Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Lamda εξετάζει να αλλάξει τη χρήση μέρους των κεφαλαίων από την αύξηση κεφαλαίου

Η Lamda εξετάζει να αλλάξει τη χρήση μέρους των κεφαλαίων από την αύξηση κεφαλαίου
Το  έργο του  Ελληνικού ως  η χαμένη και  χρυσή εφεδρεία για την οικονομία το 2020
Το έργο το Ελληνικού ως η χρυσή ευκαιρία για την ελληνική Οικονομία χάνεται για τη φετινή χρονιά ενώ δεν είναι σε θέση κανένας να προβλέψει τι θα συμβεί  το 2021 , όταν η πανδημία το κορωνοΪου βρίσκεται σε έξαρση σε αρκετές χώρες του κόσμου ενώ στην Ελλάδα φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται λόγω των  έγκαιρων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.
 Όμως η έναρξη των εργασιών του εμβληματικού έργου του Ελληνικού θα ήταν μία μικρή όαση μέσα στην καταιγίδα του Covid 19 που έβαλε σε καραντίνα αρκετές χώρες του πλανήτη και τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown.
Οι πρόδρομες εργασίες με τις κατεδαφίσεις κτηρίων μέσα στο Ελληνικό δεν αποτελούν την εκκίνηση του έργου αλλά προεργασίες με μηδαμινή απήχηση στο ΑΕΠ της χώρας , ενώ η ουσιαστική εκκίνηση του έργου θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στο χτύπημα του Covid 19.  Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών προσδιορίζει την ύφεση στα επίπεδα του 4% ενώ αναλυτές διεθνών οίκων ανεβάζουν το ποσοστό της ύφεσης σε διψήφιο ποσοστό.
 Από την πλευρά της η Lamda Development και ο διευθύνων σύμβουλος κ Οδυσσέας  Αθανασίου  αρκέστηκε σε ένα ευχολόγιο με την ευκαιρία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019, αναφέρθηκε στο έργο του Ελληνικού χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι «το 2020 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Lamda Development, καθώς αναμένεται η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας την εμπιστοσύνη και στήριξη των μετόχων μας. Το Ελληνικό είναι ένα έργο πνοής, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη και θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.»  
Με  βάση τη σύμβαση  η Lamda Development για να καταπιαστεί με το Ελληνικό  πρέπει να εκλείψουν οι αναβλητικές  αιρέσεις όπως  είναι η παραχώρηση της άδειας καζίνο  στο  Ελληνικό και να βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις προσφυγές  που κατατέθηκαν  κατά των  διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν το περασμένο  καλοκαίρι.
Με την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και με τη μεταβίβαση των μετοχών από  την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ στην ανάδοχο εταιρεία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των εργασιών και θα επισφραγιστεί με τα καταβολή της πρώτης δόσης  του τιμήματος προς το  Ελληνικό Δημόσιο  που ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
 Τα βασικά σημεία του έργου είναι στον αέρα ενώ η επενδυτική  κοινότητα  που θα κοιτούσε  προς την αγορά κατοικιών του συγκροτήματος φαίνεται ότι έχει  θέσει άλλες  προτεραιότητες.   
 Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση τα εταιρείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί  μέρος των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από την ΑΜΚ  σε άλλες  ανάγκες  από απόφαση της  γενικής συνέλευσης των μετόχων. Είναι  απορίας άξιο πως μια εταιρεία  προχωρά σε ΑΜΚ  χωρίς την ύπαρξη  ασφαλιστικών δικλείδων από το  θεματοφύλακα  της αγοράς που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία  «άναψε το πράσινο φως» χωρίς  να έχουν  εκλείψει οι βασικές αναβλητικές αιρέσεις που θέτει ή ίδια εταιρεία; Πάντως τα  ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2019  έφθαναν τα 750 εκατ ευρώ χάρη  και στη συνδρομή των επενδυτών στην ΑΜΚ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης