Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: 73 νεκροί και 1.735 κρούσματα - Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι 27 Απριλίου - Τι ισχύει σε Μύκονο και Σαντορίνη από τις 6/4

Κορωνοϊός: 73 νεκροί και 1.735 κρούσματα - Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι 27 Απριλίου - Τι ισχύει σε Μύκονο και Σαντορίνη από τις 6/4
Στα 1.735 τα κρούσματα στην Ελλάδα
(upd11) Επιπλέον περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 6/4, στην Μύκονο και την Σαντορίνη, για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, θα απαγορεύεται στην Μύκονο η κυκλοφορία των πολιτών από τις 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης, ενώ αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β.
Την ίδια ώρα, μακραίνει η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, που πλέον ανέρχονται σε 73.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας την Κυριακή (5/4/2020), καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι.
Επίσης ανακοινώθηκαν 62 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη, 93 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η μέση ηλικία τους είναι τα 65 έτη, ενώ οι 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Από τους θανόντες οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των θανόντων  ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25.453 κλινικά δείγματα.

Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα - Θετικός στον κορωνοϊό Αφγανός - Ελέγχθηκαν 100 άτομα

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε την Κυριακή (5/4) η "παλαιά δομή φιλοξενίας" στην Μαλακάσα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοιού.
Όλοι οι μετανάστες που φιλοξενούνται μπήκαν  σε καραντίνα 14 ημερών.
Η απόφαση ελήφθη μετά την διαπίστωση κρούσματος του ιού σε μετανάστη από το Αφγανιστάν που διέμενε σε οικίσκο της δομής με την οικογένεια του.
Έχει υποκείμενο νόσημα και το Σάββατο (4/4) προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του ιού SARS-CoV-2.
Μετά την εξέταση του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή, αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και διαπιστώθηκε μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε, η προσβολή του από την ασθένεια Covid-19.
Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση.
Η οικογένεια του έχει τεθεί σε περιορισμό εντός του οικίσκου της δομής και από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έγινε η ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, ελέγχθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του προγράμματος PHILOS του ΕΟΔΥ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, καθώς και του Ελληνικού Στρατού.
Δόθηκαν οδηγίες στο προσωπικό και στους φιλοξενούμενους, ενώ έγινε διανομή υγειονομικού υλικού και οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος αφού εξετάσθηκαν ετέθησαν σε υγειονομική απομόνωση.
Συνολικά ελέγχθηκαν 100 άτομα και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα, για το διάστημα των 14 ημερών του πλήρους υγειονομικού αποκλεισμού, απαγορεύεται ρητά η είσοδος στη δομή και η έξοδος από την "παλαιά δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας", ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχύσει της παρουσία της στην περίμετρο του χώρου φιλοξενίας.
Στην δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο ΕΟΔΥ ενισχύει την παρουσία του στον χώρο με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.
Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενούμενων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης.
Επισημαίνεται ότι οι φιλοξενούμενοι στην "παλαιά δομή της Μαλακάσας", διαμένουν σε χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη "νέα κλειστή δομή" η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου.
Στη "νέα κλειστή δομή" της Μαλακάσας εγκαταστάθηκε ένα μέρος των ατόμων που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μετά την 1η Μαρτίου του 2020.

Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι 27 Απριλίου

Την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 αποφάσισε η κυβέρνηση ως μέτρο ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας, με 73 θανάτους.
«Κάθε μέτρο είναι στο τραπέζι» επαναλαμβάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πλάνο για όλες τις πιθανές φάσεις
εξάπλωσης του ιού.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει ότι εξετάζεται καθημερινά το πώς εξελίσσεται η διασπορά, αλλά και το κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα και αναλόγως λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ξεκαθαρίζει πως «ό,τι κριθεί σκόπιμο θα αποφασιστεί.
Ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Αυτός ο πόλεμος δεν έχει καλούς και κακούς. Δεν είμαστε αντίπαλοι σε κάτι. Δεν επιβάλλουμε μέτρα. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και μαχόμαστε για το κοινό καλό».
Από εκεί και πέρα όποιος επιστρέφει θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών... Άρα προχωράμε με αυτό το σχέδιο ως έχει. Δεν αφήνουμε κανέναν Έλληνα πολίτη που χρήζει φροντίδας μακριά από την πατρίδα».
Για την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι «δεν μπορεί κάποιος να πάει στο χωριό του.
Άλλωστε ήδη οι μετακινήσεις απαγορεύονται» και συμπληρώνει: «Δεν θα πάμε στην εκκλησία φέτος το Πάσχα. Νομίζω πως έχει γίνει κατανοητό...
Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών...
Οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν, αλλά εμείς θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας και θα έχουμε κατά νου ότι πάντα η Εβδομάδα των Παθών καταλήγει στην Ανάσταση»
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ολική απαγόρευση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία Covid-19 επισήμανε ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή.
Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες...
Μία μέρα να υπάρξει χαλάρωση μπορεί να δημιουργηθούν εστίες που θα τινάξουν όλα στον αέρα...
Επομένως αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος.
Είμαι μόνο προσηλωμένος στο πώς η πατρίδα μας και όλοι μαζί θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Σαντορίνη

Επιπλέον περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 6/4, στην Μύκονο και τη Σαντορίνη,  για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, θα απαγορεύεται στην Μύκονο η κυκλοφορία των πολιτών από τις 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης, ενώ αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β.
Ειδικότερα,  με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τους Δημάρχους Μυκόνου και Σαντορίνης αποφασίστηκε:
1.   H λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μυκόνου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Ειδικότερα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.
-Αναστολή δυνατότητας των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” (https://forma.gov.gr/) και συγκεκριμένα:
•    Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι».
•    Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.
•    Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.
- Η λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα:
•    Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν κατ΄ ελάχιστο δέκα μέτρα (10m) μεταξύ τους.
•    Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου.
-Η λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.
- Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων στην λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών.
- Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την 6/4/2020 και ώρα 08:00 και για 14 ημέρες, ήτοι μέχρι την 08:00 στις 20/4/2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
2.   Αναστέλλεται προσωρινά η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την γεωγραφική και διοικητική ενότητα του Δήμου Σαντορίνης από 6/4/2020 και για χρονικό διάστημα 30 ημερών, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται τα ακόλουθα δημόσια έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως έκτακτα:
α) Η ανακατασκευή του λιμανιού του Αθηνιού (το μοναδικό λιμάνι της Σαντορίνης) με αναθέτουσα αρχή το ΥΠΟΜΕΔΙ.
β) Η αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου προς το λιμάνι του Αθηνιού (μοναδική οδός πρόσβασης) με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
γ) Η αποκατάσταση του δρόμου του Μονολίθου περιοχής αεροδρομίου (μοναδική πρόσβαση) με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
δ) Η αποκατάσταση της βατότητας και η άρση της επικινδυνότητας του δρόμου στην Καλντέρα της Οίας και του Φηροστεφανίου.
H τήρηση των κανόνων προστασίας στα έργα αυτά θα διασφαλιστεί από την Δημοτική Αστυνομία Μυκόνου.
Μετά το πέρας του ανωτέρω χρονικού διαστήματος θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της αναστολής των εργασιών.

Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου ενόψει Πάσχα

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε αυτήν την παρούσα χρονική στιγμή να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και ότι το φετινό Πάσχα θα είναι τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε ζήσει έως σήμερα.
Η καθιερωμένη πασχαλινή έξοδος δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος, όπως έχει τονιστεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδ, Γεωργιάδης.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα ώστε να αποτραπεί η απόδραση των όποιων εκδρομέων του Πάσχα, ενώ  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, έχει μιλήσει και για αυστηροποίηση των μέτρων μετακίνησης ως προς τον χρόνο και τον αριθμό μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Στις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι και τα αυστηρότερα μέτρα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει «φρένο» στα σχέδια όσων θέλουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους, στα νησιά ή και ακόμα και στα εξοχικά τους το Πάσχα.
Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει η Realnews, είναι έτοιμος ο σχεδιασμός και άμεσα θα πραγματοποιηθεί η τελική σύσκεψη για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ανάλογα με τα ιατρικά δεδομένα και  τον ρυθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Αυτό που δεν θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να σπάσει η αλυσίδα των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού με μια ενδεχόμενη μαζική μετακίνηση εκδρομέων το φετινό Πάσχα, καθώς είναι δεδομένο ότι αν αυτό συμβεί, θα προκληθεί νέο επιδημικό κύμα με τεράστιες συνέπειες.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες,  η Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο των ταξιδιωτών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της  Realnews, επειδή ο δρόμος δεν μπορεί να κλείσει και κατ΄ επέκταση  ούτε οι σταθμοί των διοδίων, καθώς υπάρχουν οι συμβάσεις με τις εταιρείες διαχείρισης, αστυνομικοί θα στήνουν μπλόκα ακριβώς μετά τα διόδια και θα ελέγχουν όλους όσοι κινούνται  παρανόμως με τα αυτοκίνητά τους, βεβαιώνοντας πρόστιμα.  
Μάλιστα, από τους εκδρομείς που θα καταφέρουν να περάσουν τα διόδια, οι τροχονόμοι θα ζητούν να δείξουν το έγγραφο μόνιμης κατοικίας και μόνο στην περίπτωση που έχουν το χαρτί αυτό, δηλαδή τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ, θα συνεχίζουν το ταξίδι τους, αλλιώς θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και θα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 150 ευρώ, για το οποίο μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό το υπουργείου προστασίας του Πολίτη, μπλόκα θα υπάρχουν και στους παράδρομους των διοδίων για να ανακόπτεται οποιαδήποτε παράνομη κίνηση και στα παλιά εθνικά δίκτυα.

Τι θα ισχύσει για πλοία, τρένα και λεωφορεία

Ήδη, εδώ και ένα 15νθήμερο, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τα πλοία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν μόνο όσοι έχουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, μέτρο το οποίο θα ισχύσει και μετά το Πάσχα.
Αντίστοιχα είναι τα μέτρα στα ΚΤΕΛ και στους σταθμούς των τρένων, που σημαίνει ότι εισιτήριο στα εκδοτήρια μπορεί να προμηθευτεί μόνο όποιος έχει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για τη διαδρομή που θέλει να καλύψει.
Στα αεροδρόμια, για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο θα πρέπει επίσης να έχει το έγγραφο που να αποδεικνύει πού είναι η μόνιμη κατοικία του.
Σημειώνεται ότι όποιος τελικά ταξιδεύει, μετά δεν δύναται να επιστρέψει, αφού είναι υποχρεωμένος να μείνει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Περί οβελία…

Ο ορισμός κανόνων για το ψήσιμο του οβελία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επιτρέπεται το ψήσιμο στην περίπτωση που ο πολίτης μένει σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα που έχει ταράτσα δική του ή μεγάλο μπαλκόνι για εγκατάσταση με ψησταριά, αλλά θα πραγματοποιείται αυστηρά χωρίς καλεσμένους, που σημαίνει ότι θα είναι στον χώρο μόνο τα μέλη της οικογένειας του ψήστη.
Αναμένεται να απαγορευτεί το ψήσιμο του αρνιού σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους , όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες  και ένοικοι διαμερισμάτων.

Χωρίς επισκέψεις σε σπίτια και εκκλησίες

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο οριστικοποιεί και τα μέτρα για τις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως ανήμερα του Πάσχα, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύονται οι επισκέψεις στα σπίτια, αλλά και η μετάβαση σε ιερούς ναούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι για τη λήψη όλων των μέτρων που δεν θα τινάξουν στον αέρα τη μέχρι σήμερα προσπάθεια και την καραντίνα που έχει επιβληθεί, αφού την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με τα μοντέλα, αύξηση των κρουσμάτων.

Η λειτουργία των super market

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Σε πλήρη λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ήδη, από το Σάββατο 4/4,  η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.
 «Ο κορωνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του,  προσθέτοντας ότι «σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου».
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.
Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.
2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.
3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.
4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.
5. Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης