Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η ανάκαμψη δεν θα είναι σχήματος V, στο τέλος 2021 η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα – Το ΑΕΠ των ΗΠΑ -38%

Morgan Stanley: Η ανάκαμψη δεν θα είναι σχήματος V, στο τέλος 2021 η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα – Το ΑΕΠ των ΗΠΑ -38%
Οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το 2ο τρίμηνο του 2020, γεγονός που αντανακλάται στην πτώση του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 38%, από αρχική εκτίμηση -30%.
Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της διεθνούς δεν  θα είναι σχήματος V δεν θα υπάρξει ταχεία ανάκτηση της εθνικής παραγωγής και θα απαιτηθεί χρόνος για να επανέλθει η διεθνής οικονομία στην κανονικότητα ίσως μέχρι το τέλος του 2021 αναφέρει η Morgan Stanley.
Πριν από δύο εβδομάδες, οι πρώτες προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020, ήταν αποκαρδιωτικές αλλά οι εκτιμήσεις ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2020 και μετά θα ξεκινήσει μια ταχεία ανάκαμψη σχήματος V μάλλον ήταν ανέκδοτο.
Πλέον όλοι οι επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, όχι μόνο ξεπέρασε την Goldman αλλά και την JPMorgan στις εκτιμήσει για το πόσο κακή θα είναι η ύφεση του β΄ τριμήνου του 2020, προβλέποντας μια τεράστια κατάρρευση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 38%, αλλά εκτιμάει ότι η ανάκαμψη του τρίτου 3μήνου 2020 θα είναι ήπια ενώ δεν βλέπει να επιστρέφει στην κανονικότητα πριν από το τέλος του 2021.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/growth%20recovery.jpg?itok=ZkfwqEB4
Ο λόγος: Η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι συνάρτηση του πόσο γρήγορα ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα κορυφώσει, καθώς και το πόσο γρήγορα θα απομακρυνθούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και πόσο γρήγορα καταναλωτές και επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο διαρκεί η καραντίνα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο οικονομικός, ο κοινωνικός και στην περίπτωση του Trump, ο πολιτικός φόρος.
Με βάση την Morgan Stanley:
-Οι αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα έχουν γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένες καθώς τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και το κλείσιμο μη απαραίτητων επιχειρήσεων έχουν εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν πολιτείες των ΗΠΑ.
Αυτό θα οδηγήσει σε απότομη πτώση της δραστηριότητας κατά το 2ο τρίμηνο, γεγονός που αντανακλάται στην πτώση του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 38%, από αρχική εκτίμηση -30%.
Στο α΄ τρίμηνο η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι -3,4% και η  σωρευτική μείωση του επιπέδου του πραγματικού ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο θα είναι -12%.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/econ%20outlook%20MS.jpg?itok=rLR3NZFC
2)Η οικονομική κατάσταση των βασικών μας περιπτώσεων εξαρτάται από το δυναμικό μοντέλο της εξάπλωσης του κορωνοιού, το οποίο αναθεωρήθηκε πρόσφατα για να δείξει υψηλό αναμενόμενο αριθμό σωρευτικών λοιμώξεων (570.000), ενώ η καθημερινή νέα εμφάνιση κρουσμάτων αναμένεται να επιβραδυνθεί στα τέλη Απριλίου 2020.
Επιπλέον, η ομάδα βλέπει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ΗΠΑ ως δεύτερο κύμα λοιμώξεων που προέρχονται από την κεντρική περιοχή των ΗΠΑ μετά την άνοδο των Πολιτειών που βρίσκονται στις ακτές στα μέσα Απριλίου.
Κατά την Morgan Stanley ο ρυθμός κρουσμάτων θα είναι χειρότερος από την Ιταλία ως ποσοστό επί του πληθυσμού.
Οι αναθεωρημένες τριμηνιαίες προβλέψεις για το ΑΕΠ σε ετήσια βάση δείχνουν συρρίκνωση -4,3% η πιο απότομη πτώση της δραστηριότητας που σημειώθηκε κατά την μεταπολεμική περίοδο. Σε ετήσια βάση, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020, η πιο απότομη ετήσια πτώση της ανάπτυξης από το 1946, όταν το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο από 11%
Η Morgan Stanley αναμένει τώρα ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα καθυστερήσει περισσότερο από ότι αναμενόταν καθώς θα προηγηθεί βαθύτερη ύφεση και αργή άνοδος.
Η Morgan Stanley αναθεώρησε αναλόγως τις προβλέψεις της για την αύξηση του 3ου τριμήνου του ΑΕΠ πιθανότατα να καταγραφεί  πτώση 20,7% στο ΑΕΠ.
Αν και αυτό μοιάζει με αυξημένο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης, από μια τόσο χαμηλή βάση, η πρόβλεψή μας υποδηλώνει ότι το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο θα ανακτήσει μόνο το 35% της χαμένης παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Morgan Stanley δεν αναμένει ανάκαμψη σχήματος V, ενώ το επίπεδο της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας παραμένει κάτω από το επίπεδο του 4ου τριμήνου του 2019… μέχρι το τέλος του 2021.
Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να είναι ταχύτερη σε σχέση με το 2008, όταν η δραστηριότητα δεν επέστρεψε στο επίπεδο του 4ου τριμήνου του 2007 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2011…. Αλλά ίσως και η εκτίμηση αυτή να αναθεωρηθεί.
Τέλος, υπάρχει και η ανεργία, την οποία η Morgan Stanley αναμένει ότι θα κορυφωθεί σε ποσοστό σοκ 28% στα τέλη του 2020.
Οι διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας και το κλείσιμο μη απαραίτητων επιχειρήσεων ζυγίζονται όλο και περισσότερο στην αγορά εργασίας.
Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει περίπου 10 εκατομμύρια εργαζόμενους να καταθέτουν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, υποδεικνύοντας ότι τα επερχόμενα στοιχεία για τον Απρίλιο και το δεύτερο τρίμηνο 2020 είναι πιθανό να είναι πολύ  αρνητικά.
Για το δεύτερο τρίμηνο ως σύνολο, αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε απότομη άνοδο του ποσοστού ανεργίας σε μέσο όρο 15,7% το υψηλότερο μεταξύ των αρχείων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940.
Αυτό βασίζεται σε μια υπόθεση σωρευτικών απωλειών θέσεων εργασίας ύψους 21 εκατομμυρίων το δεύτερο τρίμηνο, με μέγιστο ποσοστό ανεργίας στο 16,4% τον Μάιο.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι απώλειες θέσεων εργασίας ανήλθαν σε σχεδόν 40 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας σε ποσοστό έως και 25%, ενώ η περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση στο 3ο τρίμηνο του 2020 θα οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας στο ανώτατο σημείο 28% παραμένει σταθερά υψηλότερη στον ορίζοντα πρόβλεψης σε αυτό το σενάριο.
Το σενάριο των απωλειών θέσεων εργασίας θα ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο για το ΑΕΠ, αν και προβλέπουμε ορισμένες μακροχρόνιες απώλειες θέσεων εργασίας που εξακολουθούν να υφίστανται στον ορίζοντα.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις ( κάτω από 100 εργαζόμενους), οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 55% της συνολικής απασχόλησης.
Αναμένουμε ότι η μισθολογική απασχόληση θα αρχίσει να αυξάνεται τον Ιούνιο του 2020, αλλά θα παραμείνει κατά 2,7% κάτω από την αιχμή της πριν την ύφεση στα τέλη του 2021. Παρόλα αυτά, θα αισθανόταν μια ισχυρότερη ανάκαμψη σε σύγκριση με την επίμονη αδυναμία της αγοράς εργασίας που παρατηρήθηκε το 2008.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2008%20recovery%20MS.jpg?itok=gk5wUG3R
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/unemp%20rate%20ms%20q3%202020.jpg?itok=wqX5rwJ4

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης