Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ο κορωνοιός είναι «σοκ» για την αμερικανική οικονομία με -25% ΑΕΠ και ανεργία 13%

WSJ: Ο κορωνοιός είναι «σοκ» για την αμερικανική οικονομία με -25% ΑΕΠ και ανεργία 13%
Οι οικονομολόγοι επίσης δεν βλέπουν επιθετικές πωλήσεις  στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο δεν αποκλείουν να ξαναδούμε τα πρόσφατα χαμηλά
Ο κορωνοιός είναι «σοκ» για την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση με 13% ανεργία έως τον Ιούνιο 2020 υποστηρίζει σε έρευνα η εφημερίδα Wall Street Journal.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 57 οικονομολόγων από τις 3-7 Απριλίου περιλαμβάνει 14,4 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας την άνοιξη, με δυνατότητα ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Οι οικονομολόγοι είπαν στην WSJ ότι η αγορά εργασίας των Η.Π.Α. βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, θα μπορούσε να δει ποσοστό ανεργίας 13% τον Ιούνιο και περίπου 10% τον Δεκέμβριο.
Τον Μάρτιο 2020, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4%.
Σοκ θα πλήξει την αμερικανική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί -25% σε ετήσια βάση.
Αυτό είναι το χειρότερο εξωτερικό σοκ, είναι πρωτοφανές, είναι σαν να έπληξε ένας μετεωρίτης τη Γη και τώρα πρέπει να επαναφέρουν την ισορροπία στην Γη, δήλωσε οικονομολόγος της Grant Thornton.
Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους, ή τουλάχιστον το 85% των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα παρατηρηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Οι εκτιμήσεις τους είναι μεταξύ ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης 6,2% και 6,6% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα.
Για ολόκληρο το 2020, που υπολογίζεται από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 4,9%, από 1,9% ανάπτυξη που αναμενόταν το 2019 για το 2020. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τώρα την ετήσια αύξηση κατά 5,1% το 2021.
Πολλοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα διαφοροποιήθηκαν ως προς το σχήμα της ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Το 20% των οικονομολόγων πιστεύει σε ταχεία ανάκαμψη, ενώ το 45,1% των ερωτηθέντων αναμένουν ανάκαμψη σε σχήμα U.
Οι οικονομολόγοι ανέφεραν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδενικό κατώτατο όριο έως το 2021.
Η μέση πρόβλεψη στην πολιτική επιτοκίων ήταν μια αύξηση 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2021.
Η μηνιαία έρευνα έδειξε ότι το 100% των οικονομολόγων πιστεύει ότι ο ιός θα είναι "σημαντική αντίσταση" στην πλήρη οικονομική ανάπτυξη το 2020, από το 75% των ερωτηθέντων ένα μήνα νωρίτερα.
Όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη, οι οικονομολόγοι αναμένουν τα κέρδη μεταξύ των εταιρειών του S & P 500 να βυθιστούν κατά 36% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Σε ετήσια βάση, οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 19%.
Οι οικονομολόγοι επίσης δεν βλέπουν επιθετικές πωλήσεις  στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο δεν αποκλείουν να ξαναδούμε τα πρόσφατα χαμηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης