Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ των corona bonds τα γερμανικά ινστιτούτα DIW και IW, κόντρα στην κυβέρνηση

Υπέρ των corona bonds τα γερμανικά ινστιτούτα DIW και IW, κόντρα στην κυβέρνηση
Κόντρα στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης τα οικονομικά ινστιτούτα
Υπέρ της έκδοσης των corona bonds για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί λόγω των παρατεταμένων περιορισμών, τάσσονται τα γερμανικά ινστιτούτα DIW και IW, κόντρα στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου Marcel Frazscher τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων, ως μέρους ενός πακέτου βοήθειας για χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
«Η γερμανική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευρωπαϊκής οικονομίας που μπορεί να είναι τόσο μόνο ισχυρή όσο είναι τα ασθενέστερα μέλη της - και αυτή τη στιγμή είναι η Ιταλία και η Ισπανία», δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post».
Επομένως «απαιτείται επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση που θα παρέχει στις δύο αυτές χώρες ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τη Γερμανία για την καταπολέμηση της κρίσης και θα εμποδίσει την οικονομική ύφεση.
Κάτι τέτοιο δεν θα είναι μόνο μια πράξη αλληλεγγύης, αλλά είναι και υπέρ των γερμανικών συμφερόντων.
Γι' αυτό απαιτούνται τόσο τα corona bonds, όσο και μια συγκεκριμένη πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Η τελευταία θα μπορέσει να βοηθήσει τις χώρες γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία.
Τα ευρωομόλογα είναι σημαντικά για να επιτρέψουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης να ανακάμψουν μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Frazscher
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας Michael Hüther θεωρεί ότι η απόρριψη της έκδοσης corona bonds από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Πρόκειται για πακέτα βοήθειας κατά της κρίσης που χρειάζονται όλες οι χώρες.
Επομένως καμία χώρα δεν πρέπει να επιλέξει μεταξύ της δημοσιονομικής σταθερότητας και της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών, αλλά πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε ο οικονομολόγος στην  "Saarbrücker Zeitung".
«Πρέπει να σκεφεί κανείς πως με την βοήθεια που προτιμά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία θα αισθάνονται πως αντιμετωπίζονται σαν να ήταν η Ελλάδα του 2015. Αλλά δεν είναι.
 Πρόκειται περισσότερο για βοήθεια σε χώρες που τώρα πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία», δήλωσε.
«Εάν φθάνουμε στο σημείο (να αναρωτηθούμε) αν αξίζει να καταρρεύσει η Ευρώπη παραιτούμενη των ομολόγων του κορονοϊού, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να το ξανασκέφτεται», δήλωσε ο επικεφαλής του IW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης