Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα κάγκελα οι Ιταλοί με δημοσίευμα της Die Welt που τους εξισώνει με τη Μαφία με φόντο… τα ευρωομόλογα

Στα κάγκελα οι Ιταλοί με δημοσίευμα της Die Welt που τους εξισώνει με τη Μαφία με φόντο… τα ευρωομόλογα
Di Maio: Ντροπή, να πάρει αποστάσεις η κυβέρνηση της Merkel – Salvini: Καλύτερα μόνοι μας
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio προκάλεσε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το οποίο «η ιταλική Μαφία περιμένει να βγάλει χρήματα από την ΕΕ».
«Αυτό δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι ένας αγώνας μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών.
Άνθρωποι πεθαίνουν και η Ευρώπη έχει καθήκον να απαντήσει.
Χρειάζεται ένα μήνυμα ενότητας.
Δεν το ζητά μόνο η Ιταλία αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης» αναφέρει σε μήνυμα του στο Facebook ο Di Maio, στιγματίζοντας το άρθρο της Die Welt, το οποίο επί της ουσίας καλούσε την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel να περιμένει και να μη συναινέσει στο αίτημα της Ιταλίας για την έκδοση ευρωομολόγου.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο αυτό, το οποίο όπως υποστηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν υπάρχει πλέον στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, ο Γερμανός δημοσιογράφος Cristoph Schiltz ζητούσε από την Ευρώπη να μη συνδράμει την Ιταλία με το επιχείρημα ότι «η μαφία περιμένει τα χρήματα των Βρυξελλών».
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός δημοσιογράφος ζητά από την κυβέρνηση της Merkel να μην υποκύψει στο αίτημα της Ιταλίας για την έκδοση ευρωομολόγου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του  κορωνοϊού
Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η μαφία στην Ιταλία περιμένει αυτή τη «βροχή χρήματος από την ΕΕ».
«Η αλληλεγγύη είναι μια σημαντική παράμετρος στην Ευρώπη.
Αλλά και η εθνική κυριαρχία των ψηφοφόρων είναι βασικό ζήτημα.
Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι γενναιόδωρη.
Αλλά πρέπει να είναι χωρίς όρια και ελέγχους;
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι στην Ιταλία όπου η μαφία είναι ισχυρή και που περιμένει να βρέξουν χρήματα από τις Βρυξέλλες, τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν για το σύστημα  υγείας και όχι για το κοινωνικό ή το φορολογικό σύστημα.
Και φυσικά οι Ιταλοί θα πρέπει να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες και η χρησιμοποίηση των χρημάτων αυτών να γίνεται βάσει των κανόνων» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο άναψε φωτιές και πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία.
Μάλιστα το δημοσίευμα, το οποίο συσχετίζει την Ιταλία με τη μαφία, σπεύδει να επισημάνει πως το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ευρωομολόγου  «θα συνιστούσε μια τεράστια απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους».

Di Maio: Να πάρει αποστάσεις η Merkel

Όπως ήταν αναμενόμενο το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
«Πρόκειται για ένα επαίσχυντο και απαράδεκτο δημοσίευμα.
Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πάρει αποστάσεις.
Η Ιταλία θρηνεί σήμερα για τα θύματα της από τον κορωνοϊό.
Αλλά έχει θρηνήσει  και θρηνεί για τα θύματα της από τη μαφία.
Δεν είναι ώρα για διαμάχες, αλλά δεν δέχομαι αυτές τις στιγμές να γίνονται τέτοιου είδους τοποθετήσεις» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο Di Maio.

Salvini: Καλύτερα μόνοι μας

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini εξαπέλυσε τα πυρά του κατά των Γερμανών κάνοντας λόγο για ντροπή.
«Ντροπή.
Θα έπρεπε να ντρέπεστε.
Να πλένετε το στόμα σας όταν μιλάτε για την Ιταλία.
Έχετε πλουτίσει χάρη σε ένα νόμισμα και μια ένωση που είναι χρήσιμα μόνο για τη Γερμανία.
Και τώρα θέλετε να «ελέγχετε» και να δίνετε μαθήματα.
Καλύτερα μόνοι, ελεύθεροι και δυνατοί.
Όπως ήμασταν και όπως θα μπορούσαμε να γίνουμε από το να είμαστε ταπεινωμένοι, να τελούμε υπό έλεγχο φτωχοί» ανέφερε ο Salvini ενώ και Antonio Tajani από τη Forza Italia κάνει λόγο για απαράδεκτο κείμενο.
Την ίδια στιγμή μια σειρά από Ιταλούς πολιτικούς, βουλευτές και γερουσιαστές ζητούν από την καγκελάριο Merkel να καταδικάσει το δημοσίευμα της Die Welt και να δείξει ότι η Γερμανία και η ΕΕ δεν αποδέχονται τέτοιου είδους απαράδεκτα στερεότυπα που θεωρούν όλους τους Ιταλούς μαφιόζους.
«Είναι σκανδαλώδες ότι ο Γερμανικός Τύπος επιτίθεται με αυτόν τον βάρβαρο τρόπο στην Ιταλία, μια χώρα που δοκιμάζεται σκληρά και αγωνίζεται κατά της πανδημίας του κορωνοϊού προσπαθώντας παράλληλα να μην καταστραφεί από την οικονομική κρίση.
Περιμένουμε από τη γερμανική κυβέρνηση να πάρει αποστάσεις και να μας στηρίξει» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Γερουσίας, Mara Carfagna.

Conte: Η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού της Ιταλίας Giuseppe Conte στη γερμανική εφημερίδα Bild, με την οποία ζητούσε από την Ευρώπη είτε  να σταθεί στο ύψος της τεράστιας πρόκλησης που συνιστά η πανδημία του κορωνοϊού είτε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το ευρωπαϊκό όραμα και ο καθένας να μεριμνήσει για τον εαυτό του.
Ο Conte επιμένει ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Conte, επισημαίνοντας πως «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η Ευρώπη να δηλώσει παρούσα, να δείξει ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης».
«Διαφορετικά, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα, ο καθένας (...) να μεριμνήσει για τον εαυτό του.
Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα χρειαστούν τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια ποσά για να βγούμε από αυτή την κρίση και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης