Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βορίδης: Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων - Η παραγωγική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά

Βορίδης: Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων - Η παραγωγική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά
«H στοχευμένη ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας», υπογραμμίζει ο Μ. Βορίδης
Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων, διαβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο ίδιος δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις «ασυμμετρίες» που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού στην παραγωγή, ενώ τονίζει ότι οι πληττόμενοι παραγωγοί δεν θα μείνουν χωρίς στήριξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η στοχευμένη ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας».
Ο κ. Βορίδης τονίζει πως «μέχρι στιγμής δεν είναι ορατός τέτοιος κίνδυνος, αν και θα συγκροτήσουμε στο υπουργείο μία ομάδα ειδικών για να εξετάσουν κινδύνους και να επεξεργαστούν σενάρια.
Αυτή τη στιγμή η παραγωγική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, αν και στην αγορά έχουν εμφανιστεί ασυμμετρίες κυρίως στην αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια, στην ανθοπαραγωγή, σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και στον οινοποιητικό κλάδο.
Αυτά όμως όχι με τη μορφή των ελλείψεων, αλλά αντιθέτως με τη μορφή της καταρρεύσεως της ζητήσεως».
Όπως σημειώνει, «έχει πληγεί σημαντικά και ο οινοποιητικός κλάδος και μένει να δούμε τις μελλοντικές συνέπειες αυτού του πλήγματος και στην αμπεκοκαλλιέργεια», ενώ «υπάρχει έντονη ανησυχία και για την αιγοπροβατοτροφία, αν και πιστεύω ότι τελικά ο έλληνας καταναλωτής θα τη στηρίξει αγοράζοντας τα εξαιρετικά ελληνικά αμνοερίφια».
Μάλιστα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά και καθημερινά και παρεμβαίνουμε στοχευμένα όπου χρειάζεται για να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή».
Σημειώνει ότι αντιθέτως, παρουσιάστηκε υψηλή ζήτηση για ζυμαρικά, κάτι που ενίσχυσε την τιμή του σκληρού σιταριού, εξαιρετικά καλά πάνε οι εξαγωγές των περισσότερων φρούτων, ενώ στην αρχή της κρίσης αυξημένη ήταν η ζήτηση και σε χοιρινό και βόειο κρέας, που όμως μετά τη δημιουργία αποθεμάτων στα ψυγεία των σπιτιών φαίνεται να κάμπτεται.
Απαντώντας στη  αξιωματική αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει δεν είναι αρκετά και δεν καλύπτουν  όλους όσοι πλήττονται, ο κ. Βορίδης αναφέρει ότι «έχουμε πάρει συνολικά μέτρα ύψους 3,6% του ΑΕΠ» και χαρακτηρίζει ανυπόσταστες τις κατηγορίες.
Όπως τονίζει ο υπουργός, «σήμερα τα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατ. εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 800 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις».
«Τα μέτρα στήριξης είναι άνευ προηγουμένου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Βορίδης θεωρεί θετική τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ αλλά επισημαίνει ότι η μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι έκδοση ευρωομολόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης