Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Kαταρρέει η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Capital Economics: Kαταρρέει η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Η Capital Economics εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί 25% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα
Aντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, οι οποίοι κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Capital Economics εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί 25% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, κατά τη διάρκεια των lockdowns.
Η Ιταλία και η Ισπανία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι περιορισμοί είναι δρακόντειοι.
Ενώ η πανδημία είναι πιθανό να φτάσει στο αποκορύφωμά της σε λίγες εβδομάδες, οι περιορισμοί είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για μήνες.
Μέχρι στιγμής, το ρίσκο για μία κρίση χρέους είναι χαμηλό, λόγω της μεγάλης παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από την άλλη πλευρά, το αστρονομικό κόστος της κρίσης σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν σημαντικά βάρη.
Όσον αφορά την ανεργία στην Ευρωζώνη, ήδη έχει σημειώνει άνοδο.
Τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν απότομη πτώση στις προσλήψεις.
Τους επόμενους μήνες ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να ανέλθει στο 15%, πάνω από το υψηλό του 2013, όταν είχε αυξηθεί στο 12%.
Σχετικά με τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει πέριξ του -1%.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν ανακοινώσει σημαντικά πακέτα στήριξης, προκειμένου να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.
Στη Γερμανία το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ το 2020, υψηλότερο από την κρίση του 2008.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης