Σταϊκούρας: Ύφεση -4% στην Ελλάδα λόγω κορωνοιού το 2020 με 15,7 δισ. μαξιλάρι ασφάλειας, 20 δισ. ταμειακά διαθέσιμα

Σταϊκούρας: Ύφεση -4% στην Ελλάδα λόγω κορωνοιού το 2020 με 15,7 δισ. μαξιλάρι ασφάλειας, 20 δισ. ταμειακά διαθέσιμα
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το επίδομα των 800 ευρώ
Στο 4% του ΑΕΠ θα κυμανθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως «με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%» και διευκρίνισε ότι «η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επαναλήψεις του προβλήματος μέσα στη χρονιά».
Όπως υποστήριξε, «δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, παρότι οι περισσότερες δείχνουν βαθιά ύφεση».
Ειδική μνεία έκανε και στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος απειλεί τη «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας.
«Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις».
Όσον αφορά το ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο για μέτρα, τα οποία «θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου».
«Ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας, όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος».
Εξήγησε, μάλιστα ότι πρόκειται για «χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο».
Και συνέχισε: «Πρόκειται για μαραθώνιο όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση».
Όσον αφορά το έκτακτο επίπεδα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να καταβάλλεται εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τέλος, αναμένεται να εκταμιευτεί το έκτατο επίδομα προς τους επιστήμονες, αλλά και το Δώρο Πάσχα για τους 110.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο 2020

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο 2020, καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας κινείται γρήγορα και αποφασιστικά μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες".
"Η ανθρωπότητα βιώνει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση.
Μία συμμετρική κρίση που δεν γνωρίζουμε, ακόμη, τη διάρκειά της.
Η ζημιά στην οικονομία, όσο αυτή παρατείνεται, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
Απαιτούνται συνεπώς σοβαρές, ρεαλιστικές και έγκαιρες παρεμβάσεις, ώστε να περιοριστούν οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι η Κυβέρνηση, "στο πεδίο της οικονομίας, κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες.
Υλοποιεί ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου, στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων.
Έχει λάβει, σε πρώτη φάση, δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της "επιστρεπτέας προκαταβολής") και την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτά τα μέτρα, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ (χθεσινή συνέντευξη Mario Centeno, Επικεφαλής Eurogroup)".
"Προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο, καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ενώ δεν περιλαμβάνουν τις κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και υλοποίηση, σε τομείς όπως είναι, ενδεικτικά, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α.
Ούτε τις αρχικές παρεμβάσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού (προχθές εγκρίθηκε από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα), της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύονται όσο βγαίνουμε από την υγειονομική κρίση, έχοντας "καύσιμα" και για την μετα-κορωνοϊό εποχή.
Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση ενεργεί έγκαιρα και μεθοδικά, με ευθύνη, ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα μας και στην επόμενη μέρα της οικονομίας", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS