Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βήμα ανάπτυξης για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο πρόσφατος κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ

tags :
Βήμα ανάπτυξης για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο πρόσφατος κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ
«Κλειδώνοντας» τιμή αναφοράς για το φωτοβολταϊκό 200 MW στην Πτολεμαΐδα, η θυγατρική της ΔΕΗ άνοιξε τον δρόμο για αύξηση στα 488 MW της ισχύος των υπό ανάπτυξη έργων της
Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής της ΔΕΗ για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη δημοπρασία της ΡΑΕ στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατακύρωσε ένα φωτοβολταικό έργο ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα.
Η ΔΕΗ που αυτή τη στιγμή κατέχει μόλις το 2% της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ σχεδιάζει να εγκαταστήσει έργα συνολικής ισχύος 1 GW έως το 2024. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική του ομίλου) στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ κατακύρωσε το φωτοβολταϊκό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα, προσφέροντας μάλιστα τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή των 49,11 ευρώ/MWh.
Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του διαγωνισμού να υποχωρήσουν κατά 15,87% από την τιμή εκκίνησης και να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσον όρο, έναντι 55 ευρώ/MWh στον αμέσως προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου.

Προκήρυξη κατασκευής και του φωτοβολταϊκού 50 MW στη Μεγαλόπολη

Το επόμενο βήμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που όπως φαίνεται θα γίνει πολύ σύντομα είναι η διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής του φωτοβολταϊκού της Πτολεμαΐδας. Πρόκειται για πάρκο συνολικής ισχύος 230 MW, αφού στα 200 MW που εντάχθηκαν στον διαγωνισμό της ΡΑΕ θα προστεθούν δυο μικρότερα ισχύος 15 MW το καθένα.
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δρομολογεί τις διαδικασίες για να προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στον Μάιο για το μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 50 MW, το οποίο θα αποτελείται από δύο έργα ισχύος 39 και 11 MW.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή έργα συνολικής ισχύος 105 MW ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο, μαζί με το νέο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας που δρομολογεί την κατασκευή του, στα 488 MW, κοντά στο ήμισυ του στόχου που έχει τεθεί δηλαδή για το 2024.
H εταιρεία διαθέτει συνολικά άδειες για έργα σε όλη την γκάμα τεχνολογιών ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ενώ δρομολογεί και την αδειοδότηση για αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων) συνολικής ισχύος 6 GW, εκ των οποίων τα 2 GW στα ορυχεία της Κοζάνης, για την ανάπτυξη των οποίων έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) με τη γερμανική RWE.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης