Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία στο μικροσκόπιο των S&P (24/4) και Moody's, DBRS (8/5) - Εκτιμήσεις για ύφεση έως -6% το 2020 και έλλειμμα έως 10%

Η Ιταλία στο μικροσκόπιο των S&P (24/4) και Moody's, DBRS (8/5) - Εκτιμήσεις για ύφεση έως -6% το 2020 και έλλειμμα έως 10%
H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει ήδη προς βαθειά ύφεση
Αντιμέτωπη με τριπλή αναθεώρηση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης θα βρεθεί η Ιταλία τον Απρίλιο και τον Μάιο, εν μέσω του ισχυρού πλήγματος που δέχεται από την πανδημία του κορωνοϊού, με την οικονομία να οδεύει προς βαθειά ύφεση το 2020. 
Στις 24 Απριλίου αναμένονται οι ανακοινώσεις από την S&P Global, ενώ στις 8 Μαϊου θα ακολουθήσουν Moody's και DBRS, σύμφωνα με το Reuters.
Η αντιμετώπιση του οικονομικού σοκ από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει οδηγήσει σε παράλυση την οικονομική δραστηριότητα από τις αρχές Μαϊου, θα απαιτήσει αύξηση των δαπανών. γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου χρέους.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα πακέτο στήριξης, ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο αποκαλεί Cura Italia.
Την ίδια ώρα, η κρατική τράπεζα της Ιταλίας Cassa Depositi e Prestiti και η υπηρεσία Sace θα εγγυηθούν δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, προσχέδιο του οποίου επικαλείται το Reuters.
Από τα 200 δισ. ευρώ, ποσό 30 δισ. θα διοχετευτεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιταλικής οικονομίας.
Η Ιταλία, η οποία μετρά τα περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, έχει δεχθεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα, λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Η κυβέρνηση Conte ζητά των έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds), μαζί με άλλες 8 χώρες της Ευρωζώνης, αίτημα το οποίο απορρίπτει η Γερμανία.
Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της βοήθειας μέσω δανεισμού από τον ESM, χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας.
H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει ήδη προς βαθειά ύφεση, καθώς το ΑΕΠ είχε καταγράψει συρρίκνωση 0,3% στο δ΄τρίμηνο του 2019, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού.
Η S&P Global αξιολογεί την Ιταλία με ΒΒΒ, τη δεύτερη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, με αρνητικό outlook.
O οίκος δεν βλέπει προς το παρόν την ανάγκη για αναθεώρηση της αξιολόγησης.
Οι οίκοι Moody's και DBRS θα επικαιροποιήσουν την αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας στις 8 Μαϊου.
Η Moody's αξιολογεί την Ιταλία στη βαθμίδα Baa3, μία ανάσα μακριά από την μη επενδυτική βαθμίδα, με σταθερό outlook.
Η καναδική DBRS αξιολογεί την Ιταλία στη βαθμίδα BBB (high), με σταθερό outlook.
Ο καναδικός οίκος θεωρεί ως μη επενδυτική βαθμίδα την αξιολόγηση BB και χαμηλότερα.
Στις 10 Ιουλίου θα προχωρήσει σε αξιολόγηση ο οίκος Fitch, ο οποίος αξιολογεί την Ιταλία με ΒΒΒ και αρνητικό outlook.
H Macroavisor κάνει λόγο για τον κίνδυνο υποβάθμισης, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για άλλες χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Commerzbank και Kames Capital αναμένουν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε  "junk".
Ωστόσο η Axa εκτιμά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ρίσκο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Confindustria: Πρωτοφανής η κρίση στην Ιταλία, στο -6% το ΑΕΠ του 2020 – Gualtieri: Ρεαλιστική η εκτίμηση

Σύμφωνα με την Ένωση των Ιταλών βιομηχάνων, η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης κατά 6%, φέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
«Ποτέ στην ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κοινωνική και οικονομική κρίση αυτής της κλίμακας», ανέφερε η Confindustria στην οικονομική πρόβλεψη της.
Μια ετήσια πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 6% θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση για την Ιταλία από την ίδρυση της δημοκρατίας της το 1946.
Η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση ότι η "οξεία φάση της έκτακτης ανάγκης για την υγεία" θα λήξει τον Μάιο, με τη σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, ανέφερε η Confindustria.
«Δυστυχώς οι εκτιμήσεις είναι ρεαλιστικές.
Ωστόο, την ίδια ώρα στοχεύουμε σε μία σημαντική ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας στη συνέχεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας στην καθημερινή εφημερίδα Il Fatto Quotidian.
Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 10% με τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ θα ανέλθει στο 160% το 2020.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης