Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Άγρια κόντρα Ελλάδος - Τουρκίας στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον κορωνοιό – Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Cavusoglu

Άγρια κόντρα Ελλάδος - Τουρκίας στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον κορωνοιό – Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Cavusoglu
Άγρια κόντρα Ελλάδος - Τουρκίας σε τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, αποχώρησε ενοχλημένος ο Cavusoglu

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ με εκατέρωθεν πόλεμο λέξεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Στις 3 Απριλίου 2020 οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την συνεχιζόμενη κρίση του κορωνοιού και τις απρόβλεπτες καταστάσεις που έχει προκαλέσει, ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη διαταράχθηκε ....όταν Ελλάδα και η Τουρκία αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα ευρωπαϊκά σύνορά της στους μετανάστες, ανέφερε το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Gazeta.ru.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu εγκατέλειψε την τηλεδιάσκεψη, νωρίτερα από όλους τους άλλους συμμετέχοντες μετά από την κόντρα που είχε με την ελληνική πλευρά όσο αφορά τους μετανάστες.
Διπλωματική πηγή υπενθύμισε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, η οποία υποχρέωσε την Τουρκία να δεχθεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και να μην τους επιτρέψει να πάνε στην Ευρώπη.
Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ υποσχέθηκε να παράσχει στην Τουρκία βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και να παράσχει επίσης και άλλα κίνητρα, όπως το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης visa για τους Τούρκους πολίτες.
Ο κ. Cavusoglu τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τμήματα της συμφωνίας.
"Σας συμβουλεύουμε να σκέφτεσται μακροπρόθεσμα, διότι δεν πρόκειται απλώς για θέμα μετανάστευσης, είπε, ζητώντας από την Ευρώπη την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, την ενημέρωση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση και την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Λίγο αργότερα, ο Cavusoglu κατηγόρησε την Ελλάδα για τη δολοφονία μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα κοινά σύνορα των δύο χωρών.
Σε απάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν είναι τίποτε άλλο από σχεδιασμένη προπαγάνδα για πολιτικούς σκοπούς και ότι τα επιχειρήματα του τούρκου υπουργού εξωτερικών είναι fake news, ψεύτικες ειδήσεις.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια οργανωμένη και άνευ προηγουμένου επίθεση στα σύνορά της και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Τουρκία.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία παραβίασαν τις αξίες του ΝΑΤΟ.
Όλοι οι σύμμαχοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο εάν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τόνισε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, όπως ανέφερε η Gazeta.ru.
Ο Cavusoglu απαίτησε να του δώσει την ευκαιρία να απαντήσει, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τον διέκοψε για να μην υπάρξει συνέχεια.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σε απάντηση, αποσυνδέθηκε από την τηλεδιάσκεψη.
Οι τουρκικές και οι ελληνικές σχέσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με τους μετανάστες και την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, διατάραξαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης