Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο μείγμα στο 40% δικαίωσε την στρατηγική της Μυτιληναίος

tags :
Η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο μείγμα στο 40% δικαίωσε την στρατηγική της Μυτιληναίος
H στρατηγική ανάπτυξης των εργοστασίων φυσικού αερίου αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων η βέλτιστη επιλογή και η εταιρία ισχυροποιήθηκε στην κρίση
Η εκτεταμένη χρήση του φυσικού αερίου στο 40% του μείγματος δικαιώνει τις επιλογές της Μυτιληναίος , η οποία προχώρησε έγκαιρα στα εγκαίνια κατασκευής του CCGT το 2019, ενδυναμώνοντας την ισχύ των εργοστασίων της και παίρνοντας το προβάδισμα στην μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, ξεπερνώντας συνολικά τα 2000MW.
Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, αν και χθες η τιμή ανέκαμψε από τα χαμηλά των 1500 δολ mm/btu στα 1747 δολ, παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκή και εξασφαλίζει παράλληλα ικανοποιητικά περιθώρια στην παρούσα φάση παρά την φυσιολογική μείωση της ζήτησης ενέργειας του συνολικού συστήματος.
Τα εργοστάσια φυσικού αερίου διαθέτουν ευελιξία για την είσοδό τους στο σύστημα ενώ οι νέες τεχνολογίες τα καθιστούν ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον.
Κατά τον τρόπο αυτό η Μυτιληναίος γίνεται η κυρίαρχος της ενεργειακής αγοράς με πολλά πλεονεκτήματα στον βασικό κλάδο του ηλεκτρισμού, αυτόν του φυσικού αερίου.
Αυτός θα είναι και ο κλάδος που τα επόμενα χρόνια, με την εξομάλυνση της οικονομίας και τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα θα του αφήσει και τις σημαντικές αποδόσεις.
Από εκεί και πέρα το αλουμίνιο έχει δείξει μεγάλη αντίσταση στην φάση κορύφωσης του κορωνοϊού, καθώς η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα έχει προεξοφλήσει ότι τα κέρδη της μονάδας θα είναι μηδενικά για το 2020, παρά το ισχυρό δολάριο. Το κόστος είναι στα 1400 δολ/τόνος.

Ισχυροποίηση στην κρίση

Η Μυτιληναίος συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της σε διεθνές επίπεδο και η METKA EGN προχωρά τα σχετικά projects, το μεγάλο πλεονέκτημα όμως για την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι η ηγετική θέση στην αγορά ηλεκτρισμού σε εγχώριο επίπεδο.
Παράλληλα το ταμείο των 700 εκατ ευρώ αποτελεί το βασικό asset στην δύσκολη συγκυρία καθώς σε σχετικούς όρους η εταιρία έχει καταστεί ισχυρότερη αφού έχει ένα κουπόνι 2,5% σε ευρωομόλογο, που για το σύνολο των υπολοίπων πλην ελαχίστων μοιάζει με με όνειρο θερινής νυκτός.
Τούτου δοθέντος η υποτιμησιακή πορεία του συνόλου των παγκοσμίων και εγχωρίων assets βοηθά τον όμιλο να αξιοποιήσει ευκαιρίες στο προσεχές διάστημα επισφραγίζοντας για μια ακόμα φορά την οξυδέρκεια της δίοικησης.
Mε κεφαλαιοποίηση 900 εκατ ευρώ η Μυτιληναίος δείχνει όπως και άλλες φορές στο παρελθόν ότι οι υποτιμησιακές πτώσεις δίνουν ευκαιρίες για όσους έχουν επενδυτική στρατηγική και δεν είναι traders day by day.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης