Τσίπρας: Χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων

Τσίπρας: Χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων
Ο Α. Τσίπρας πρόκρινε τη λογική της πρόληψης και της θωράκισης της οικονομίας παράλληλα με την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Τουρισμό και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την τουριστική δραστηριότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Α. Βασιλικός, τον πρόεδρο του ΣΕΤΚΕ, Π. Τοκούζη, τον πρόεδρο της FedHATTA, Λ. Τσιλίδη και την τομεάρχη τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Νοτοπούλου.
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος τουριστικής δραστηριότητας με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα τους, καθώς οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος θα είναι πάνω από 2,17 δις ενώ οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πάνω από 38.000.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι στην αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση.
Ο ίδιος πρόκρινε τη λογική της πρόληψης και της θωράκισης της οικονομίας παράλληλα με την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε:
- την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.
- την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.
- Ταυτόχρονα στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 .
- Παράλληλα χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις: ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.
- Οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να στηριχθούν μέσω της φιλοξενίας προσφύγων με ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί των υφιστάμενων camps με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Επειδή η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια, είναι η ώρα για γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS