Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Την αναστολή του Τέλους Διανυκτέρευσης για το 2020 ανακοινώνει η κυβέρνηση

tags :
Την αναστολή του Τέλους Διανυκτέρευσης για το 2020 ανακοινώνει η κυβέρνηση
του Χάρη Ντιγριντάκη
Με φειδώ η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την επόμενη η ημέρα του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αναστολή καταβολής του Τέλους Διανυκτέρευσης για το 2020.
Αντίστοιχη λογική είχε επικρατήσει για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου -και μόνο- που είχαν σύμβαση με την Thomas Cook για την περίοδο 23/9-10/10 οι οποίοι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση απόδοσης τέλους διαμονής.
Άλλες πληροφορίες τονίζουν ότι σε επόμενη φάση η πολιτεία μελετά τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές. (Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ στις μεταφορές στα νησιά μας είναι 24%, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, όταν στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία 10%), μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή (ακόμη και στο 6,5%) και μείωση του ΦΠΑ για όλες τις υπηρεσίες εστίασης στο 13%.
Σχετικά αιτήματα έχουν υποβληθεί προς το υπουργείο Οικονομικών τόσο από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, ενώ εμπεριέχονται και σε προτάσεις φορέων του κλάδου.
Εν τω μεταξύ την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να ψηφιστεί το Voucher στο Τουρισμό. Πρόκειται για ένα έντυπο που θα δίδεται ως εγγύηση ισχύος 18 μηνών αντί επιστροφής προκαταβολών προς του Tour Operators και τους απλούς τουρίστες

Οι δικαιούχοι του Voucher
Οι υπηρεσίες που ακυρώνονται λόγω του Covid-19 και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πίστωσης ούτως ώστε να λάβει κάποιος το σχετικό κουπόνι διάρκειας έως 18 μηνών αφορoύν :
• Τουριστικά πακέτα (συμπεριλαμβανομένων δυναμικών πακέτων, σχολικών ταξιδιών και ομαδικής φιλοξενίας για ανηλίκους)
• Υπηρεσίες που πωλούνται ατομικά για ξενοδοχείο, ενοικιάσεις οχημάτων ή τουριστικές υπηρεσίες
Η εντολή παρέχει τη δυνατότητα σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα να αποζημιώσει τον πελάτη του εκδίδοντας Πιστωτικό δελτίο όταν το ταξίδι έχει καταστεί αδύνατο λόγω μέτρων που λήφθηκαν λόγω της κρίσης του κορωνoϊού.
Aπαιτείται o πελάτης να αποδεχθεί το Πιστωτικό δελτίο κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 211-14-ΙΙ και ΙΙΙ του κώδικα τουρισμού, που επιτρέπει στον ταξιδιώτη να απαιτήσει επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης της παραμονής λόγω πρωτοφανών περιστάσεων: οι διατάξεις αυτές αναστέλλονται λόγω της άνευ προηγουμένου κατάστασης που προκλήθηκε από το Covid-19 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.
Τα μέτρα αυτά ισχύουν εάν ο πελάτης αποφάσισε να ακυρώσει την παραμονή του όταν ο ταξιδιωτικός πράκτορας (αντιπρόσωπος/ ταξιδιωτικός πράκτορας) ήταν σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες;
Αυτή η διάταξη καθιστά δυνατή την προσφορά πίστωσης στον πελάτη για οποιοδήποτε ταξίδι ακυρώθηκε μεταξύ 1 Μαρτίου 2020 και 15 Σεπτεμβρίου 2020 λόγω του Covid-19.

Η πίστωση αυτή περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:
• την ημερομηνία έκδοσης της πίστωσης
• την περίοδος ισχύος (18 μήνες)
• αναφορά του “μετά την ακύρωση του πακέτου [αναφορά στο προηγούμενο ταξίδι] λόγω του κορονοϊού”
• το ποσό της πίστωσης σε ευρώ
• τους ειδικούς όρους χρήσης της πίστωσης (προμηθευτών και μεταφορέων, εφόσον υπάρχουν)
• τη δήλωση ότι η πίστωση δεν μπορεί να μεταφερθεί σε τρίτους. (Αν κατά την αγορά της νέας διαμονής, ο πελάτης τελικά επιθυμεί να μεταφέρει το ταξίδι σε τρίτους, οι τελευταίοι πρέπει να επιβαρυνθούν το πραγματικό κόστος για τη μεταφορά αυτή, σύμφωνα με το άρθρο L211-11 του κώδικα τουρισμού της ΕΕ)
Η πιστωτική πρέπει να αποσταλλεί στον πελάτη με οποιοδήποτε μέσο που επιτρέπει την επιβεβαίωση της παραλαβής (ταχυδρομείο RAR, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με απόδειξη παραλαβής)
β / συνοδεύστε αυτό το πιστωτικό δελτίο με μία ισοδύναμη πρόταση διαμονής
Εντός 90 ημερών από την ακύρωση της διαμονής, θα πρέπει ο ξενοδόχος ή ο πράκτορας να αποστείλει στους πελάτες σας μια νέα “ταυτόσημη ή ισοδύναμη” προσφορά παραμονής (με τη μορφή προσφοράς, συμβολαίου προσφοράς ή σύμβασης) με εκείνη που είχε αρχικά κρατηθεί και στην ίδια τιμή.
Εάν ενεργείτε ως διανομέας, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τον αρχικό σας τουριστικό πράκτορα προκειμένου να επεξεργαστείτε μαζί την πρόταση για τον πελάτη σας.
Εάν ο πελάτης έχει καταβάλει μόνο προκαταβολή, θα πρέπει προκειμένου να έχει ισχύ το voucher να καταβάλει το υπόλοιπο της διαμονής υπό τους όρους που προβλέπονται στη νέα σύμβαση.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης