Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο χρόνος άρσης των lockdown μειώνεται, συντηρώντας bear market rally σε τράπεζες +11% και ΧΑ +3,63% στις 607 μον., προσεχώς 580 - 630 μον.

Ο χρόνος άρσης των lockdown μειώνεται, συντηρώντας bear market rally σε τράπεζες +11% και ΧΑ +3,63% στις 607 μον., προσεχώς 580 - 630 μον.
Η επενδυτική ψυχολογία έχει αλλάξει από τα σημάδια ύφεσης της πανδημίας ενώ αρχίζει και διαφαίνεται φως για την απόσυρση των lockdown.
(upd12) Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 607 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες έως +11% καθώς η επενδυτική ψυχολογία έχει αλλάξει από τα σημάδια ύφεσης της πανδημίας ενώ αρχίζει και διαφαίνεται φως για τον χρόνο απόσυρσης των lockdown...ακολουθώντας την άνοδο στις διεθνείς αγορές.
Εντούτοις, οι τρέχουσες ισχυρές ανοδικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από bear market rally ενώ στις δημοπρασίες καταγράφηκαν κινήσεις κατοχύρωσης  βραχυπρόθεσμων κερδών ειδικότερα στις τράπεζες με εξαίρεση την Εθνική η οποία διατήρησε τα κέρδη της.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις του Eurogroup και στους όρους της οικονομικής βοήθειας για την στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών καθώς στο χθεσινό 6/4 EuroWorking Group (EWG), βγήκε εκτός «εργαλειοθήκης» η πρόταση για το ευρω-ομόλογο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 607 μονάδες, με το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού να έχει αποτιμηθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, έχει περάσει σε δείκτες και μετοχές ενώ στο προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί στο εύρος των 580 - 630 μονάδων.
Μέχρι τώρα η ελληνική αγορά, όπως και οι διεθνείς συμπεριφέρονται ως bear market δηλαδή βίαιη πτώση, ακολουθούμενη από βίαιη άνοδο.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley και της Goldman Sachs μπορεί να ξαναδούμε τα πρόσφατα χαμηλά στα χρηματιστήρια καθώς επικαλούνται τα παραδείγματα του 1987 και του 1929.
Ειδικότερα εάν ζούσαμε ξανά το 1987, τότε θα μπορούσαμε να ξαναδούμε τα χαμηλά των αγορών, θα υπάρξει δεύτερο τεστάρισμα των χαμηλών και ακολούθως ταχύτερη ανάκαμψη ενώ εαν το 2020 προσομοιάζει με το 1929, τότε προετοιμαστείτε για μια μακρά περίοδο υποχώρησης και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρι να ανακάμψουν.
Στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +11,33% και ακολούθησαν Eurobank +5,58%, Πειραιώς +5,5% και Alpha Bank +4,93%.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχώρισαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola +7,55%, Motor Oil +6,16%, ΟΠΑΠ +6%,ΔΕΗ +4,72%...
Ουδέτερη (neutral) για τις ελληνικές τράπεζες παρέμεινε η Citigroup καθώς  υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, αν και θεωρητικά θα μπορούσε η σύσταση να αλλάξει όταν θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι επιδόσεις τους στα τρίμηνα.
Ειδικότερα,η τιμή στόχος για την Εθνική είναι τα 2,80 ευρώ, για την Alpha Βank τα 1,90 ευρώ, για την Eurobank η τιμή στόχος είναι στο 1 ευρώ και για την Πειραιώς τα 3,3 ευρώ.
Σήμερα 7/4 στις 5 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε  το Eurogroup με το μπρα- ντε - φερ ανάμεσα σε Βορρά και Νότο να προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρό.
Oι προτάσεις πάνω στις οποίες αναμένεται να εστιάσει το Eurogroup είναι η χρηματοδότηση των χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με πιο χαλαρούς όρους
Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της οικονομικής στήριξης καθώς η Γερμανία επιμένει ότι ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, αποδέχεται ελαστικοποίηση κριτηρίων αλλά επιμένει στην ύπαρξη κάποιων ρητρών.
Επίσης θα δίδεται η δυνατότητα στα κράτη να εκδώσουν ομόλογα τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά ενώ θα συμμετάσχουν στην στήριξη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Commission για την ανεργία.
Την ίδια στιγμή το κεφαλαιακό μαξιλάρι η Ελλάδα δεν θα το χρησιμοποιήσει γιατί το απέρριψαν οι δανειστές.
Οι θεσμοί δεν θα δέχονταν να μην υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ως στόχος 3,5% και ταυτόχρονα να γίνει χρήση στο κεφαλαιακό μαξιλάρι των 33 δισεκ. εκ των οποίων 24,1 δισεκ. από τον ESM.
Άρα παρά την ελαστικότητα των ευρωπαίων η Ελλάδα δεν πήρε όλα όσα ζητούσε.
Στην αγορά ομολόγων, σημειώνονται ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,82% ενώ οριακή επιδείνωση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές 1,56% με το μεταξύ τους spread στις 26 μονάδες βάσης .
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 231 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8318 μονάδες από 9104 μονάδες χθες 7/4

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,60%
Λίγο μετά τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +10,35%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +7,51%
Λίγο μετά τις 15:30 τα κέρδη των τραπεζών επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρή μη τραπεζικά blue chips ειδικότερα σε Coca Cola με κέρδη άνω του 7%, OΠΑΠ, ΔΕΗ.... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο 4,65%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 354,60 μονάδες με άνοδο +6,61%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +3,63% στις 607 μονάδες έχοντας υψηλό στις 613,74 μονάδες και χαμηλό στις 589,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 57 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 42 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,87 εκατ. ευρώ και όγκου 5,62 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 455 χιλ. τεμάχια αξίας 320 χιλ. ευρώ και η Eurobank 5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,9 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 85 χιλ.τεμάχια αξίας 599 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 362 χιλ. ευρώ και η Jumbo 46 χιλ. τεμάχια αξίας 690 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 607 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 615 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510 οι 470 και οι 450 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 354 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 350 μονάδων και ακολουθούν οι 390-400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.

Πιθανόν να αποτραπεί η υποβάθμιση της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης  στις 24/4 και 8/5 - Ο κίνδυνός υποβάθμισης μετατίθεται για το μέλλον

Πιθανόν να αποτραπεί η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 24 Απριλίου από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRs αλλά ο κίνδυνος της υποβάθμισης της οικονομίας το επόμενο διάστημα δεν είναι αμελητέος.
Με βάση πηγές που μίλησαν στο bankingnews το σοκ που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός, στις οικονομίες αγγίζει τα όρια του κραχ.
Ήδη πολλοί επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι της κλίμακας του -6% με -8% σε μέσους όρους.
Ειδικά για την Ελλάδα οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποβάθμιση -6% με -7% - να σημειωθεί ότι το bankingnews έχει αναφέρει -7% με -9% - μείωση του ΑΕΠ για το 2020.
Σε περίπτωση που το ΑΕΠ μειωθεί -6% το 2020 αυτό σημαίνει 176 με 177 δισεκ. ΑΕΠ και εάν η Ελλάδα πάρει τελικώς πρόσθετο δανεισμό θα εκτοξεύσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 205%.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία 24 Απριλίου και την ίδια ημέρα 24 Απριλίου θα αξιολογήσει την Ελλάδα και ο Καναδικός οίκος DBRs.
Θα ακολουθήσει η Moody’s στις 8 Μαίου 2020.
Το αρχικό σενάριο ήθελε να υποβαθμίζουν την Ελλάδα κατά μια έως δύο κλίμακες από ΒΒ- ή BB low ή Β1 της Moody’s
Όμως αυτό δεν είναι βέβαιο γιατί ενώ το σοκ στο β΄ τρίμηνο θα είναι μεγάλο οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν και το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Με βάση πηγές η πιθανότητα υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας είναι υπαρκτή ακόμη και στο διάστημα 24 Απριλίου με 8 Μαΐου αλλά εάν δεν υπάρξει ουσιώδης ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο τότε θα πρέπει να θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανή η υποβάθμιση.

Η επικαιρότητα

Αν και ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σκορπά τον τρόμο σε όλον τον πλανήτη, έχοντας αφήσει ήδη βαρύ το στίγμα του σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα αισιόδοξα μηνύματα τουλάχιστον για αυτήν την πρώτη φάση της πανδημίας πολλαπλασιάζονται ανά τον κόσμο.
Αλλά και στην Ευρώπη, τα πιο «χτυπημένα» κράτη – Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία – ανακοίνωσαν μειωμένους αριθμούς θυμάτων και κρουσμάτων, την ώρα που άλλα κράτη, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Δανία έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα και το πώς θα υλοποιηθεί η σταδιακή άρση των περιορισμών.
Την ίδια στιγμή και η Κίνα ανακοίνωσε πως δεν κατέγραψε κανένα θάνατο από τον κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες ενώ αύριο Τετάρτη 8/4 θα προχωρήσει και στην άρση των περιορισμών στην πόλη Ουχάν, εκεί όπου ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρεις και πλέον μήνες.
Ωστόσο, τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν ότι είμαστε κοντά στο τέλος του προβλήματος ή ότι τα δύσκολα και τα χειρότερα έχουν περάσει.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται στα 1,36 εκατ. με τους νεκρούς στους 76 χιλ. ενώ έχουν θεραπευτεί  292 χιλ. άνθρωποι.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 368 χιλ. κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 10.993
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 140.510 και 13.798 οι νεκροί ενώ η Ιταλία μετρά 16.523 νεκρούς και 132.547 κρούσματα.
Στο πλέον καθοριστικό 15νθήμερο για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού έχει εισέλθει η Ελλάδα καθώς θεωρείται πως αυτές οι δύο εβδομάδες θα είναι το βαρόμετρο για την εξέλιξη της νόσου, καθώς πλέον θα φανεί το εάν απέδωσαν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού ανέρχονται σε 81 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα  στα 1735.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Νέα κέρδη κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (7/4) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από το ράλι που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,01%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +2,05%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,77% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,67%

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδος καταγράφέται σήμερα (7/4) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και έχουν περιοριστεί τα αρχικά κέρδη με τους δείκτες να λαμβάνουν ώθηση από την τάση επιβράδυνσης της μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη ενώ μειώνεται και ο χρόνος απόσυρσης των lockdown.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης που θα αποτρέψει ένα νέο ναυάγιο.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +2,5%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,8%, ο MIB στο Μιλάνο στο +3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,8% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +2%, ο S&P στο +1,5% και ο Nasdaq στο +1% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,39% (5,99 δολ.).

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική +11,33%

Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η άνοδος στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και με την Εθνική να ξεχωρίζει.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2580 ευρώ, με άνοδο +11,33%  με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7020 ευρώ, με άνοδο +4,93%, με όγκο 10,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3140 ευρώ, με άνοδο +5,50% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3801 ευρώ, με άνοδο +5,58% με όγκο  21,4 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7070 ευρώ, με άνοδο +3,97% και με κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2250 ευρώ, με άνοδο +3,21% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Viohalco, Coca Cola, Φουρλής, Motor Oil...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,80 ευρώ, με άνοδο +7,55% και κεφαλαιοποίηση στα 8,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,90 ευρώ, με πτώση -0,42% και αποτίμηση 5,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,53 ευρώ, με άνοδο +4,72% και αποτίμηση 587 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,11 ευρώ, με άνοδο +2,43% και κεφαλαιοποίηση 490 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,1950 ευρώ με άνοδο +5,81% και αποτίμηση 2,41 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,98 ευρώ με άνοδο +2,93% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με άνοδο +6,16% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,57 ευρώ με άνοδο +4,29 και κεφαλαιοποίηση 939 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,19 ευρώ με άνοδο +2,7% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με άνοδο +1,98% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,0850 ευρώ, με άνοδο +6,75% και κεφαλαιοποίηση 160 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0629 ευρώ, με άνοδο +5,71% και κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,82% - Θα εκδοθούν νέα ομόλογα προσεχώς  

Ήπιες ανοδικές κινήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα καθώς μεταξύ άλλων η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με στόχο να εκδώσει 8-10 δισεκ. στο πλαίσιο της υποστήριξης της ΕΕ από την επέλαση του κορωνοιού.  
Η έκδοση corona bond ναυαγεί ωστόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει 24 δισεκ. ευρώ. με ένα συνδυασμό έκδοσης ομολόγων και προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,82% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,56%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,84% με το αμερικανικό 10ετές 0,76% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 26 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 94 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,86% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,66 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,77% με απόδοση αγοράς 1,82% και απόδοση πώλησης 1,71%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,63 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84% με απόδοση αγοράς 1,91% και απόδοση πώλησης 1,77%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,18 μονάδες βάσης και 1,86% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 217 μονάδες βάσης από 236 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8.318 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,31% ή 231 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,56%  

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης οι επενδυτές ζυγίζουν πλέον τις επιπτώσεις στις οικονομίες και την ύφεση που θα έρθει λόγω των lockdown αλλά και του χρόνου αντίδρασης των οικονομιών από την βύθιση.    
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 7 Απριλίου στο 1,56%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/4/2020 στο -0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,29% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,60%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης