Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδια για νέο πακέτο στήριξης και Sanders στις ΗΠΑ, ώθησαν σε άνοδο +3,4% την Wall - Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, στο -0,23% ο DAX

Σχέδια για νέο πακέτο στήριξης και Sanders στις ΗΠΑ, ώθησαν σε άνοδο +3,4% την Wall - Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, στο -0,23% ο DAX
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας στο Eurogroup
(upd6) Κλίμα ακραίας νευρικότητας έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές λόγω της αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού με την Ευρώπη να υποχωρεί αλλά τις ΗΠΑ να ανακάμπτουν χρηματιστηριακά.
Στη Wall Street σήμερα (8/4) οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται εκ νέου με σημαντικά κέρδη, λόγω των προσδοκιών για νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ θετικά αποτιμάται και η αποχώρηση Bernie Sanders από την υποψηφιότητα για το αξίωμα των δημοκρατικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin έκανε λόγο για επιπλέον δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 250 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν το δεύτερο πακέτο στήριξης να ανέλθει στο ποσό των 500 δισ. δολαρίων.
Ελεγχόμενες πιέσεις δέχθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το ναυάγιο στη συνεδρίαση του Eurogroup σχετικά με τα εργαλεία αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που έχουν προκαλέσει τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία.
Οι αγορές της Ευρώπης υποχώρησαν μετά το διήμερο ράλι που προκάλεσαν οι προσδοκίες για σταδιακή άρση των lockdowns.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +3,44% στις 23.433 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +3,41% στις 2.749 μονάδες.
Στις 8.090 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με άνοδο +2,58%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 43 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,23% στις 10.332 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε -0,18% κλείνοντας στις 17.380 μονάδες.
Image
CH 20200326 Stock market wild swings 10am.png
Image
CHART: US outbreak 200408
Πρακτικά Fed: Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί αισθητά λόγω του κορωνοϊου

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (8/4) τα πρακτικά της συνεδρίασης της 15ης Μαρτίου , κατά την οποία προχώρησε στην μείωση των επιτοκίων ουσιαστικά στο μηδέν. 
Τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες που ανησυχούν για την επίπτωση που έχει ο κορωνοϊός στην οικονομία.
«Όλοι οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες και ότι έχουν γίνει βαθιά αβέβαιες», ανέφεραν τα πρακτικά.
Στη συνεδρίαση η Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια της στο εύρος στο 0% με 0,25%, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όλοι, εκτός από ένα μέλος, ψήφισαν υπέρ, με τον Πρόεδρο του Cleveland Fed Loretta Mester να διαφωνεί.
«Στη συζήτησή τους για τη νομισματική πολιτική για αυτή τη συνάντηση, τα μέλη σημείωσαν ότι η επιδημία του κορωνοϊού είχε βλάψει τις κοινότητες και διέλυσε την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και ότι οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες είχαν επίσης επηρεαστεί σημαντικά», ανέφεραν τα πρακτικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το επιτόκιο σε ό,τι αφορά τα ομοσπονδιακά κεφάλαια κατά 100 μονάδες βάσης, σε 0%.
Κατά τη διαβούλευση, οι συμμετέχοντες επεσήμαναν πως πρόκειται να υπάρξει κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμη βάση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, οι συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις ανέφεραν πως, υπό τον φόβο των αυξανόμενων κινδύνων και της εκρηκτικής εξάπλωσης του κορωνοϊού, για τη διαχείριση του κινδύνου απαιτείται ισχυρή απάντηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, με την πλειοψηφία να ευνοεί την περικοπή κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου αναφοράς.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική γενικότερα, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι θα ήταν κατάλληλο να διατηρηθεί το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 0%, μέχρις ότου η οικονομία σταθεροποιηθεί.
 
Ελεγχόμενες πιέσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Σε ναυάγιο κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 π.μ. της Τετάρτης, μετά από 16 ώρες δραματικών διαβουλεύσεων.
Ο γερμανικός άξονας (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) ζητά την επιβολή όρων μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, με αποτέλεσμα το χάσμα Βορρά και Νότου να παραμένει αγεφύρωτο.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Roberto Gualtieri, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί ένα τελικό κείμενο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ αν δεν αναφέρει ρητά την αμοιβαιοποίηση χρέους ως εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης, η Ρώμη απαίτησε η χρήση των δανείων του ESM να γίνει χωρίς όρους.
Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Wopke Hoekstra  απερριψε και τα δύο αιτήματα, με αποτέλεσμα το Eurogroup να χωριστεί στα δύο.
Με τη γραμμή της Γερμανίας και της Ολλανδίας τάχθηκαν επίσης η Αυστρία και η Φινλανδία.
H Ιταλία σχημάτισε κοινό μέτωπο με την Ισπανία.
Γαλλία και Γερμανία εμφανίστηκαν ανοιχτές στο να συμπεριληφθεί μία ασαφής αναφορά περί εξέτασης του τρόπου χρηματοδότησης στο μέλλον, ωστόσο η Ιταλία εμφανίστηκε ανένδοτη.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, οι εργασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, στις 18:00 ώρα Ελλάδος.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ο αριθμός των θανάτων λόγω του κορωνοϊού αυξήθηκε και πάλι στην Ισπανία, ενώ η Γαλλία έγινε η τέταρτη χώρα στην οποία ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 10.000, με αποτέλεσμα να επανέρχεται η ανησυχία για τη μετάδοση του ιού.
Στο ταμπλό, η μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα σουπερ μάρκετ Tesco σημείωσε βουτιά 7% αφού ανακοίνωσε ότι αναμένει πλήγμα έως 925 εκατ. λίρες (1,1 δισεκ. δολάρια) από το κόστος που σχετίζεται με τον κορωνοιό.
Image

Στο 1,684% το ιταλικό 10ετές

Στο 1,684% από 1,602% αυξάνεται η απόδοση στα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας, μετά το άκαρπο Eurogroup, καθώς η εμπιστοσύνη έχει μειωθεί δραματικά λόγω της αποτυχίας των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ να επιτύχουν μια συντονισμένη αντίδραση για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκάλεσε η εκδήλωση του κορωνοϊού.
Το υψηλό ημέρας διαμορφώνεται στο 1,748%.
Το πακέτο στήριξης της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα βοήθησε να ηρεμήσει τους επενδυτές, ωστόσο οι αγορές δείχνουν να θέλουν περισσότερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν ένα ταμείο αλληλεγγύης που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από κοινού, αλλά αυτή η ιδέα βρήκε αντίσταση σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα - Στο -0,19% ο Shanghai Composite, ο Kospi -0,90%

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (8/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19 και να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,90% στις 1.807,14 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,86% και τις 5.206,90 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,45% στις 23.901,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει σημαντική πτώση -3,90% στις 4.592,48 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με ήπια πτώση της τάξεως του -0,19% στις 2.815,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,58% στις 10.368,83 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,41% στις 10.137,47 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία, ο οποίος έκλεισε στο +2,13% και τις 19.353,24 μονάδες.
Χθες, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι επτά νομοί της χώρας θα τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 7 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα αρθούν μόλις γίνει σαφές ότι η ζωή των ανθρώπων δε βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.
Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το πακέτο στήριξης ύψους 993 δισ. δολ. το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει σε πρώτη φάση τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας, και εν συνεχέια να συμβάλλει στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης