Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα μπορεί να πάρει έως 30 δισ δάνεια από τον ESM μόνο εάν δεν εμπεριέχουν μνημονιακούς όρους – Δεν θα χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι

Η Ελλάδα μπορεί να πάρει έως 30 δισ δάνεια από τον ESM μόνο εάν δεν εμπεριέχουν μνημονιακούς όρους – Δεν θα χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι
Η ΕΚΤ θα έχει ρόλο εγγυητή είτε στις νέες εκδόσεις του ESM είτε των κρατών καθώς θα εκδοθεί και χρέος από τις χώρες ενώ θα αγοράσει τα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει δάνεια από τον ESM μόνο εάν δεν εμπεριέχουν μνημονιακούς όρους δηλώνουν παράγοντες της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχοντας ακυρώσει οριστικά τα σχέδια για corona bond ή ευρωομόλογα διαπραγματεύεται ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης των χωρών που χρειάζονται κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κορωνοιού.
Η Γερμανία και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης φαίνεται ότι συντάσσονται υπέρ ενός σχεδίου που έχει τους εξής βασικούς άξονες.
1)Θα χρησιμοποιηθεί ως βάση χρηματοδότησης ο ESM που διαθέτει 410 δισεκ. με την δυνατότητα να αυξηθεί η κεφαλαιακή δύναμη πυρός στα 800 δισεκ. ευρώ
Ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει νέα ομόλογα μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσε να αγοράσει και η ΕΚΤ.
Ο ESM μπορεί να διαθέσει κεφάλαια μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL δηλαδή κάποιας μορφής μνημόνιο.
Όμως στο σκέλος αυτό η Γερμανία και ο ESM έχουν αναφέρει και αποδεχθεί μεγάλη ελαστικοποίηση των κριτηρίων για την παροχή χρηματοδότησης.
Θα μπορούσε δηλαδή ο ESM να χορηγήσει δάνεια στα ευρωπαϊκά κράτη μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής αλλά με πολύ ελαστικά κριτήρια.

2)Να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία επίσης να χρηματοδοτήσει τις χώρες της ευρωζώνης μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

3)Να δοθούν δάνεια από την Commission, πιθανότατα μέσω του ESM για τα θέματα ανεργίας.

4)Να εκδοθεί χρέος από τα κράτη το οποίο θα αγοράσει η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά.

5)Η ΕΚΤ θα έχει ρόλο εγγυητή είτε στις νέες εκδόσεις του ESM είτε των κρατών καθώς θα εκδοθεί και χρέος από τις χώρες.

Για την Ελλάδα το πακέτο αυτό των παρεμβάσεων θα μπορούσε να διαμορφώσει μια συνολική δανειακή ευελιξία από 30 έως 50 δισεκ.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι ωστόσο εάν τα δάνεια που θα δώσει ο ESM δεν εμπεριέχουν μνημονιακές ρήτρες τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συνάψει δάνειο μέσω του ESM αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το επιχείρημα ότι η Ευρώπη θα μοιράσει δάνεια δωρεάν δεν είναι ρεαλιστικό, ένας μηχανισμός όπως ο ESM δεν μπορεί να δώσει δάνεια άνευ όρων και το ζητούμενο είναι ποιοι θα είναι οι όροι.
Ο επικεφαλής του ESM είχε αναφέρει ότι πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να πάρουν δάνεια ή να αυξηθεί το χρέος κατά 20% με 30%.
Αυτό με όρους Ευρώπης με 19 τρισεκ. χρέος σημαίνει 3,8 με 5,5 τρισεκ. στο μέγιστο βαθμό.
Ωστόσο χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν να ζητήσουν δανεισμό μεταξύ 30 και 50 δισεκ.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες άλλες οικονομικές παράμετροι.
-Θα δεχθεί η ευρωζώνη να παγώσει η υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή 7 δισεκ. για τα επόμενα 3 χρόνια;
-Σε ποιο βαθμό θα χρησιμοποιηθεί εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ.
-Η ελαστικοποίηση των κριτηρίων κυρίως των δημοσιονομικών θα παραταθούν ή μετά την αντιμετώπιση του κορωνοιού θα ξεκινήσει αυστηροποίηση;

www.baningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης