Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Νέο τοπίο αναδύεται στον ευρωπαϊκο τραπεζικό χώρο μετά τον κορωνοϊό

Scope: Νέο τοπίο αναδύεται στον ευρωπαϊκο τραπεζικό χώρο μετά τον κορωνοϊό
Ραγδαίες αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο φέρνει, σύμφωνα με τη Scope Ratings, ο κορωνοϊός
Σε μια καινούργια πραγματικότητα οδηγεί τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες, από τη στιγμή μάλιστα που η παρούσα είναι μια κρίση υγείας, και όχι μια χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνουν οι αναλυτές τoυ γερμανικού οίκου.
Ωστόσο, υπάρχει μια δυναμική που πρόκειται να αλλάξει τη μορφή και τη λειτουργία του κλάδου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν πάρει μέτρα άνευ προηγουμένου.
Οι ρυθμιστικές αρχές, από την πλευρά τους, έχουν χαλαρώσει την εποπτεία και τον έλεγχο που ασκούν κατά πολύ, σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά αποθέματα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες καλούνται να συμβάλουν ουσιαστικά στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ώστε να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να δείξουν ανεκτικότητα στους δανειστές τους και να ελαστικοποιήσουν το πλαίσιο παροχής ρευστότητας.
Στον μετα-κορωνοϊό κόσμο, οι τράπεζες, αν μη τι άλλο, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας, όπως έγινε και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Άλλωστε, λόγω του αναθεωρημένου πλαισίου λειτουργίας τους, πλέον δεν απειλούνται με κρατικοποιήσεις, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση.
Από την άλλη, εάν μια μεγάλη τράπεζα δηλώσει ότι αδυνατεί να προσαρμοστεί στις κοινωνικές επιταγές της τρέχουσας κρίσης, θα υπάρξει έγκαιρη κρατική παρέμβαση ώστε να διαφύγει από τον οποιοδήποτε κίνδυνο.
Δεν υπάρχει, επίσης, κίνδυνος για bail-in, σε περίπτωση αποτυχίας.
Σε αυτό το νέο τοπίο, η εξεύρεση λύσης για τη μεγιστοποίηση των απολαβών των μετόχων δεν μπορεί πλέον να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Μοιραία πολλές τράπεζες ανέστειλαν τη διανομή μερίσματος και την καταβολή μπόνους στα στελέχη τους, ώστε να μην αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις.
Αυτό ήταν μια καλή αρχή, εκτιμούν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον με υψηλά ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερες οικονομικές δυσχέρειες για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου θα κληθούν να λειτουργήσουν λιγότερο ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί και περισσότερο ως κοινωφελή ιδρύματα.
Η νέα κατάσταση θα είναι πιθανότατα πιο ορατή στην επενδυτική τραπεζική και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Η κρίση της πανδημίας θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες επενδύσεων και εσόδων παγκοσμίως.
Οι τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν να καταβάλλουν τέλη στις κυβερνήσεις για να έχουν ρευστότητα.
Επίσης, η fintech μπαίνει πιο γερά στο παιχνίδι.
Όμως πρέπει να δοθούν πολλά χρήματα ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των συναλλαγών μέσω διαδικτύου.
Μια ανάπτυξη τύπου V μάλλον δεν είναι ρεαλιστική.
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει η οικονομία στην προτέρα κατάσταση, πριν από τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, τα lockdowns θα μετασχηματίσουν τις ανθρώπινες συνήθειες, άρα και την οικονομία.
Και ενώ οι τράπεζες θα κάνουν οτιδήποτε για να μην υπάρξουν απολύσεις, οι μαζικές αναδιαρθρώσεις εκ των υστέρων θα είναι αναπόφευκτες, ιδίως λόγω του δομικού ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσουν από τον ψηφιακό χώρο.
Αυτή η κατάσταση θα εντείνει την πίεση στον κλάδο, σε μια περίοδο αυξημένων οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης