Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Επιφυλάξεις από αξιωματούχους για το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ

Πρακτικά ΕΚΤ: Επιφυλάξεις από αξιωματούχους για το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ
Στα πρακτικά της ΕΚΤ περιγράφονται οι διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ
Για τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της ευρωζώνης ανησυχούσαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ όταν αποφάσισαν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης, αλλά ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την έναρξη νέων αγορών ομολόγων, σύμφωνα με τα πραγκατικά της τηλεδιάσκεψης της 18ης Μαρτίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (9/4/2020).
Με τις χρηματοοικονομικές αγορές να καταρρέουν και τα κόστη δανεισμού να εκτοξεύονται στα ύψης για τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, η ΕΚΤ συμφώνησε σε μια συνεδρίαση αργά τη νύχτα να καταργήσει πολλούς περιορισμούς και να αγοράσει ομόλογα έως 1,1 τρισ. ευρώ το 2020 με στόχο τη στήριξη κυβερνήσεων και εταιρειών.
Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε μεγάλη αλλαγή σε σχέση με έξι ημέρες πριν, όταν η ΕΚΤ συμφώνησε σε μια μικρή αύξηση των αγορών assets και η πρόεδρος της, Christine Lagarde, υποβάθμισε την κρίση υποστηρίζοντας πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να συμβάλει στη μείωση των spreads.
Αυτή η δήλωση προκάλεσε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στα κόστη δανεισμού της Ιταλίας μετά το 2011 και πυροδότησε αντιδράσεις από επενδυτές και ηγέτες κρατών, οι οποίοι έκαναν λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τα πραγματικά «υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ότι χρειάζονται τολμηρές και αποφασιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που προκύπτουν από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «κάποιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την ανάγκη να αρχίσει ένα νέο ειδικό πρόγραμμα αγοράς assets.
Ωστόσο παρά τις "ενστάσεις", εκφράστηκε επίσης η ετοιμότητα για να ακολουθηθεί μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση, υπό το πρίσμα του εύρους των διαταραχών της αγοράς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης