Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει στην εντατική ο Johnson σε σταθερή κατάσταση - Δεν έχει πνευμονία, δεν υποστηρίζεται μηχανικά

Παραμένει στην εντατική ο Johnson σε σταθερή κατάσταση - Δεν έχει πνευμονία, δεν υποστηρίζεται μηχανικά
Σταθερή είναι η κατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού και καλή η διάθεσή του σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του
(upd) Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος πέρασε και τη δεύτερη νύχτα του στην εντατική μονάδα παρακολούθησης του νοσοκομείου St. Thomas, χωρίς να έχει διαγνωστεί με πνευμονία, χωρίς να υποστηρίζεται μηχανικά και, όπως διευκρίνησε ο εκπρόσωπός του, έχοντας καλή διάθεση.  
O εκπρόσωπος του Boris Johnson ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός στην ενημέρωση του Τύπου για την υγεία του Βρετανού πρωθυπουργού τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός ακολουθεί αγωγή με οξυγόνο και αναπνέει χωρίς περαιτέρω βοήθεια».
«Η κατάσταση υγείας του παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας και η διάθεση του παραμένει καλή» είπε ο εκπρόσωπος του Johnson, ενώ την ίδια θέση διατύπωσε και ο υπ.Εξωτερικών, Dominic Raab, ο οποίος εξέφρασε την πίστη του ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα βγει νικητής γιατί είναι μαχητής και ότι σύντομα θα ηγηθεί εκ νέου της βρετανικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι ο Raab είναι αυτός που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όσο ο Johnson παραμένει στο νοσοκομείο.
Ερωτηθείς για τα περιοριστικά μέτρα, ο εκπρόσωπος του Johnson υποστήριξε πως είναι πολύ νωρίς να αρχίσει η συζήτηση για την άρση του lockdown, ενώ τόνισε «θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών».

Η εισαγωγή του Βρετανού πρωθυπουργού στο νοσοκομείο

Στην εντατική του νοσοκομείου St Thomas του Λονδίνου, εισήχθη εσπευσμένα το απόγευμα της Δευτέρας 6/4, ένα 24ωρο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού, στον οποίο είναι θετικός και κυρίως ο πυρετός και ο βήχας επέμειναν για 10η συνεχόμενη ημέρα.
Βάσει των όσων μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Johnson δέχεται τις φροντίδες της ιατρικής του ομάδας στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά δεν είναι διασωληνωμένος.
Ωστόσο, αναφέρεται πως χορηγήθηκαν 4 λίτρα οξυγόνου στον 55χρονο Βρετανό πρωθυπουργό καθώς παρουσίαζε δυσκολία στην αναπνοή.
«Δεν είναι σε αναπνευστήρα.
Ο πρωθυπουργός έλαβε οξυγόνο και βρίσκεται υπό πολύ στενή επίβλεψη.
Ο πρωθυπουργός είναι στην εντατική, λαμβάνει τη φροντίδα της ιατρικής του ομάδας και την καλύτερη δυνατή φροντίδα από το ιατρικό προσωπικό του St Thomas» ανέφερε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Michael Gove
Η κατάσταση της υγείας του Johnson επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες - εμφάνιζε για περισσότερο από 10 ημέρες υψηλό πυρετό και βήχα - και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη ΜΕΘ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση της εισαγωγής του Johnson στην εντατική, θορύβησε τη βρετανική - και όχι μόνο - κοινή γνώμη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας αφήσει πίσω της περισσότερους από 5.300 ανθρώπους.
Μετά την εισαγωγή του Johnson στην εντατική, τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Dominic Raab, ο οποίος θα έχει την διακυβέρνηση της χώρας για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός Boris Johnson παραμένει στην εντατική.
Σε δηλώσεις του ο Gove είπε ότι ο Raab είναι αυτός που θα λάβει και οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των μέτρων του lockdown.
«Το πρόσωπο που κυβερνά την χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είναι ο Dominic Raab» υποστήριξε μιλώντας στο ITV ο Gove, ο οποίος ερωτηθείς με την λήψη απόφασης για την τροποποίηση των κανόνων του lockdown, οι οποίοι επρόκειτο να εξετασθούν χθες, είπε ότι «δεν θα καθυστερήσει».
«Θα λάβουμε απόφαση συλλογικά ως κυβέρνηση... το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι... ο υπουργός Εξωτερικών» είπε ο Gove.

Βρετανικός Τύπος για την εισαγωγή Johnson στην εντατική – Δεν έχει διασωληνωθεί

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson στην εντατική λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι το κύριο θέμα που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
«Ο πρωθυπουργός στην εντατική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, η οποία υποστηρίζει ότι χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορωνοϊό.
Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ.
Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Boris Johnson «σοκαριστική» στιγμή.
Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Johnson στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Dominic Raab, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του.
Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.
Η Daily Mail με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορωνοϊό) Boris μεταφέρθηκε στην εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Dominic Raab, αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».
Οι Financial Times γράφουν ότι ο Johnson «μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα» και ότι ο πρωθυπουργός όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.
Η Daily Mirror με τίτλο «Ο άρρωστος Boris αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή» αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση

Παγκόσμιο είναι το κύμα συμπαράστασης για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄: Πλήρη και ταχεία ανάρρωση
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ευχήθηκε στον Boris Johnson «πλήρη και ταχεία ανάρρωση» και έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης στην έγκυο μνηστή του και στην οικογένειά του.
«Η βασίλισσα έστειλε ένα μήνυμα στην Carrie Simonds και στην οικογένεια Johnson ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Η Μεγαλειότατη είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στις σκέψεις της και ότι ευχήθηκε στον πρωθυπουργό πλήρη και ταχεία ανάρρωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Trump: Είμαι πεπεισμένος ότι θα πάει καλά. Είναι γερός
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στον «φίλο» του Boris Johnson και πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί προσεύχονται γι’ αυτόν.
Με την είδηση της εισαγωγής του στο νοσοκομείο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, θα τα καταφέρει και θα αναρρώσει σύντομα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πάει καλά.
Είναι γερός», τόνισε ο Trump  χαρακτηρίζοντας «φίλο» του τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται ότι ο Johnson εισήχθη προληπτικά σε νοσοκομείο χθες Κυριακή 4/4 όπου επρόκειτο να υποβληθεί σε εξετάσεις καθώς συνεχίζει να έχει συμπτώματα, δέκα ημέρες αφότου διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

EE: Ursula Von der Leyen
Τις ευχές της για «άμεση και πλήρη ανάρρωση» εξέφρασε επίσης στον Johnson η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ursula Von der Leyen.
«Σκέφτομαι τον πρωθυπουργό Boris Johnson και την οικογένειά του απόψε.
Του εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση», ανέφερε μέσω Twitter.

ΠΟΥ: Εγκάρδιες ευχές από τον γενικό διευθυντή Τedros Adhanom Ghebreyesus
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέφρασε τις «εγκάρδιες ευχές του» για ταχεία ανάρρωση στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.
«Σκέφτομαι τον φίλο μου Boris Johnson απόψε και του στέλνω τις δικές μου εγκάρδιες ευχές και αυτές του ΠΟY καθώς μάχεται νε τον κορωνοϊό», ανέφερε ο επικεφαλής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ μέσω Twitter.
Πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας και το αφοσιωμένο προσωπικό του θα προσφέρουν εξαίρετη φροντίδα στον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Κρίση ηγεσίας στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας; Κριτική στον Johnson

Αντιμέτωπη με μια νέα κρίση ηγεσίας βρίσκεται η Βρετανία, σε μία περίοδο που η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σημείωνε σε δημοσίευμά του το Bloomberg ώρες πριν ανακοινωθεί η μεταφορά του Johnson στην εντατική.
Tην ώρα που η Βρετανία αναμένεται να δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό σε ορίζοντα 7-10 ημερών, ο πρωθυπουργός Boris Johnson νοσηλεύευται σε νοσοκομείο του Λονδίνου.
Όπως σημειώνει το Bloomerg, από τη στιγμή που διαγνώστηκε με COVID -19, o Βρετανός πρωθυπουργός δημοσίευσε βίντεο από το διαμέρισμά του, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι εξακολουθεί να ηγείται της προσπάθειας για περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
Ωστόσο, ο Johnson ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.
Πλέον ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να παραδώσει αρμοδιότητες στον υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab, ο οποίος θα προεδρεύει των συσκέψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Γεγονός που κρύβει κινδύνους, καθώς ο Raab μαζί με άλλους κορυφαίους υπουργούς είχαν ταχθεί απέναντι στον Johnson, κατά τη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Στο παρασκήνιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται κριτική ότι δεν έδρασε άμεσα, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, DonaldTrump.
Αυτό που χρειάζεται η Βρετανία είναι ένα ηγέτη αρκετά ισχυρό, ώστε να καθοδηγήσει την κυβέρνηση και να ανταπεξέλθει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τονίζει το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι Βρετανία  μετρά ως στιγμής 52.302 κρούσματα και 6.171 νεκρούς.

Rabobank: Η επικίνδυνη προσέγγιση της ανοσίας της αγέλης οδήγησε τον Boris Johnson στην εντατική

Το θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα δεν είναι άλλο από την εισαγωγή του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, στην εντατική και η κατάρρευση της μέχρι τώρα στρατηγικής του βρετανικού κράτους για την ανοσία της αγέλης, επισημαίνει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Φυσικά, δεν πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη που νόσησε από τον κορωνοϊό, την πανδημία που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους ανά τον κόσμο, αφού πο πρίγκιπας Κάρολος και ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, επίσης πάσχουν.
Ωστόσο, η χειροτέρευση της κατάστασης του Boris Johnson έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ σε όλο τον κόσμο, καθώς, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ακμαίος και παρίστατο στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, και εντελώς ξαφνικά εμφάνισε συμπτώματα, βήχα και πυρετό, όμως παρέμεινε ενεργός και απλά επισκεπτόταν τον γιατρό του στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε κάποια τεστ.
Έπειτα από λίγες ημέρες δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού αποτέλεσε μεγάλο σοκ, ενώ παράλληλα θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ηγεσία, δεδομένου ότι Boris Johnson θα μείνει εκτός για κάποιο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αγορές παρουσίασαν μικρή ανάκαμψη χθες, χάρη στις ελπίδες που γέννησε η επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού.
Είναι προφανές ότι ο COVID-19 δεν είναι δυνητικά θανατηφόρος μόνο για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι 55 ετών, υγιής και γυμνάζεται, ως εκ τούτου δεν είναι ένα συνηθισμένο θύμα του ιού.
Μόνο και μόνο η περίπτωσή του θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη τη θεωρία της αγέλης…
Σύμφωνα με τη θεωρία της αγέλης, οι ευάλωτες ομάδες αλλά και όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό πρέπει να παραμένουν σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.
Όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το lockdown.
Η θεωρία της ανοσίας της αγέλης σφάλλει.
Αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει και να ορίσει κανείς ποιος είναι και ποιος δεν είναι ευάλωτος.
Επίσης, βάσει αυτής της θεωρίας, οι νέοι δεν πλήττονται ιδιαίτερα από τον ιό.
Και παρότι κάποιες χώρες προσανατολίζονται στο να χαλαρώσουν τα μέτρα, μια τέτοια απόφαση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης