Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δίλημμα οι κυβερνήσεις: Σπάσιμο της καραντίνας για να σωθεί η οικονομία ή δρακόντεια περιοριστικά μέτρα

Σε δίλημμα οι κυβερνήσεις: Σπάσιμο της καραντίνας για να σωθεί η οικονομία ή δρακόντεια περιοριστικά μέτρα
Το δίλημμα «καραντίνα ή επανεκκίνηση της οικονομίας;» αντιμετωπίζουν πολλά κράτη ανά τον κόσμο, καθώς ο κορωνοϊός ρίχνει βαριά τη σκιά του
Σε δίλημμα βρίσκονται εκατοντάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λόγω της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού.
Καθώς οικονομικές επιπτώσεις της νόσου απειλούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομική ζωή των κρατών, οι ηγέτες πρέπει να επιλέξουν άμεσα.
Να σπάσουν την καραντίνα για να σωθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις ή να επεκτείνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα χάριν της δημόσιας υγείας.
Η ίδια η Ιταλία, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊό, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα πιο πιεστικά διλήμματα, όχι μόνο επειδή έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, αλλά επειδή ο κορωναϊός έχει χτυπήσει βάναυσα στις βόρειες βιομηχανίες της.
«Πώς μπορώ να πληρώσω μισθούς αν δεν βγάλω χρήματα;
Πώς μπορώ να κρατήσω Αμερικανούς πελάτες εάν δεν είμαι σε θέση να σέβομαι τις συμβάσεις;» δηλώνει απεγνωσμένος ο Giulia Svegliado, διευθύνων σύμβουλος της Celenit, παραγωγός βιομηχανικών μονωτικών πάνελ με 50 υπαλλήλους στην πόλη της Πάντοβα.
Περίπου 150 Ιταλοί ακαδημαϊκοί δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole-24 Ore, που ανήκει στο επιχειρησιακό λόμπι Confindustria, προτρέποντας την κυβέρνηση να επανεκκινήσει την οικονομία.
«Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες, πιθανώς πιο σοβαρές από εκείνες που προκαλούνται από τον ίδιο τον ιό» ανέφερε η επιστολή.
Περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την απαγόρευση λειτουργίας μη κρίσιμων εργοστασίων, οι ιταλικές επιχειρήσεις ζητούν την άρση της για να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας.
Η Ρώμη επέβαλε lockdown στις 9 Μαρτίου, όταν ο νέος ιός, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα, είχε ήδη σκοτώσει περισσότερους από 460 ανθρώπους.
Δύο εβδομάδες αργότερα, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι οι μη βασικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του αυτοκινήτου, της ένδυσης και της παραγωγής επίπλων, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε ραγδαία έκτοτε και πλέον υπερβαίνει τις 16.500.
Η κυβέρνηση επέκτεινε τους περιορισμούς στη μετακίνηση την περασμένη εβδομάδα μέχρι τις 13 Απριλίου και αναμένεται να τις επεκτείνει ξανά για άλλες τρεις εβδομάδες.
Ωστόσο, η μικρότερη ημερήσια αύξηση σε θανάτους λόγω COVID-19 και η πρώτη πτώση του αριθμού των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έφεραν ελπίδες ότι η επιδημία θα μπορούσε να φτάσει στην κορύφωσή της στην Ιταλία.
Ως εκ τούτου, η χώρα θα μπορούσε στη δεύτερη φάση, της ανάκαμψης.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη κλεισίματος για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Άλλωστε, εάν αρθούν οι απαγορεύσεις πριν από την εξάλειψη του ιούς, ούτως ή άλλως οι άνθρωποι θα φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.
Η ζήτηση δεν θα τονωθεί.
Τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα.
Αλλλά και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας Τρίτη προέτρεψε τις χώρες να μην άρουν τους περιορισμούς πρόωρα.
«Δεν πρέπει να άρουμε πρόωρα τα μέτρα.
Θα είναι σαν να έχουμε αρρωστήσει και να έχουμε σηκωθεί από το κρεβάτι προτού αναρρώσουμε.
Μπορεί να αρρωστήσουμε χειρότερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christian Lindmeier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης