Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συνθήκες... πολέμου στην παγκόσμια οικονομία - Ύφεση -38% στις ΗΠΑ το β’ 3μηνο 2020 και στην Ευρώπη -27%

tags :
Συνθήκες... πολέμου στην παγκόσμια οικονομία - Ύφεση -38% στις ΗΠΑ το β’ 3μηνο 2020 και στην Ευρώπη -27%
Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας ομοιάζει με εκείνη που παρατηρήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμια Πόλεμο, σύμφωνα με 9 οίκους
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει την παγκόσμια οικονομία στα όριά της, με τους αναλυτές σταδιακά να έχουν λίγα περισσότερα στοιχεία, κυρίως από τους πρόδρομους δείκτες, ώστε να κρούσουν τον κώδωνα του μεγάλου κινδύνου που διατρέχει ο κόσμος.
Και αυτός δεν είναι άλλος από τη μεγάλη ύφεση που έχει αναμφίβολα εισέλθει η παγκόσμια οικονομία από τον Μάρτιο και η οποία στο βασικό σενάριο των περισσοτέρων οίκων θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Οι μέσες εκτιμήσεις των οίκων κάνουν λόγο για συρρίκνωση 9%-10% το πρώτο τρίμηνο, στο οποίο επί της ουσίας αποτυπώνεται το σταδιακό lockdown από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις για το β΄ 3μηνο του έτους κάνουν λόγο για ύφεση που θα φτάσει στα δυσθεώρητα επίπεδα του 38%.
Άλλωστε, μια ιδέα του τι έχει συμβεί στην οικονομία έδειξαν σήμερα και οι δείκτες μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη, οι οποίοι ήταν σε ιστορικά χαμηλά στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες.
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη για το μέλλον ήταν η χαμηλότερη που κατέγραψε ποτέ η έρευνα, από τον Ιούλιο του 2012.

Fitch: Τα lockdowns αναμένεται να προκαλέσουν υποχώρηση του ΑΕΠ στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά 7% έως 8% ή 28% έως 30% σε ετήσια βάση

Πλέον, μια βαθιά παγκόσμια ύφεση είναι το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης Fitch για το 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,3%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα.
Τα lockdowns αναμένεται να προκαλέσουν υποχώρηση του ΑΕΠ στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά 7% έως 8% ή 28% έως 30% σε ετήσια βάση, το α' τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση του ΑΕΠ εν καιρώ ειρήνης και είναι παρόμοια με τη σημερινή εκτίμηση για την Κίνα και το α' τρίμηνο του 2020.

Goldman Sachs: Πτώση -9% το α 'τρίμηνο και -34% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα βιώσουν τη δεύτερη Μεγάλη Ύφεση στην ιστορία τους, μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πτώση του ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το 34%.
Η Goldman Sachs προχώρησε σε μία ακόμη επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλέον θεωρεί ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 34%, από -24% που εκτιμούσε νωρίτερα.
Προβλέπει τώρα μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατά -9% το α 'τρίμηνο και -34% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση (έναντι -6% και -24% προηγουμένως) και βλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 15%.


Scope Ratings: Ύφεση 6,5% για τη ζώνη του ευρώ το 2020

Συρρίκνωση 0,5% για την παγκόσμια οικονομία είναι το βασικό σενάριο και του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings λόγω του κορωνοϊού.
Η Scope Ratings προβλέπει οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 6,5% για τη ζώνη του ευρώ το 2020, με την Ισπανία (περίπου 8%) και την Ιταλία (περίπου 7,5%) να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση στο ΑΕΠ τους.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 5,2% και της Γαλλίας κατά 6,3%.
Η Κίνα θα αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 4%, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα συρρικνωθούν κατά 3,5% και 4%, αντίστοιχα.
Image

Rabobank: Σοκ η ύφεση έως 50% στις ΗΠΑ

Το οικονομικό σοκ λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναμένεται να συγκλονίσει τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως το αμερικανικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, θα μειωθεί κατά 50%.

Citigroup: Η ύφεση στην Ευρωζώνη θα φτάσει το 8,4%

Η ύφεση στην Ευρωζώνη θα φτάσει το 8,4% για ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία βλέπει την κορύφωση της συρρίκνωσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα ξεπεράσει το 10%.
Η μεγαλύτερη ύφεση θα είναι στη Γερμανία, καθώς θα φτάσει στο 11,7% για ολόκληρο το έτος.
Image


Morgan Stanley: Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα είναι 38%

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β΄Παγκόμιο Πόλεμο θα καταγράψει η αμερικανική οικονομία το 2020, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις και της Morgan Stanley.
H αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 5,5% το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1946, με τη συρρίκνωση στο β΄τρίμηνο να εκτοξεύεται στο 38% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 15,7% στο β΄τρίμηνο, έναντι εκτίμησης για 12,8%, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για 21 εκατ. ανέργους.

Capital Economics: Πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% το 2020

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% το 2020 προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics, με τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ιταλία και Ισπανία, να επιβεβαιώνουν τη ζοφερή εικόνα.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι εκτιμήσεις της Capital Economics κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% στο σύνολο του 2020, προτού ανακάμψει στη συνέχεια, εάν τα lockdowns παραμείνουν σε ισχύ τους επόμενους δύο μήνες.
Σε αυτή την περίπτωση, η παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 25% τουλάχιστον.
Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 15% σε ορίζοντα λίγων μηνών, προτού υποχωρήσει στο 10% έως τα τέλη του 2020.

Deutsche Bank: Στο 24% η πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2020

Σε πρόβλεψη-σοκ είχε προχωρήσει και η Deutsche Bank, για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στις οικονομίας των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το... 13%, ενώ η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη ήταν ακόμη πιο τρομακτική... αφού εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 24%!
Image

CBO: Πτώση 28% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το β'3μηνο του 2020

Το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί -28% στο β΄ τρίμηνο του 2020 και η ανεργία θα φθάσει στο 10% εκτιμάει το Congressional Budget Office (CBO) μια ανεξάρτητη αρχή οικονομικών αναλύσεων στις ΗΠΑ.
Με βάση την CBO η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί απότομα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του εμπορίου που οφείλεται στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Αυτό που αναμένει τώρα είναι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μια επιθετική συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο του 2020 και αναμένεται πτώση -28% ενώ η ανεργία θα φθάσει στο 10%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης