Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται ο πόλεμος του πετρελαίου, παρά το ράλι στην τιμή και τις δηλώσεις Trump - Απειλή ο κορωνοϊός

Μαίνεται ο πόλεμος του πετρελαίου, παρά το ράλι στην τιμή και τις δηλώσεις Trump - Απειλή ο κορωνοϊός
Η πτώση της ζήτησης πετρελαίου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μείωση της παραγωγής, ενώ o πόλεμος Μόσχας - Ριάντ μαίνεται
Παρά το ράλι στην τιμή του πετρελαίου και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, οι αναλυτές είναι προβληματισμένοι και θεωρούν πως ο εμπορικός πόλεμος Ρωσίας - ΟΠΕΚ δεν έχει λήξει. 
Η μείωση στην παραγωγή πετρελαίου δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η τεράστια πτώση στη ζήτηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και να αποφευχθεί η τεράστια αύξηση στα αποθέματα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, λόγω των πρωτοφανών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol.
Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα έχουν έκτακτη συνάντηση τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 με σκοπό να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας.
Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, πως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια.
Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα ανέβασε την ποσότητα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου στα 15 εκατομμύρια βαρέλια.
Η παραγωγή πετρελαίου συζητείται συνήθως σε βαρέλια ημερήσια βάση, αλλά ο Trump δεν προέβη σε κάποιο χρονικό προσδιορισμό.
Επίσης, δεν έγινε σαφές ποιες χώρες θα κάνουν περικοπές στην παραγωγή τους και πόσο μεγάλες θα είναι αυτές.
Στον απόηχο αυτής της δήλωσης, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 σημειώθηκε νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +15 %, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,5 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 14% στα 28,83 δολ. ανά βαρέλι.
Το «τιτίβισμα του Donald Trump... είναι πραγματικά ανοησία» δήλωσε ο Patrick Armstrong, επικεφαλής στην Plurimi Investment Managers.
«Δεν υπάρχει τρόπος η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία να μειώσουν την παραγωγή κατά 50%» πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τον Trump: Καμία συνομιλία Putin - bin Salman για το πετρέλαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το τελευταίο διάστημα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου D. Pescov.
«Όχι τέτοια συνομιλία δεν υπήρξε», δήλωσε ο Pescov σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας στο ερώτημα αν το λάθος αυτό που έκανε ο Trump σε ανάρτηση του στο Twitter ήταν σκόπιμο, είπε: «Μου είναι δύσκολο να απαντήσω».
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter είχε γράψει: «Μόλις συνομίλησα με τον φίλο μου Mohammed bin Salman, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Putin, και αναμένω και ελπίζω ότι θα μειώσουν (την παραγωγή πετρελαίου) περίπου κατά 10 εκat. βαρέλια και ίσως πολύ περισσότερα».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Putin είχε συνομιλήσει με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Al Saud.
Σε κάθε περίπτωση, μία μείωση παραγωγής έως και 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), που θα μπορούσε να συζητηθεί από τον ΟΠΕΚ και άλλους παραγωγούς την επόμενη εβδομάδα, θα είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή 15 εκατομμυρίων βαρελιών καθημερινά το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, στο Reuters.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι για να συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ σε μια σημαντική περικοπή στην παραγωγή, οι Η.Π.Α. θα πρέπει πιθανότατα να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα.
Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το πετρέλαιο, εκτός και αν ο Putin «πάρει ακριβώς αυτό που θέλει, να επανέλθει στην ομάδα των G-20».
Πάντως, ο επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προέτρεψε τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, να επιμείνει στην προσπάθεια εύρεσης τρόπων σταθεροποίησης της πετρελαϊκής αγοράς με όλα τα μέλη της G-20

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης