Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρό ενδιαφέρον από Special Situation Funds - «Σκανάρουν» επιχειρήσεις για δανειοδότηση

tags :
Ισχυρό ενδιαφέρον από Special Situation Funds - «Σκανάρουν» επιχειρήσεις για δανειοδότηση
Τα Funds, αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί σε διάφορους κλάδους, με προεξέχοντα αυτόν του τουρισμού και επιθυμούν άμεσα προβούν σε επενδύσεις
Η πρωτόγνωρη περίοδος που ζούμε έχει παγκοσμίως αναστείλει σε μεγάλο ποσοστό την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως με εκτιμήσεις να φέρνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ μειούμενο για τον Απρίλιο πέραν του -10%.
Η πλειοψηφία των κλάδων βάλλεται με τα επιτελεία των εταιρειών να εξετάζουν συγκεκριμένα πλάνα και σενάρια για το παρόν και τη επόμενη μέρα.
Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, παρά την όπως προς το παρόν φαίνεται, ορθή διαχείριση της κρίσης.
Σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχει ένας κλάδος του financial sector που έχει πάρει φωτιά.
Πρόκειται για τα Special Situation Funds.
Οι συγκεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές, με έδρα κυρίως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, έχουν σαν σκοπό να επενδύουν ή να δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις που ειδικές συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε, τις έφεραν στο σημείο να χρειάζονται άμεσα μετρητό ή αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Παρόλο που η κάθε συμφωνία έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, κατά κανόνα και με βάση τη διεθνή πρακτική, σε κάποιες των περιπτώσεων οι όροι ειδικά του δανεισμού δε μπορούν να συγκριθούν με τους αντίστοιχους του τραπεζικού, καθώς είναι πιο ακριβοί.
Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα από αυτά τα funds και για τους περισσότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση σε τουρισμό, logistics και retail μεταξύ άλλων
Όπως μας ανέφερε ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, η εταιρεία του οποίου εξειδικεύεται στην αναδιάρθρωση εταιρειών και στην παροχή συμβουλών προς επιχειρήσεις κάτω από ειδικές συνθήκες ( Special Situations Advising), υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από Funds του εξωτερικού για επενδύσεις τέτοιου τύπου.
Τα Funds , αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί σε διάφορους κλάδους, με προεξέχοντα αυτόν του τουρισμού και επιθυμούν άμεσα προβούν σε επενδύσεις κυρίως από 5 έως 50 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά και για τις εταιρείες η συγκεκριμένη ζήτηση μπορεί να αποτελεί μεγάλη ευκαιρία.
Η κεφαλαιακή ένεση, πέραν της διατήρησης της βιωσιμότητας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς μέσω της εξαγοράς ομοειδών επιχειρήσεων (Theme Investing).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης