονται 100.000.
Ενδεικτικό πάντως της κρισιμότητας των στιγμών, με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι ΗΠΑ, είναι ότι η κυβέρνηση Trump έδωσε εντολή στους κυβερνήτες των Πολιτειών να συμβουλεύουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.
Ωστόσο, η Deborah Birx, μέλος της task force του Trump για τον κορωνοϊό, συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση τις περιττές μετακινήσεις, τονίζοντας πως η μάσκα δεν τους προστατεύει επαρκώς και απόλυτα από την επιδημία.
«Εάν οι πολίτες θέλουν να τις φορούν, μπορούν να το κάνουν» είπε σχετικά ο Trump, τη στιγμή πάντως που οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες κάλεσαν τους πολίτες τους να προστατεύουν το πρόσωπο τους, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί και μολύνουν τους υπόλοιπους.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US_0.png?itok=KdsRizBp

Αρνητικός ο Trump στον ιό

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Donald Trump έκανε για δεύτερη φορά το τέστ διάγνωσης της COVID-19 και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ήταν και αυτό αρνητικό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει το πρώτο διαγνωστικό τεστ τον προηγούμενο μήνα, αφού είχε έρθει σε επαφή με έναν αξιωματούχο από τη Βραζιλία, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός.
Image
Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη - Μαζί με το Νιου Τζέρσι ανεβάζουν τον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών στις ΗΠΑ

Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να παραμένει η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία βίωσε τη φονικότερη ημέρα της από τον νέο κορωνοϊό, με 562 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο στην πολιτεία και το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 2.935, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη Andrew Cuomo.
Ο Cuomo προειδοποίησε ότι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων, νοσοκομειακών κλινών, ενώ απηύθυνε έκκληση για αποστολή πόρων στη Νέα Υόρκη, που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την ολοένα κι εντεινόμενη κρίση.
Τα κρούσματα στην πολιτεία αυξήθηκαν στα 92.381, ενώ τα αποθέματα αναπνευστήρων φτάνουν για άλλες 5 ημέρες μόνο, δεδομένου του ρυθμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς της νόσου Covid-19.
Είναι χαρακτηριστικό πως νοσοκομεία αδυνατούν να διαχειριστούν τους βαριά ασθενείς, τα νεκροτομεία δεν προλαβαίνουν να θάβουν τους νεκρούς ενώ τα αποτεφρωτήρια επέκτειναν τα ωράρια τους και προχωρούν στην καύση νεκρών ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες.
Τα γραφεία κηδειών κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη εδώ και δεκαετίες αύξηση των περιστατικών, καθώς αυτά έχουν ξεπεράσει τα 50.000.
Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Phil Murphy ανέφερε 4,372 νέα κρούσματα COVID-19 και 113 νέους θανάτους, στην πολιτεία του, ανεβάζοντας τα κρούσματα στα 29.895 και σε 646 τους θανάτους.
Ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή διατάγματος κατά το οποίο, όλες οι σημαίες σε όλο το NJ θα κυματίζουν μεσίστιες επ 'αόριστον προς τιμήν αυτών που έχουν πεθάνει από τον ιό σε όλο τον κόσμο.
"Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έπληξε ποτέ την πολιτεία μας.
Πρέπει να έχουμε ένα σταθερό και ορατό μνημείο," είπε.
Αν αυτά τα τελευταία στοιχεία σας θλίβουν, παρακαλώ μην απελπίζεστε γιατί ο αριθμός εκείνων που έχουν νικήσει την ασθένεια δίνει ελπίδα.

Παρέμβαση Bill Gates: Lockdown παντού για 10 εβδομάδες

Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft, Βill Gates, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα χρειαστούν 10 εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bill Gates έχει επικρίνει σφόδρα την πρώτη αντίδραση των αμερικανικών αρχών κατά του κορωνοϊού, ενώ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Washington Post με τίτλο, «Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο έναντι του COVID-19», προέτρεψε εκ νέου να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες, παντού, για διάστημα τουλάχιστον 10 εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, o Bill Gates προτείνει «παύση» των δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια, αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων και την «υιοθέτηση μιας προσέγγισης που θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη θεραπειών και ενός εμβολίου».

Ιταλία: Στους 14.681 οι νεκροί - Παράταση έως τις 13/4 η καραντίνα

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Στα 119.827 ανέρχονται πλέον, τα συνολικά περιστατικά κορωνοϊού στην Ιταλία την Παρασκευή (3/40, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 14.681, ενώ 19.758 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Την Πέμπτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 115.242 και είχαν χάσει την ζωή τους 13.915 άνθρωποι ενώ 18.278 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 766 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.585 συνολικά κρούσματα.
1.480 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.339.
Στο μεταξύ, 4.068 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.741 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 52.579 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 47.520 και οι νεκροί 8.311.
Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 15.932 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.902.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.464, με 572 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει μικρό περιορισμό, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περασμένο εικοσιτετράωρο, τα οποία δεν επιτρέπουν, έως τώρα, καμία χαλάρωση των μέτρων.
Οι ιταλικές αρχές κατέστησαν σαφές, σήμερα, ότι είναι πολύ πιθανό, τα περιοριστικά αυτά μέτρα να ισχύσουν μέχρι και τις αρχές Μαΐου.
Το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έχει κλείσει τις πόρτες του για ένα μήνα, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.
Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες.
Από την έναρξη της πανδημίας, το 50% και πλέον των θανάτων στη Ιταλία έχει καταγραφεί εκεί.
Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν ως τις 13 Απριλίου.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-03.png?itok=Vvv_TFAe

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-03%20%281%29.png?itok=qVARaCyY
Image
Ισπανία: Στους 10.935 οι νεκροί

Εκτός ελέγχου είναι και η κατάσταση στην Ισπανία, η οποία μετρά ήδη 10.935 νεκρούς καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε περισσότερους από 900 θανάτους σε ένα 24ωρο.
Είναι η πρώτη φορά από την 26η Μαρτίου που καταγράφεται μείωση του αριθμού των νεκρών σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 10.935 θάνατοι στην χώρα, οι 932 τις τελευταίες 24 ώρες, λιγότεροι από τους +950 του προηγούμενου 24ώρου.
Στην Ισπανία έχουν επιβεβαιωθεί 117.710 κρούσματα από 110.238 που ήταν χθες.
Παρά τις βαριές απώλειες, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων επιβραδύνεται ημέρα με την ημέρα στην Ισπανία σταθερά από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, που δείχνουν επίσης ότι περισσότεροι των 30.000 ανθρώπων έχουν ιαθεί από την νόσο.
Ο αριθμός των νεκρών κατατάσσει την Ισπανία στη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε ανθρώπινες απώλειες με τρίτη τις ΗΠΑ, που μετρούν περισσότερους από 6 χιλ. νεκρούς.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/SPAIN_1.png?itok=yBJTL4ix

Γαλλία: Τέταρτη σε θανάτους παγκοσμίως


Στην τέταρτη θέση παγκοσμίως (πίσω από Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ) έφτασε παγκοσμίως η Γαλλία.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 2 Απριλίου, πως κατέγραψαν 471 νέους θανάτους ατόμων, σε νοσοκομεία σε διάστημα 24 ωρών και 884 θανάτους σε γηροκομεία, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 5.387.
Εν τω μεταξύ σε σημείο παράλυσης έχουν φθάσει τα νοσοκομεία, με 2700 άτομα στην εντατική ενώ τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν αρχικά μόνο 1200.
Έτσι χθες 2 Απριλίου άλλοι 100 ασθενείς τουλάχιστον διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία της επικράτειας.
Παράλληλα, ο νέος κίνδυνος που καιροφυλακτεί είναι η ανεπάρκεια φαρμάκων για τους διασωληνωμένους ασθενείς.
Οι αρμόδιοι προβλέπουν ότι μέσα σε λίγες μέρες θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.
Έτσι πήρε ιδιαίτερη διάσταση η πρόταση του Jean Luc Melancon (από την αριστερή αντιπολίτευση) να κρατικοποιηθούν και να επιταχθούν δύο γαλλικές εταιρείες: η Luxfer που παράγει φιάλες οξυγόνου και η Famar που παράγει φάρμακα.
Η πρόταση Melancon συνάδει με την επιθυμία του 84% των Γάλλων για «μια νέα κοινωνία μετά την κρίση, με την επιστροφή των παραγωγικών επιχειρήσεων από την Ασία, στην Ευρώπη και τη Γαλλία» σύμφωνα με δημοσκόπηση της Viavoice στην εφημερίδα Libération.

Γερμανία: 1.234 οι νεκροί και 90.964 τα κρούσματα

«Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», δήλωσε η Καγκελάριος Angela Merkel σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.
«Είμαι καλά, αλλά 14 ημέρες στο σπίτι, 14 ημέρες με μοναδική επαφή με τον έξω κόσμο μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου… δεν ήταν εύκολο», δηλώνει η Καγκελάριος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας που αρχίζει για τη Γερμανία τη Δευτέρα 6/4, και καλεί τους πολίτες να τηρήσουν και κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.
«Αυτό το Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Ξέρω ότι για εκατομμύρια Χριστιανούς το Πάσχα είναι μια περίοδος κατά την οποία πηγαίνουν στην εκκλησία, άλλοι πηγαίνουν περιπάτους, διακοπές.
Σας ζητώ να μην πάτε πουθενά - ούτε σε ένα κοντινό χωριό», τονίζει η Καγκελάριος και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει πότε θα ανακληθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο», λέει χαρακτηριστικά.
Η κυρία Merkel, η οποία επέστρεψε σήμερα 3/4, στην Καγκελαρία έπειτα από δύο εβδομάδες προληπτικής καραντίνας στο σπίτι, επειδή είχε συναντήσει τον γιατρό της, ο οποίος κατόπιν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων: «Σας παρακαλώ να το πάρετε σοβαρά.
Ακόμη και κοντινά ταξίδια, εντός Γερμανίας, σε μια λίμνη ή στα βουνά, φέτος δεν μπορούν να γίνουν.
Ακόμη και ένας πασχαλινός περίπατος πρέπει να γίνει τηρώντας τους κανόνες που ισχύουν για όλους.
Μόνο με τα μέλη της οικογένειας που ζουν κάτω από την ίδια στέγη ή με ένα ακόμη άτομο», σημειώνει η Καγκελάριος.
Η Γερμανία μετρά ήδη 90.964 κρούσματα, 1.234 νεκρούς ενώ 24.575 ασθενείς ανάρρωσαν τελείως.
Η ανταπόκριση της Καγκελαρίου Merkel στην πρόκληση του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει πείσει για την ώρα τους Γερμανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 64% δηλώνουν «ικανοποιημένοι» και «πολύ ικανοποιημένοι».
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής κατά την τρέχουσα θητεία της.
Επίσης η κυβέρνηση συγκεντρώνει 72% θετικές απόψεις για τις ενέργειές της αυτή την περίοδο.
Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει να συζητείται μεταξύ πολιτών και πολιτικών κύκλων το ενδεχόμενο παραμονής της στην Καγκελαρία για μια νέα, πέμπτη, θητεία.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Βρετανία: Στους 3.611 οι νεκροί – Περισσότερα τεστ ζητά ο Johnson και παραμένει σε καραντίνα

Με τους αριθμούς νεκρών και κρουσμάτων να ανέρχονται στους 3.611 οι νεκροί και σε 38.688 τα κρούσματα οι εκκλήσεις από τις αρχές υγείας της Βρετανίας να παραμείνει ο κόσμος σπίτι του εντείνονται.
Το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού επιμένουν.
Σε ένα σύντομο βίντεο που ανέβασε στο Twitter, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως αισθάνεται καλύτερα έπειτα από επτά ημέρες σε καραντίνα, ωστόσο ο πυρετός επιμένει και δεν πρόκειται να βγει από το σπίτι αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν.
«Στην περίπτωσή μου, παρότι αισθάνομαι καλύτερα και ήδη βρίσκομαι σε καραντίνα επτά ημέρες, τα συμπτώματα επιμένουν.
Ακόμη έχω πυρετό» λέει ο Boris Johnson και συμπληρώνει:
«Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, οφείλω να παραμείνω στο σπίτι μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν πλήρως».
«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι όλα αυτά συμβαίνουν για πολύ καιρό.
Θέλετε να βγαίνετε έξω, ειδικά αν έχετε παιδιά στο σπίτι.
Όλοι έχουμε κάπως “τρελαθεί”.
Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να βγούμε έξω, να ξεφύγουμε και να αρχίσουμε να παραβιάζουμε τους κανονισμούς.
Σας παρακαλώ μην το κάνετε αυτό» καταλήγει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Εν τω μεταξύ, ένα τεράστιο νοσοκομείο εκστρατείας άνοιξε σήμερα σε ένα συνεδριακό κέντρο στο Λονδίνο, αφού στήθηκε μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ροή ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Το Νοσοκομείο Νάιτινγκεϊλ, που κατασκευάστηκε με τη συνδρομή του στρατού, αρχικής χωρητικότητας 500 κλινών, μπορεί να φθάσει τις 4.000 κλίνες, το ισοδύναμο δύο κλασικών νοσοκομείων.
Βρίσκεται στους χώρους του Excel Exhibition Centre, στην περιοχή Ντόκλαντς του ανατολικού Λονδίνου, κοντά στον ποταμό Τάμεση.
Το νοσοκομείο, που εγκαινιάσθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τον πρίγκιπα Κάρολο και με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να βρίσκεται επί τόπου, είναι το πρώτο από έξι προσωρινά νοσοκομεία που προβλέπεται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρόγνωση είναι δυσοίωνη, με χειρότερη εκδοχή αυτή που προβλέπει 50.000 θανάτους, αν δεν τηρηθεί η αυτοαπομόνωση.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν οδεύει επί του παρόντος σε αυτή την πορεία για έναν αριθμό θανάτων τέτοιου μεγέθους, δήλωσε μια πηγή με γνώση των κυβερνητικών συζητήσεων που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Σύμφωνα με την πηγή, η ημέρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων προβλέπεται να είναι η 12η Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα.
Το αποκαλούμενο καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για 20.000 θανάτους, σύμφωνα με την πηγή.

Regling (ESM): Τώρα η ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – Για φέτος βοήθεια μέσα από τους υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ

Τη θέση ότι τώρα είναι η ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επισημαίνει σε άρθρο του – που δημοσιεύεται σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες ανάμεσα στις οποίες και η «Καθημερινή» - ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη για μια κοινή και καλά συντονισμένη πολιτική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς και την προετοιμασία για την οικονομική ανάκαμψη μόλις η κρίση υγείας τεθεί υπό έλεγχο.
Στο άρθρο του, με τίτλο: «H ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι τώρα: Μια συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού», ο Regling υποοστηρίζει ότι, τουλάχιστον για φέτος, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω της χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του ΕSM, καθώς οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεσμών χρειάζονται χρόνο.
Όπως λέει ο επικεφαλής του ESM, από φέτος, μπορούν να σχεδιαστούν πιο εκτεταμένες λύσεις που θα χρειαστούν για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από το σοκ της πανδημίας.

Κίνα: Στους 3.322 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – 31 νέα κρούσματα, τα 29 εισαγόμενα

Στους 3.322 ανέρχονται οι νεκροί στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Υγείας, χθες Πέμπτη 2/4 καταγράφηκαν άλλοι 4 θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα.
Όπως αναφέρεται και οι 4 θάνατοι είναι από την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας.
Παράλληλα ανακοινώθηκαν άλλα 31 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ανάμεσά τους δύο περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης, σύμφωνα με το υπουργείο, που διευκρίνισε ότι τα υπόλοιπα 29 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί για τους ανθρώπους που επέστρεψαν μολυσμένοι από το εξωτερικό.
Συνολικά, τα «εισαγόμενα» κρούσματα είναι 870.
Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα είναι πλέον συνολικά 81.620.
Το υπουργείο έκανε επίσης λόγο για 60 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών που εντοπίστηκαν χθες.
Εν τω μεταξύ και ενώ φαινόταν πως η Κίνα έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό και ότι η χώρα έχει βρει ξανά τους ρυθμούς, η φονική νόσος την απειλεί ξανά, καθώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους.
Αυτή τη φορά «απαγόρευσε στην επαρχία Χενάν, ουσιαστικά όλες τις μετακινήσεις ανθρώπων μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή», καθώς εκει εντοπιστηκαν τα κρούσματα.
Όπως αναρτήθηκε στο λογαριασμό του νομού Jia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 600.000 - κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει έξω από τον νομό χωρίς εξουσιοδότηση.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία εκτός εάν έχουν άδεια να το κάνουν.
Περιττό να τονιστεί, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι παρά τις όποιες προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης και τη όποια στήριξη απολαμβάνει από τον ΠΟΥ στην προσπάθεια να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έλεγξε τον ιό, «καθώς θέτει την οικονομία της σε κίνηση ξανά, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοστών μετάδοσης των κρουσμάτων για άλλη μια φορά, απαιτώντας νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμών, με άγνωστες τις επιπρόσθετες συνέπειες στην οικονομία και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

Νότια Κορέα: Ξεπέρασαν τα 10.000 τα κρούσματα, στους 174 οι νεκροί

Τα 10.000 ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 174 καθώς το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν άλλα 5 θύματα.
Όπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών (KCDC), το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 86 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό τους να αυξάνεται σε 10.062.
Ο δείκτης θνησιμότητας ανέρχεται με βάση αυτά τα δεδομένα σε 1,73%.
193 ακόμη ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν σε απομόνωση μετά την αποθεραπεία τους.
 Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ιάθηκαν ανέρχεται σε 6.021 μέχρι σήμερα, πάντα κατά τα στοιχεία των KCDC.
Στο μεταξύ, η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη λειτουργία εργοστασίου που παράγει οικιακές συσκευές στις ΗΠΑ, διότι δύο εργαζόμενοί της στην εγκατάσταση αυτή, στην κομητεία Νιούμπερι της Νότιας Καρολίνας προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Ο γιγαντιαίος νοτιοκορεατικός όμιλος των ηλεκτρονικών ενημέρωσε πως το εργοστάσιο υποβάλλεται σε απολύμανση και ότι θα ξαναρχίσει να λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ρωσία: Ετοιμάζεται για τα χειρότερα ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας - Παρακολουθούνται μέσω smartphone όσοι διαγνώσθηκαν με κορωνοϊό και παραμένουν σπίτια τους

«Είναι κατανοητό ότι η κορύφωση της επιδημίας προς το παρόν δεν έχει περάσει και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια εξέλιξη της κατάστασης με βάση το πιο δύσκολο σενάριο», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης του προεδρείου του συντονιστικού συμβουλίου της κυβέρνησης και της ομάδας εργασίας του κρατικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Mishustin υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία στις περιφέρειες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα από απόψεως ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ώστε να δέχονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού, λαμβάνοντας σε καθημερινή βάση αποφάσεις που αποσκοπούν στην στήριξη του συστήματος υγείας.
Στα πλαίσια αυτά τέθηκε ήδη σε εφαρμογή το σύστημα παρακολούθησης μέσω smartphone όσων έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και παραμένουν στα σπίτια τους.
Το σύστημα παρακολούθησης που φέρει την ονομασία «Κοινωνική παρακολούθηση», τέθηκε σε λειτουργία στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση πληροφοριακών τεχνολογιών της ρωσικής πρωτεύουσας, για ασθενείς που έχουν «επιλεξει νοσηλεία κατ’ οίκον».
Η «Κοινωνική παρακολούθηση» δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της πόλης να ελέγχουν αν τηρείται η καραντίνα και να εντοπίζουν άμεσα τις περιπτώσεις παραβίασης της, κάτι που θα συμβάλει στο να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρμόδιας Διεύθυνσης.
 
Τουρκία: Τρέχει να προφτάσει ο Erdogan - Σε καραντίνα 31 πόλεις, 2.786 νέα κρούσματα σε μία μέρα.

Νέα αύξηση θυμάτων στην Τουρκία, οδήγησε τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να λάβει δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού εν μέσω σφοδρής κριτικής για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την υποβάθμιση του κινδύνου του ιού, όπως έκαναν Donald Trump και Boris Johnson, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου και εξόδου σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας για 15 ημέρες.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει, αποφάσισε και την μερική απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανθρώπους κάτω των 20 ετών, την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας από όλους τους πολίτες τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε μαγαζιά τροφίμων.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και μερικές ημέρες, στην Τουρκία, έχουν μπει σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνω των 65 που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Στο μεταξύ, στην Τουρκία μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 69 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 425.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Υγείας, Fahrettin Koca, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 20.921, από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στις 11 Μαρτίου, ενώ σήμερα 3/4, μόνο σημειώθηκαν 2.786 νέα κρούσματα.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, επεσήμανε πως τις τελευταίες 24 ώρες έχουν διενεργηθεί 16.160 διαγωνιστικά τεστ, ενώ τα τεστ στο σύνολό του, από την άφιξη του κορωνοϊού στην Τουρκία ανέρχονται σε 141.716.
Από τους ασθενείς, 69 αποθεραπεύτηκαν.
Ο Tούρκος υπουργός ανέφερε ότι σε 25 πόλεις της Τουρκίας δεν υπάρχουν νεκροί ενώ σε 56 πόλεις χάθηκαν ζωές λόγω κορωνοϊού. Στην Κωνσταντινούπολη τα κρούσματα είναι 12.231, στη Σμύρνη 1.015, στην Άγκυρα 860, στο Ικόνιο 601 και στο Kocaελι 500.
Ο Fahrettin Koca ανέφερε ότι η Επιστημονική Επιτροπή του τουρκικού Υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα όπου υπάρχει κίνδυνος από την επιδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης