Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρία πράγματα είναι σίγουρα: Ο θάνατος, οι φόροι και άλλη μια χρεοκοπία της Αργεντινής

Τρία πράγματα είναι σίγουρα: Ο θάνατος, οι φόροι και άλλη μια χρεοκοπία της Αργεντινής
Η πρώτη χρεοκοπία σημειώθηκε το 1827, μόλις 11 χρόνια μετά την ανεξαρτησία και η προτελευταία ήταν το 2014, στην Αργεντινή
Στον κατάλογο των κρατών δεν υπάρχει χώρα που έχει αθετήσει περισσότερες φορές την αποπληρωμή των χρεών της, από ότι το  μαργαριτάρι της Νότιας Αμερικής - την Αργεντινή - η οποία συνολικά 9 φορές σε λιγότερο από 200 χρόνια έχει υποστεί χρεοκοπία, αδυναμία να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η πρώτη χρεοκοπία σημειώθηκε το 1827, μόλις 11 χρόνια μετά την ανεξαρτησία και η προτελευταία ήταν το 2014.
Στο μεταξύ, υπήρχαν έξι διαφορετικού μεγέθους και μορφής, στάσεις πληρωμών όπως υποστηρίζει η Carmen Reinhart, οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Harvard.
Σχεδόν πριν από κάθε χρεοκοπία της Αργεντινής προηγήθηκαν περίοδοι οικονομικής άνθησης, όταν οι ευρωπαίοι μετανάστες μεταμόρφωσαν την Αργεντινή σε γεωργική μονάδα παραγωγής ενέργειας και μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου από τα τέλη του 19ου αιώνα.
 Όμως, πάντοτε, οι υπερβολικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια διαμόρφωναν ένα σκηνικό οικονομικής εκτροπής.

Οι 8 χρεοκοπίες της Αργεντινής

-1827: Αφού κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1816, η οικονομία της Αργεντινής στράφηκε γρήγορα στο εξωτερικό εμπόριο.
Μερικοί ιστορικοί θα αναφερόταν αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 1820 ως «καλή εμπειρία» μιας εποχής ειρήνης, ευημερίας για την ευρωπαϊκή αριστοκρατία.
Αυτό σύντομα άλλαξε.
Η Αργεντινή είχε πουλήσει ομόλογα στο Λονδίνο για να βοηθήσει στη χρηματοδότησή της.
Αυτό το χρέος κατέπεσε όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια το 1825.
Η Αργεντινή ξεπέρασε την χρεοκοπία δύο χρόνια αργότερα. Χρειάστηκαν άλλα 30 χρόνια για να μπορέσει το έθνος να συνεχίσει τις πληρωμές για το χρέος.

-1890: Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Αργεντινή προχώρησε σε μεγάλο δανεισμό για να κατασκευάσει σηδηροδρόμους και να μετατρέψει το Buenos Aires στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα που είναι σήμερα.
Η Barings Bank του Λονδίνου επένδυσε επιθετικά στις σιδηροδρομικές γραμμές του έθνους και σε άλλα έργα κοινής ωφέλειας.
Το νότιο τμήμα της Αργεντινής υπερκορέστηκε και η εκτροφή προβάτων διασκορπίστηκε στα λιβάδια της Παταγονίας.
Αυτή η ευφορία κατέρρευσε όταν ξέσπασε η φούσκα των εμπορευμάτων.
Το έθνος διέκοψες τις πληρωμές του χρέους, προκαλώντας προβλήματα στις τράπεζες της Αργεντινής και οδηγώντας σε παραίτηση τον προέδρο Miguel Juarez Celman.
Τον Νοέμβριο, η Barings βρέθηκε στα όρια της αφερεγγυότητας.
Η Αργεντινή ανέκαμψε τέσσερα χρόνια αργότερα, ζητώντας νέα κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

-1951: Μια εισροή μεταναστών και ξένου κεφαλαίου τροφοδότησε την άνοδο της Αργεντινής σε μία από τις πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου από τις αρχές του 1900.
Αλλά ο Παγκόσμιος Πόλεμος έπληξε σκληρά την οικονομία του έθνους, όπως και η Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε μια δεκαετία αργότερα στις ΗΠΑ.
Η ανεργία και η κοινωνική αναταραχή αυξήθηκαν.
Το 1930, ένα πραξικόπημα έφερε τον στρατό στην εξουσία και μια περίοδο πολιτικής αστάθειας κυριάρχησε με οκτώ προέδρους σε δύο δεκαετίες.
Η Αργεντινή βρέθηκε ξανά σε αδιέξοδο και κατέληξε σε στάση πληρωμών.

-1956: Ο ισχυρός άνδρας της Αργεντινής Juan Peron ανέβηκε στην εξουσία το 1946 και προχώρησε στην εθνικοποίηση των εταιρειών, στην αναδιανομή του πλούτου και στην ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου της οικονομίας.
Οι πολιτικές που υλοποίησε αυτός και η σύζυγός του, Evita, θα γινόταν η κυρίαρχη πολιτική της Αργεντινής για περίπου επτά δεκαετίες.
Αρχικά, προώθησαν την ανάπτυξη και επέκτειναν τη μεσαία τάξη. Αλλά το 1955, ο Peron εκδιώχθηκε με πραξικόπημα, βυθίζοντας την οικονομία στο χάος και αφήνοντας τη χώρα να αγωνίζεται να πληρώσει τα χρέη.
Την επόμενη χρονιά, η στρατιωτική δικτατορία συναντήθηκε με τη λέσχη δανειστών των Παρισίων για να αποφύγει μεγαλύτερη χρεοκοπία.
-1982: Κατά τη διάρκεια του β πολέμου της Αργεντινής, η στρατιωτική δικτατορία δανείστηκε, κυρίως από αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες, για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και κρατικών βιομηχανιών.
Το εξωτερικό χρέος του έθνους ξεπέρασε τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια, οι τιμές των βασικών προϊόντων κατέρρευσαν πάλι όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, υπό την ηγεσία του προέδρου Paul Volcker, αύξησε τα επιτόκια των ΗΠΑ σε ποσοστό έως και 20% για να μετριάσει τον πληθωρισμό, προωθώντας τις κρίσεις χρέους στη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η Αργεντινή έγινε ένα από τα 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένων 16 χωρών στη Λατινική Αμερική, που αναδιάρθρωσε το χρέος της.

-1989: Μια σειρά αποτυχιών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για τον περιορισμό του πληθωρισμού - ο οποίος εκτοξεύθηκε πάνω από 3.000% - προκάλεσε νέα χρεοκοπία το 1989 και έφερε στην εξουσία τον ηγέτη των Peronist Carlos Menem.
Η κυβέρνησή του μείωσε τον πληθωρισμό, ιδιωτικοποίησε τις κρατικές επιχειρήσεις και εστίασε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, κατευθύνοντας το έθνος από την ύφεση σε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο έτος διακυβέρνησης.
Ωστόσο, το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής αυξήθηκε σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτέλεσμα της ανικανότητας του Menem να περιορίσει τις δαπάνες.
Μέχρι τη στιγμή που έφυγε, το έθνος είχε υποχωρήσει σε ύφεση για μια ακόμη φορά εν μέσω αυξανόμενης ανεργίας, περιορισμένων εξαγωγών και υπερτιμημένου pesos.

-2001: Καθώς η βίαιη ύφεση εισήλθε στην τέταρτη χρονιά, εξαλείφοντας τα δύο τρίτα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του έθνους, οι κάτοικοι της Αργεντινής προχώρησαν σε διαμαρτυρίες.
Η χώρα είχε πέντε προέδρους μέσα σε δύο εβδομάδες, η χώρα χρεοκόπησε ξανά.
Οι πληρωμές σταμάτησαν για ομόλογα αξίας 95 δισ. δολαρίων. Αυτό οδήγησε στην αναδιάρθρωση των συμφωνιών με τους πιστωτές το 2005 και το 2010 υπό τον Nestor Kirchner και τη σύζυγό του Cristina Fernandez.
Οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων συμφώνησαν να λάβουν τα 30 σεντς ανά δολάριο που προσφέρθηκαν, αλλά ένα fund με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Paul Singer προέβαλε και ζήτησε πλήρη αποπληρωμή.

-Το 2014: Μετά από νομικές περιπέτειες με τον Singer και άλλους πιστωτές, η Αργεντινή επανέκαμψε.
Η Προεδρία Fernandez δεν πλήρωσε την καταβολή των τόκων αφού ένας δικαστής των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να διανείμει τα κεφάλαια εκτός εάν η Elliott Management Corp. του Singer και άλλα funds πληρωθούν για τα ομόλογα που κατέχουν.
Αυτή η διαμάχη τελικά επιλύθηκε το 2016, όταν ο νέος πρόεδρος, Mauricio Macri, κατέβαλε τους τόκους στο χρέος έτσι ώστε η Αργεντινή να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Και τώρα, με το φιλικό προς τις πιστώσεις καθεστώς του Mauricio Macri μια νέα χρεοκοπία με αριθμό 9 βρίσκεται στο προσκήνιο με την Αργεντινή να αναβάλει τις πληρωμές μέχρι και 10 δισεκ. δολαρίων χρέους που εκδόθηκε σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της  Αργεντινής και όχι με βάση το Αγγλικό δίκαιο - και συνεπώς δεν δεσμεύεται από διεθνή διαιτησία για την στάση πληρωμών -.
Το κυβερνητικό διάταγμα περί αναγκαιότητας δεν επηρεάζει το χρέος περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένο νόμισμα που εκδίδεται βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η Αργεντινή βρίσκεται σήμερα σε συνομιλίες για αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές της.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε στο παρελθόν ότι σκοπεύει να αναδιαρθρώσει 83 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα τόσο με το διεθνές όσο και με το εθνικό δίκαιο
Η νέα χρεοκοπία δεν θα αποτελέσει έκπληξη: ο Πρόεδρος Alberto Fernandez και ο Υπουργός Οικονομίας Martin Guzman έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει τα δημόσια χρέη της μέχρι να δοθεί χρόνος να ανακάμψει η  οικονομία που έχει βυθιστεί σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια.
Η τρέχουσα κρίση του κορωνοιού επιδείνωσε την κατάσταση.
Ο σημαντικότερος πιστωτής της Αργεντινής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο χορήγησε δισεκατομμύρια στο μεγαλύτερο αποτυχημένο δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ στην ιστορία, το οποίο τώρα έχει μειωθεί υποστήριξε ότι το χρέος της Αργεντινής  δεν είναι βιώσιμο.
Σημαίνει επίσης ότι τα κράτη μέλη του ΔΝΤ θα αναγκαστούν να καταστήσουν ολόκληρο τον οργανισμό για τις απώλειές του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης