Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με νέα ισχυρή άνοδο το ξεκίνημα των συναλλαγών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με νέα ισχυρή άνοδο το ξεκίνημα των συναλλαγών
ΑΓΟΡΕΣ: Συνεχίζουν ανοδικά και αυξάνουν την απόσταση από τα χαμηλά που έχουν γράψει οι δείκτες και οι μετοχές. Τεχνικοί αναλυτές αναφέρουν πως ουσιαστικά οι αγορές πάνε να καλύψουν το ποσοστό που δίνει η τεχνική ανάλυση από τη διαφορά μεταξύ υψηλού και χαμηλού. Αυτό το περίπου 40% που λένε.

Για τον DAX είναι κάπου στις 10.400-10.500 μονάδες και εκεί κλείνει και ένα gap που είχε αφήσει στις μέρες της πτώσης. Με το που άνοιξε ο δείκτης το έκλεισε. Είναι θετική εξέλιξη πάντως που ο δείκτης έγραψε υψηλότερο σημείο σήμερα έναντι των προηγούμενων ημερών.

Για το ΧΑ η αντίσταση είναι στην περιοχή 600-630 μονάδων. Την κίνηση τη χαρακτηρίζουν κάποιοι ως τεχνική αντίδραση η οποία δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα. Για τον FTSE 25 η αντίσταση είναι στις 1.435 μονάδες κοντά δηλαδή στο χθεσινό κλείσιμο και μόνο άνοδος πάνω από τις 1.555 μονάδες αλλάζει την εικόνα.

Θετικά μηνύματα έρχονται από χώρες της Ευρώπης που πέρασαν δύσκολες μέρες με την πανδημία. Η υποχώρηση του αριθμού των θυμάτων αποτελεί θετική εξέλιξη και δείχνει πως τα μέτρα που έχουν παρθεί αποδίδουν. Δεν πρέπει να χαλαρώσουν, πρέπει να επιμείνουμε και να μείνουμε σπίτι. Έχουμε δύσκολο Πάσχα μπροστά μας αλλά το θέμα είναι να είμαστε όλοι εδώ για τα επόμενα.

ΑΓΟΡΑ: Εξακολουθεί να θέλει προσοχή γιατί η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή και η ψυχολογία εύθραυστη. Σήμερα έχουμε κρίσιμο Eurogroup, αλλά μάλλον η πρόταση για ευρωομόλογο δε περνάει. Η στάση της Ιταλίας θα τραβήξει τα βλέμματα.

Το άνοιγμα είναι δυνατό και οι μετοχές συνεχίζουν να κερδίζουν μέρος από το χαμένο έδαφος. Εδώ και μέρες έχουν ξεχωρίσει οι μετοχές με καλά αντανακλαστικά. Από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων και ειδικά από τις αναστολές συμβάσεων που γίνονται, αναμένουμε δύσκολο δεύτερο τρίμηνο.

Ακόμα και όσες ήταν ανοικτές κλείνουν αφού ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά στους περισσότερους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι εταιρείες επιλέγουν να κάνουν χρήση των 800 ευρώ και να ωφεληθούν από το γεγονός ότι το κράτος πληρώνει τις εισφορές. Δημιουργεί μία ασπίδα αυτή η κίνηση αφού μειώνει το κόστος, την ώρα που οι τζίροι πηγαίνουν προς το μηδέν.

ΕΧΑΕ: Άνοιξε από τις πρώτες με άνοδο άνω του 3% και τιμή πάνω από τα 3,50 ευρώ. Από τα χαμηλά της έχει πάρει 1 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Γύρω από τα 7 ευρώ η μετοχή.

ΑΔΜΗΕ: Αν δούμε την πορεία της από την αρχή του έτους, οι απώλειες είναι μικρές και περίπου 10%. Μέσα στην καταστροφή που έχει γίνει η μετοχή τα έχει πάει αρκετά καλά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πρωταγωνιστούν στο άνοιγμα με σημαντική άνοδο αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από τις μη τραπεζικές μετοχές..

ΔΕΗ: Πάνω από τα 2,50 ευρώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών και με την αποτίμηση στα 580 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Επίσης είναι από τις μετοχές με εξαιρετική συμπεριφορά. Και μπορεί το p/e να μην αρέσει σε κάποιους και να τη θεωρούν ακριβή, αλλά αν κάποιος κοιτάξει τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και πόσο έχει μειωθεί ο δανεισμός και πόσο έχει ισχυροποιηθεί ο ισολογισμός, αλλά και τι ισολογισμούς έχουν άλλες εταιρείες του κλάδου, θα καταλάβει γιατί έχει τέτοια συμπεριφορά στο ταμπλό.

LAMDA: Σήμερα μετά το κλείσιμο τα δικά της αποτελέσματα για τη χρήση 2019 και οι αναλυτές περιμένουν καλή αύξηση κερδών λόγω αποτίμησης ακινήτων. Η διοίκηση θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές οι περισσότερες αφού έχει μειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο με μικρούς όγκους κάποιες προσπαθούν να μαζέψουν τις απώλειες και υπάρχουν και πολλές πλέον φθηνές που μπορούν να δουν καλύτερες μέρες λόγω ισολογισμού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης