Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone institute: Η Κίνα – κάνει δημόσιες σχέσεις – πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με άχρηστο ιατρικό εξοπλισμό

Gatestone institute: Η Κίνα – κάνει δημόσιες σχέσεις – πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με άχρηστο ιατρικό εξοπλισμό
Πολλές χώρες έχουν επικρίνει την ποιότητα των κινεζικών προϊόντων που αφορούν την υγεία...αναφέρει το Gatestone institute
Η Κίνα από όπου ξεκίνησε ο κορωνοιός πλημμυρίζει την Ευρώπη με ελαττωματικό έως άχρηστο ιατρικό εξοπλισμό αναφέρει σε ανάλυση του το Gatestone institute.
Ο κορωνοιός σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει εκτυλιχθεί σε πανδημία, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναφέρει ότι εκατομμύρια τεμάχια ιατρικού εξοπλισμού που δωρίζονται ή αγοράζονται από την Κίνα είναι ελαττωματικά και άχρηστα.
Οι αποκαλύψεις τροφοδοτούν το κλίμα δυσπιστία της προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης για δημόσιες και του προέδρου Xi Jinping αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος για να εμφανίσει την Κίνα ως τη νέα ανθρωπιστική υπερδύναμη στον κόσμο.
Όμως οι δημόσιες σχέσεις των κινέζων… δεν αποδίδουν.
Στις 28 Μαρτίου, οι Κάτω Χώρες αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν 1,3 εκατομμύρια μάσκες προσώπου που παρήχθησαν στην Κίνα επειδή δεν πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας για το ιατρικό προσωπικό.
Οι αποκαλούμενες μάσκες KN95 είναι μια λιγότερο δαπανηρή κινεζική εναλλακτική λύση από την αμερικάνικη στάνταρ N95 μάσκα, η οποία σήμερα είναι σε χαμηλή προσφορά σε όλο τον κόσμο.
Το KN95 δεν ταιριάζει στο πρόσωπο τόσο σφιχτά όσο το N95, γεγονός που θα μπορούσε να εκθέσει το ιατρικό προσωπικό στον κορωνοϊό.
Περισσότερες από 500.000 μάσκες KN95 είχαν ήδη διανεμηθεί στα ολλανδικά νοσοκομεία πριν από την απόφαση ανάκλησης.
«Όταν οι μάσκες παραδόθηκαν στο νοσοκομείο μας, τις απέρριψα αμέσως», δήλωσε ένας εργαζόμενος στον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS.
«Οι μάσκες δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, τα σωματίδια του ιού μπορούν απλά να περάσουν μέσα από τις μάσκες, δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, δεν είναι ασφαλή για τους ανθρώπους μας».
Σε γραπτή δήλωση, το Υπουργείο Υγείας των Κάτω Χωρών εξήγησε:
«Μια πρώτη αποστολή από έναν κινέζο κατασκευαστή παραδόθηκε μερικώς πρόσφατα.
Αυτές είναι μάσκες με πιστοποιητικό ποιότητας KN95 κατά τη διάρκεια επιθεώρησης διαπιστώθηκε ότι αυτή η αποστολή δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα ποιότητας μας, το υπόλοιπο του φορτίου παρακρατήθηκε αμέσως και δεν διανεμήθηκε περαιτέρω.
Μια δεύτερη δοκιμή έδειξε επίσης ότι οι μάσκες δεν ανταποκρίνονταν στα ποιοτικά μας πρότυπα και έχει αποφασιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad ανέφερε στις 17 Μαρτίου ότι οι Κάτω Χώρες είχαν μόνο για λίγες μέρες απόθεμα μασκών»
Η υποβαθμισμένη ποιότητα των μασκών που παραδίδονται από την Κίνα έχει απομακρύνει τις Κάτω Χώρες από τα κινεζικά προϊόντα.
Ένας εκπρόσωπος νοσοκομείου στην ολλανδική πόλη Αϊντχόβεν ανέφερε ότι οι Κινέζοι προμηθευτές πωλούσαν «πολλά σκουπίδια σε υψηλές τιμές»
Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας στις 26 Μαρτίου αποκάλυψε ότι 640.000 τεστ κορωνοϊού που είχαν αγοραστεί από έναν κινέζο προμηθευτή ήταν ελαττωματικά.
Οι δοκιμές, που κατασκευάστηκαν από την Shenzhen Bioeasy Biotechnology Company στην επαρχία Guangdong (Γκουανγκντόνγκ), είχαν ένα ακριβές ποσοστό ανίχνευσης μικρότερο από 30%.
Στις 2 Απριλίου, η ισπανική εφημερίδα El Mundo ανέφερε ότι η εταιρία Bioeasy είχε πει ψέματα στην ισπανική κυβέρνηση για την ακρίβεια των δοκιμών.
Η Bioeasy ισχυρίστηκε γραπτώς ότι οι δοκιμές της είχαν ένα ακριβές ποσοστό ανίχνευσης 92%.
Επίσης, στις 2 Απριλίου, η ισπανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι επιπλέον ένα εκατομμύριο τεστ για τον κορωνοϊό που παραδόθηκαν στην Ισπανία στις 30 Μαρτίου από άλλο κινέζικο κατασκευαστή ήταν επίσης ελαττωματικά.
Στις 25 Μαρτίου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει ιατρικές προμήθειες από την Κίνα ύψους 432 εκατομμυρίων ευρώ (470 εκατομμύρια δολάρια) και ότι οι Κινέζοι ζητούσαν να πληρωθούν προκαταβολικά πριν παραδώσουν το εμπόρευμα.
Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Salvador L. εξήγησε:
«Έχουμε αγοράσει και πληρώσει για 550 εκατομμύρια μάσκες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να φθάνουν έως και τις επόμενες 8 εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε εβδομάδων θα φθάσουν 11 εκατομμύρια γάντια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ θα λάβουμε 950 αναπνευστήρες κατά τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο.

Δεν είναι καθόλου σαφές πώς η ισπανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ποιότητα αυτών των νέων μαζικών αγορών ή πώς θα ζητήσει αποζημίωση αν τα προϊόντα από την Κίνα ήταν πάλι χείριστης ποιότητας.
Στις 28 Μαρτίου, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία προφανώς έχει προμήθειες λίγων εβδομάδων, ανακοίνωσε ότι παρήγγειλλε  περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μάσκες προσώπου από την Κίνα.
Δεν είναι σαφές εάν τα προβλήματα ελέγχου ποιότητας που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επηρέαζαν τα σχέδια αγορών της Γαλλίας.

Πολλές χώρες έχουν επικρίνει την ποιότητα των κινεζικών προϊόντων που αφορούν την υγεία...


-Σλοβακία: Την 1η Απριλίου, ο πρωθυπουργός Igor Matovic δήλωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο τεστ του κορωνοϊού που προμήθευσε η Κίνα με καταβολή μετρητών ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ (16 εκατομμύρια δολάρια) ήταν αναξιόπιστα και δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το COVID-19.
«Έχουμε έναν τόνο τεστ και δεν τα χρησιμοποιούμε, αυτά πρέπει να τα ρίξουμε στον Δούναβη.
Η Κίνα κατηγόρησε το ιατρικό προσωπικό της Σλοβακίας ότι χρησιμοποίησε λανθασμένα τα τεστ.

-Μαλαισία: Στις 28 Μαρτίου, η Μαλαισία έλαβε μια παρτίδα ιατρικού εξοπλισμού ως δωρεά από την Κίνα, αποτελούμενη από κιτ δοκιμών, ιατρικές μάσκες προσώπου, χειρουργικές μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
Ένας ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, Noor Hisham Abdullah, δήλωσε ότι τα τεστ θα αξιολογούνται για την ακρίβεια τους, αφού τα προηγούμενα τεστ από την Κίνα βρέθηκαν ελαττωματικά.

-Τουρκία: Στις 27 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας F. Koca δήλωσε ότι η Τουρκία είχε δοκιμάσει μερικά κινεζικά τεστ κορωνοϊού, αλλά οι αρχές "δεν ήταν ικανοποιημένες".
Ο καθηγητής Ateş Kara, μέλος της επιχειρησιακής ομάδας για το κορωνοϊό του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, πρόσθεσε ότι η παρτίδα των τεστ ήταν μόνο 30% έως 35% ακριβής:
Τα δοκιμάσαμε τα τεστ, δεν λειτουργούν, η Ισπανία έκανε ένα τεράστιο λάθος χρησιμοποιώντας αυτά τα λανθασμένα τεστ.

-Τσεχική Δημοκρατία: Στις 23 Μαρτίου, ο τσεχικός ιστότοπος ειδήσεων iRozhlas ανέφερε ότι 300 χιλιάδες τεστ κορωνοϊού που δόθηκαν από την Κίνα είχαν ποσοστό σφάλματος 80%.
Το τσεχικό Υπουργείο Εσωτερικών είχε καταβάλει 2,1 εκατομμύρια δολάρια για τα τεστ.
Στις 15 Μαρτίου, τα τσέχικα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι Κινέζοι προμηθευτές είχαν εξαπατήσει την τσεχική κυβέρνηση αφού κατέβαλε τα χρήματα προκαταβολικά για την προμήθεια πέντε εκατομμυρίων μασκών προσώπου, οι οποίες υποτίθεται ότι θα είχαν παραδοθεί στις 16 Μαρτίου.

Στις 30 Μαρτίου, η Κίνα προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην «πολιτικοποιήσουν» τις ανησυχίες τους για την ποιότητα των ιατρικών προμηθειών από την Κίνα.
Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν σωστά με βάση γεγονότα και όχι με πολιτικές ερμηνείες, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying.
Την 1η Απριλίου, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να αυξάνει τους ελέγχους όσον αφορά τις εξαγωγές τεστ κορωνοϊού που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Οι Κινέζοι εξαγωγείς τεστ κορωνοϊού πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό από τη Διοίκηση των Εθνικών Ιατρικών Προϊόντων (NMPA) προκειμένου να περάσουν από την τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη δωρεά μασκών στις ευρωπαϊκές χώρες ως αποτέλεσμα παρατηρήσεων του Josep Borrell της ΕΕ.
Στις 24 Μαρτίου, ο Borrell είχε αναφέρει ότι η Κίνα συμμετείχε σε μια «πολιτική γενναιοδωρίας» καθώς και σε μια «παγκόσμια μάχη αφηγήσεων».
Στις 26 Μαρτίου, ένας υπάλληλος της Huawei δήλωσε στο Euractiv που εδρεύει στις Βρυξέλλες ότι λόγω των σχολίων του Borrell, η εταιρεία θα τερματίσει το πρόγραμμα δωρεάς της επειδή δεν θέλησε να εμπλακεί σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στις 28 Μαρτίου, η Huawei πλήρωσε για διαφημιστικό περιεχόμενο στο Politico Europe.
Ο επικεφαλής αντιπρόσωπος της Huawei στην ΕΕ, Abraham Liu, έγραψε:
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος - ποτέ δεν επιδιώξαμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε δημοσιότητα.
Η συνδρομή μας δεν είναι υπό όρους και δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε επιχειρηματικής ή γεωπολιτικής στρατηγικής όπως είπαν κάποιοι, είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με τις καλύτερες δυνατές προθέσεις, αυτό είναι όλο.
Δεν υπάρχει κρυφό πρόγραμμα, δεν θέλουμε τίποτα σε αντάλλαγμα ».

Στις 30 Μαρτίου, το BBC ανέφερε ότι η Huawei ενεργούσε σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα από τότε που άρχισε η κρίση του κορωνοϊού.
Αυτό μπορεί να είναι αφελές από την πλευρά της εταιρείας.
Ενώ τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά όσον αφορά τα τεχνικά θέματα και τα θέματα ασφαλείας γύρω από τον εξοπλισμό της Huawei, το πολιτικό κλίμα για την εταιρεία έχει βεβαίως επιδεινωθεί.
Στις 29 Μαρτίου, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson και οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο «γύρισαν την πλάτη» στην Κίνα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού:
Οι υπουργοί και οι ανώτεροι υπάλληλοι της Downing Street δήλωσαν ότι το Κομμουνιστικό κράτος αντιμετωπίζει τώρα κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας και κινδυνεύει να γίνει ένα κράτος παρίας.
«Είμαστε εξαγριωμένοι απέναντι στην καμπάνια της Κίνας γεμάτη  παραπληροφόρηση, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για οικονομικό κέρδος»
Στις 28 Ιανουαρίου, ο Johnson είχε χορηγήσει στον Huawei ρόλο στο κινητό δίκτυο 5G της Βρετανίας  απογοητεύοντας τις ΗΠΑ που ήθελαν να αποκλείσουν την εταιρεία από τις επικοινωνίες επόμενης γενιάς της Δύσης, οι οποίες, όπως φαίνεται, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald J. Trump διέλυσε την «αποπληθωριστική μανία» του Johnson σε μια τεταμένη τηλεφωνική κλήση.
Ο Johnson αντιμετωπίζει τώρα πίεση από το υπουργικό του σώμα καθώς και από βουλευτές για να ανακαλέσει την απόφασή του.
Αφού οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία για την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η Daily Mail επικαλούμενη πηγή βρετανικής κυβέρνησης λέγοντας:
«Υπάρχει μια προκλητική καμπάνια παραπληροφόρησης και αυτό είναι απαράδεκτο.
Η κινεζική κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχουν κάνει λάθος και αντί να το αναγνωρίσουν, εξαπολύουν ψέματα.
Ο Johnson έχει προειδοποιηθεί από επιστημονικούς συμβούλους ότι τα επίσημα δηλωμένα στατιστικά στοιχεία της Κίνας σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού θα μπορούσαν να είναι χειρότερα κατά 15 έως 40 φορές.
Στην Βρετανία επικρατεί πολύς θυμός για τις πρακτικές της Κίνας.
Ένας ανώτερος υπουργός Εξωτερικών είπε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Κίνα να συνεχίσει να μυστικά, κατέστρεψε την  παγκόσμια οικονομία και στη συνέχεια να συνεχίσουμε όπως σαν να μην έχει συμβεί τίποτε.
Χάρη στο Project Kow-Tow, το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα είναι 22,1 δισ. στερλίνες (27,4 δισ. δολάρια).
Η Κίνα έχει συγκεντρώσει ένα παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα ύψους 339 δισεκατομμυρίων (420 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Δυστυχώς, η Δύση κάνει το λάθος να μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής στην Κίνα.
Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα φαίνεται να παραβιάζει τους συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς σε κάθε τομέα της ζωής - από την υγειονομική περίθαλψη στο εμπόριο και από τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών μέχρι την εσωτερική καταστολή.
Μόλις αντιμετωπιστεί αυτή η τρομερή πανδημία, είναι επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούμε όλοι αυτή τη σχέση και να τη βάλουμε σε μια πιο ισορροπημένη και ειλικρινή βάση με την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης