Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας μείωση παραγωγής έως 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα - Το brent στα 32 δολ. έχασε τα αρχικά κέρδη

Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας μείωση παραγωγής έως 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα - Το brent στα 32 δολ. έχασε τα αρχικά κέρδη
Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συζητούν μείωση ρεκόρ στην παραγωγή του αργού ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται απρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία
(upd) Σε επί της αρχής συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατέληξαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μείωση να ανέρχεται έως 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, γεγονός που οδηγεί σε άλμα τις τιμές του πετρελαίου.
Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ συμμετέχουν τα κράτη μέλη και βασικοί εταίροι, μεταξύ των οποίων η Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγή του ΟΠΕΚ πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία, χωρίς να προσδιορίσει εάν θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχουν απαιτήσει η Ρωσία και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, λόγω αβεβαιότητας για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί -3%, στα 32 δολάρια το βαρέλι. 
Αξίζει να σημειωθεί πως το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχυόταν κατά περίπου +7,00%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 35 δολ. ανά βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό έχει μεγάλη πτώση, της τάξεως του -7%, στα 23 δολ. ανά βαρέλι, από το +12% που κέρδιζε.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεξικό προέβαλε σθεναρή αντίσταση έναντι των όρων της συμφωνίας και μάλιστα απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Ωστόσο υπαναχώρησε και επανήλθε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα έχει σημειώσει βουτιά έως 30%, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κρατούν καθηλωμένα στο έδαφος αεροσκάφη, έχουν μειώσει τη χρήση οχημάτων και έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα.
Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών τον περασμένο μήνα και τώρα κινείται κάτω από 34 δολάρια το βαρέλι, το ήμισυ της τιμής του στα τέλη του 2019, γεγονός που πλήττει σοβαρά τους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών και την υψηλού κόστους αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία την οποία προώθησε για τη Σαουδική Αραβία –τον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ- και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις έως 10-15 εκατ. βαρέλια την μέρα ή 10-15% της παγκόσμιας παραγωγής –μια άνευ προηγουμένου μείωση.
Το Ριάντ και η Μόσχα, που ήρθαν σε ρήξη όταν κατέρρευσε τον Μάρτιο η προηγούμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η συναίνεσή τους σε νέες, μεγαλύτερες μειώσεις θα εξαρτηθεί από το εάν θα συμμετέχουν στην ενέργεια αυτή οι ΗΠΑ και άλλοι παραγωγοί εκτός της συμμαχίας που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ομάδας ΟΠΕΚ+ -που περιλαμβάνει τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς-- καθώς και άλλων συμμετεχόντων αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας. Στη διαδικτυακή συνεδρίαση έχουν προσκληθεί και οι ΗΠΑ.
Ο Τραμπ εμφανίζεται απρόθυμος να ζητήσει μειώσεις στην εγχώρια παραγωγή της χώρας του έως τώρα, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως αυτή μειώνεται με φυσικό τρόπο λόγω των χαμηλών τιμών.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι τέτοιου είδους μειώσεις δεν μετρούν ως κανονική μείωση.
Σε μια εξέλιξη που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, η Μόσχα και το Ριάντ πασχίζουν να συμφωνήσουν στα επίπεδα στα οποία θα πρέπει να γίνει η μείωση, με τη Σαουδική Αραβία να επιμένει να ληφθεί υπόψιν ο μήνας Απρίλιος -ο πρώτος μήνας μιας μεγάλης αύξησης στην παραγωγή της- και τη Ρωσία να επιμένει για το πρώτο τρίμηνο.
«Δεν είμαι σίγουρος πώς θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σήμερα η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, μπορεί όλο αυτό να παραταθεί», δήλωσε στο Reuters ρωσική πηγή. Δύο πηγές του ΟΠΕΚ συμφώνησαν ότι οι διαφορές συνεχίζουν να είναι μεγάλες.
Δύο ρωσικές πηγές είπαν ότι η μέγιστη μείωση από την πλευρά της Ρωσίας θα είναι 2 εκατ. βαρέλια ή περίπου 17% της παραγωγής της.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμα δώσει κάποια ένδειξη μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φθάσει.
«Η επερχόμενη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι η μόνη ελπίδα στον ορίζοντα για την αγορά, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει μία πλήρη κατάρρευση των τιμών και μία παρακμή στην παραγωγή», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αγορών πετρελαίου της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, οι τιμές είναι τόσο ευμετάβλητες ώστε κάθε είδηση σχετικά με την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων είναι ικανή να μετακινήσει τις τιμές με οποιοδήποτε τρόπο», ενώ πρόσθεσε ότι «όπως έχετε δει τις τελευταίες ημέρες, οι μεταβολές των τιμών από τα κέρδη στις απώλειες δεν είναι ασυνήθιστες σε τέτοιες περιόδους».
Από την πλευρά του, ο John Kilduff της Again Capital εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι «τα μαθηματικά σχετικά με μία μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία είναι η ελάχιστη που χρειάζεται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστούν», ενώ πρόσθεσε ότι «περιμένω μία κακή μέρα για τους ΟΠΕΚ+».
Όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων κατά 15,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστε΄ιστα 9,37 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιούτου Πετρελαίου, το οποίο προέβλεπε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 11,9 εκατ. βαρέλια.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης