Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τις σημαντικές παρεμβάσεις Fed και BoE νέα άνοδος στα χρηματιστήρια - Κέρδη +1,4% στη Wall - Στο +2,24% ο DAX

Μετά τις σημαντικές παρεμβάσεις Fed και BoE νέα άνοδος στα χρηματιστήρια - Κέρδη +1,4% στη Wall - Στο +2,24% ο DAX
Οι επενδυτές αναμένουν τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18:00 και τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αργότερα εντός της ημέρας
(upd5) Μετά τις νέες παρεμβάσεις της FED που ανακοίνωσε για την αμερικανική οικονομία νέο πακέτο στήριξης 2,3 τρισ. δολαρίων και της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας ότι θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα οι διεθνείς αγορές ανέκαμψαν σήμερα Πέμπτη (9/4).
Στην Ευρώπη οι επενδυτές αναμένουν τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ή οποία θα εμπεριέχει μεγάλο μέρος των θέσεων της Γερμανίας και του άξονα των χωρών που υποστηρίζουν τις γερμανικές θέσεις.
Την ίδια ώρα, η Ολλανδία δέχεται πιέσεις να χαλαρώσει τη στάση της, ώστε να ξεμπλοκάρει η συμφωνία.
To πακέτο των 540 δισ. θα δομηθεί ως εξής 200-240 δισ. ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, 100 δισ. για την ανεργία, 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί για ακόμα μία φορά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Ειδικότερα, δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει, το 2020, τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά θα μπορούσε να παρουσιάσει εν μέρει ανάκαμψη το 2021 εάν η πανδημία του κορωνοϊού χαλαρώσει μετά τον Ιούνιο.
Την ελπίδα του ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης με τον κορωνοϊό μέχρι το καλοκαίρι, εξέφρασε σήμερα (9/4) ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Anthony Fauci, εκτιμώντας ότι τα πρώτα σημάδια βελτίωσης θα είναι εμφανή μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +1,2% κλείνοντας στις 23.715.
Κέρδη +1,44% για το δείκτη - βαρόμετρο S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 2.789 μονάδες.
Στις 8.153 μονάδες έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με άνοδο +0,77%%
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 42 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,24% κλείνοντας στις 10.564 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε +1,39% στις 17.621 μονάδες.
Image
Image
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε χθες (8/4) με κέρδη της τάξεως του +3,41% στις 2.749,98 μονάδες, ενώ η συνολική άνοδος των τελευταίων δύο εβδομάδων έχει ξεπεράσει το +20%, λόγω των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +3,44% στις 23.433,57 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξεως του +2,58% στις 8.090,90 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας συνολικά 6,6 εκατ. άνθρωποι ήταν αυτοί που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ
την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου, απόρροια των μέτρων που έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των αιτούντων για το επίδομα ήταν υψηλότερο από τα 5,5 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ η αμερικανική υπηρεσία αναθεώρησε και τον αριθμό των αιτούντων της προηγούμενης εβδομάδας στα 6,87 εκατ.
Τις τελευταίες 3 εβδομάδες περί τα 16,8 εκατ. άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ωστόσο ο ακριβής αριθμός θα διαφανεί στα στοιχεία των συνεχιζόμενων αιτήσεων (continuing claims) που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι κάθε ημέρα 1.132 άτομα χάνουν την εργασία τους λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό.
«Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», τόνισε η Oxford Economics.
«Η προοπτική για αυστηρότερα μέτρα lockdown και το γεγονός ότι πολλά κράτη δεν έχουν ακόμα μπορέσει να επεξεργαστούν το πλήρες μέγεθος των αιτήσεων ανεργίας, δείχνοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει».
Και μια άλλη σημαντική σημείωση είναι ότι τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων βασίζονται σε «σοβαρά γεγονότα», επισημαίνει η UBS.
Με περισσότερο από το 80% των Αμερικανών σε κάποια μορφή lockdown, αυτό δεν έχει τελειώσει.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Starbucks Corp ανακοίνωσε ότι το οικονομικό χτύπημα από την πανδημία COVID-19 θα παραταθεί χρονικά, μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο πρόσθεσε πως δεν σχεδιάζει τη μείωση του τριμηνιαίου μετοχικού μερίσματος της.
Η Starbucks ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών της, ενώ θα λάβει μέτρα για την καθυστέρηση της καταβολής των λειτουργικών εξόδων της, όπως επίσης και για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους.
Η υπηρεσία Disney+ έχει περισσότερους από 50 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως
Οκτώ εκατομμύρια από αυτούς προέρχονται από την Ινδία, όπου η υπηρεσία του Disney+ έκανε το εμπορικό ντεμπούτο της την προηγούμενη εβδομάδα.
Η ίδια υπηρεσία προωθήθηκε εμπορικά σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία) κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.
Η προώθηση της ίδιας υπηρεσίας στην αμερικανική αγορά άρχισε το Νοέμβριο.
Η προώθηση της Disney+ στην Ινδία γίνεται μαζί με τις υπηρεσίας της πλατφόρμας streaming Hotstar.

Συνέχισαν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε ανοδικό έδαφος συνέχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους εν μέσω εντεινόμενων ενδείξεων πως η εξάπλωση του κορονοϊού επιβραδύνει σε περιοχές που πλήγηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα το προηγούμενο διάστημα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι εν τέλει θα επέλθει κάποια μορφής συμφωνία η οποία ενδέχεται να περιέχει μεγάλο μέρος των θέσεων της Γερμανίας και του άξονα των χωρών που υποστηρίζουν τις γερμανικές θέσεις.
Όσον αφορά το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, άνοδο κατέγραψε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας για τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, εν μέσω πτώσης στις εισαγωγές της χώρας.
Οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά +1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 109,3 δισ. ευρώ, έναντι οριακής ανόδου +0,1% τον Ιανουάριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά -1,6% σε μηνιαία βάση, στα 88,5 δισ. ευρώ, έναντι μηνιαίας ανόδου +0,8% τον Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,7%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 20,8 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 13,8 δισ. ευρώ και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 16,5 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά +0,4% ενώ αντίθετα οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -2,9%.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Κίνα υποχώρησαν κατά -8,9% σε μηνιαία βάση, στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τις εισαγωγές από την Κίνα, και συγκεκριμένα στο -12% και τα 7,4 δισ. ευρώ.
Image

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall

Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη (9/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη τόσο γύρω από τη συνεδρίαση ΟΠΕΚ και Ρωσίας για το πετρέλαιο, όσο και γύρω από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,61% στις 1.836,21 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +3,46% και τις 5.387,30 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,14% στις 24.244,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +0,58% στις 4.653,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,37% στις 2.825,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,81% και τις 10.470,96 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 19.345,77 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,18% στις 10.119,43 μονάδες.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τις για την ανάπτυξης των εννέα περιφερειακών οικονομιών της χώρας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο τον κλάδο μεταποίησης όσο και τον κλάδο υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την Bank of Japan, οι οικονομίες των εννέα περιφερειών είναι «αποδυναμωμένες» και αντιμετωπίζουν «ισχυρές καθοδικές πιέσεις», ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρακολουθεί προσεκτικά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και δε θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης εάν κριθεί απαραίτητο», τόνισε ο επικεφαλής της BoJ, ενώ πρόσθεσε ότι «η πανδημία του κορωνοϊού έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς η πτώση στην κατανάλωση, τις εξαγωγές, την παραγωγή και τον τουρισμό έχει βλάψει τις επιχειρήσεις».
«Η BoJ δε θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης και θα προσχωρήσει σε αγορά ομολόγων για να βοηθήσει την εταιρική χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο κ. Kuroda, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι «το οικονομικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να είναι υγιές».
Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, ανέφερε σήμερα ότι τα μέτρα που έχει λάβει παρέχουν επαρκή στήριξη προς τις επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου αυτές να μετριάσουν τον αντίκτυπο του COVID-19.
Σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, η άνοδος οφείλεται στις προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψε ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ διευκρίνισε ότι «το κερασάκι στην τούρτα θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τις τιμές του πετρελαίου από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ και μία συμφωνία για παγκόσμια μείωση της παραγωγής πέραν από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης