Ο Trump απέλυσε τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών - Είχε εμπλεκεί στο σκάνδαλο Zelensky

Ο Trump απέλυσε τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών - Είχε εμπλεκεί στο σκάνδαλο Zelensky
Ο Atkinson διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καταγγελία κατά του Trump που οδήγησε στη δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης του
Τον γενικό επιθεωρητή των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, απέλυσε ο Donald Trump καθώς διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καταγγελία που οδήγησε στη δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης του.
Σε επιστολή που έστειλε την Παρασκευή (3/4) προς την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Michael Atkinson, τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών ο οποίος λίγες ώρες αργότερα απομακρύνθηκε από τη θέση του.
Τον Αύγουστο του 2019, ο 55χρονος Atkinson, κρίνοντας την αξιόπιστη διαβίβασε την αναφορά ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που κατήγγειλε στους ανωτέρους του μια τηλεφωνική επικοινωνία του Trump με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodomir Zelensky κατά την οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να αποκτήσει προσωπικό πολιτικό όφελος κατά παράβαση του αμερικανικού δικαίου.
Αυτή η καταγγελία αποτέλεσε τη βάση της διαδικασίας παραπομπής του Trump σε δίκη από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας κατηγορήθηκε από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του ότι είχε αναστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να αναγκάσει το Κίεβο να του παράσχει επιβαρυντικές πληροφορίες για τον Joe Biden, πρώην αντιπρόεδρο του Barack Obama, και επικρατέστερο για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.
 Trump και Zelensky αρνήθηκαν ότι η τηλεφωνική συνομιλία τους οδήγησε σε οποιαδήποτε πίεση στην Ουκρανία από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Atkinson είχε καταθέσει ενώπιον της επιτροπής της Βουλής που ερευνούσε την καταγγελία του ανώνυμου μάρτυρα, ενώ ο Λευκός Οίκος εμπόδιζε μέλη της κυβέρνησης να καταθέσουν στην επιτροπή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αθωώθηκε στην δίκη του στην Γερουσία

Χθες το βράδυ, στην καθημερινή ενημέρωση για την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφασή του να απολύσει τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών, δηλώνοντας ότι ο Atkinson έκανε "φρικτή δουλειά" στον χειρισμό της καταγγελίας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
"Πήρε μια ψεύτικη καταγγελία και την έφερε στο Κογκρέσο", είπε.
Ο Trump διαμαρτυρήθηκε ότι αφού έλαβε την καταγγελία, ο Atkinson δεν πήγε να μιλήσει μαζί του σχετικά με αυτήν στον Λευκό Οίκο. "Είναι τελείως εξευτελισμένος", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Καταφέρθηκε και εναντίον του μάρτυρα, αποκαλώντας τον "ψεύτη" και πολιτικά προκατειλημμένο. "Ειλικρινά, κάποιος έπρεπε να τον ταράξει στις μηνύσεις".
Η απόλυση του Atkinson προκάλεσε ανησυχίες σε Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές και κριτική από Δημοκρατικούς.
 Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Richard Barr, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας επαίνεσε τον Atkinson, ενώ υπογράμμισε πως ο Trumpέχει την εξουσία να τον απολύσει.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Charles Grasley απαίτησε μια καλύτερη εξήγηση για τον απόλυση του γενικού επιθεωρητή.
Η απόλυση του Atkinson έρχεται καθώς Αμερικανοί γενικοί επιθεωρητές, που είναι αρμόδιοι για την ανεξάρτητη εποπτεία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, τους ανατέθηκε πρόσφατα η ευρεία επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων της κυβέρνησης για την κρίση της πανδημίας, εκ των οποίων και το ιστορικό οικονομικό πακέτο 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το πως θα διανεμηθούν τα χρήματα αυτά μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS