Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: O Conte απαντά στην Von der Leyen: Τα corona bonds θα θωρακίσουν την Ευρώπη

Ιταλία: O Conte απαντά στην Von der Leyen: Τα corona bonds θα θωρακίσουν την Ευρώπη
H ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, αποφάσισε να απαντήσει, πάντα από τις στήλες της εφημερίδας La Repubblica, στη χθεσινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Εκτιμώ την προσήνεια και αλληλεγγύη με την οποία αποτάθηκες στους Ιταλούς και στο υγειονομικό προσωπικό τους», γράφει ο Conte στην επιστολή του, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσθέτει ότι τα λόγια της Κομισιόν ωθούν όλους να αναρωτηθούν «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της».
Ο Conte θεωρεί ότι χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση, διότι η κρίση αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ένωση, πρώτα απ όλα από πολιτικής και κοινωνικής άποψης, και στην συνέχεια από οικονομικής.
Μια παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τα εγχειρίδια οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γραφτεί με μελάνι αλληλεγγύης, σε αυτή την σελίδα Ιστορίας», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Conte υπογραμμίζει ότι στην αρχική φάση δεν έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ τώρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των χωρών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να στηριχθούν όσοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους.
Καθιστά σαφές παράλληλα ότι οι ανάγκες των χωρών μελών είναι σίγουρα μεγαλύτερες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της».
Ο Conte αποσαφηνίζει, τέλος, ότι με το τρόπο αυτό θα θωρακιστεί όλη η Ευρώπη και ότι «καμία χώρα δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει το δημόσιο χρέος κάποιας άλλης».
Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει πάρει τη μορφή ενός νέο σχεδίου Marshall ώστε να τροφοδοτηθεί η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορωνοϊού.
«Γνωρίζουμε ότι σε αυτή την κρίση χρειαζόμαστε άμεσες απαντήσεις.
Δεν γίνεται να χρειαστούν ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός γνωστός πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (MFF) ήταν το ισχυρό εργαλείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης