Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η αποικιοποίηση του διαστήματος από τις ΗΠΑ είναι απαράδεκτη

Ρωσία: Η αποικιοποίηση του διαστήματος από τις ΗΠΑ είναι απαράδεκτη
Επικίνδυνο και μονομερές το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Trump για εμπορική εξερεύνηση, ανάκτηση και χρήση των πόρων στο διάστημα, καταγγέλει η Ρωσία
Ενώ ο κορωνοϊός κυριεύει τον κόσμο ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να κυριεύσει το διάστημα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, καθώς όπως έγινε γνωστό, την εβδομάδα που διανύουμε ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε μια προεδρικό διάταγμα στο οποίο περιγράφεται η αμερικανική πολιτική για την εμπορική εκμετάλλεση και τις εξορύξεις στο διάστημα, με τίτλο, «Ενθάρρυνση της διεθνούς υποστήριξης για την ανάκτηση και χρήση των διαστημικών πόρων».
Και αυτό μπορεί μεν να είναι ένα μεγάλο βήμα για την Αμερική, αλλά για τη Ρωσία είναι μια μονομερής απόφαση και κίνηση κατάκτησης του Γαλαξία, καθώς δίνει στους Αμερικανούς το δικαίωμα να ασχολούνται με την εμπορική εξερεύνηση, ανάκτηση και χρήση των πόρων στο διάστημα.
Την κίνηση κατήγγειλε ο ρωσικός διαστημικός οργανισμός, Roscosmos, ο οποίος σε δήλωσή του την Τρίτη υπογράμμισε, ότι «Οι προσπάθειες απαλλοτρίωσης του απώτερου διαστήματος και τα επιθετικά σχέδια για de facto κατάληψη εδαφών άλλων πλανητών ούτε θα ενθαρρύνουν άλλα έθνη να συμμετάσχουν, ούτε και μια εποικοδομητική συνεργασία.
Ο Segei Savelyev, αναπληρωτής διευθυντής της Roscosmos υπεύθυνος για τη διεθνή συνεργασία, επέμεινε ότι οι φιλοδοξίες του Προέδρου Trump ισοδυναμού με διαστημική αποικιοκρατία:
"Έχουν ήδη υπάρξει παραδείγματα στην ιστορία όταν μια χώρα αποφάσισε να ξεκινήσει να εκμεταλλεύεται τα εδάφη για τα δικά της συμφέροντα και όλοι θυμούνται πώς συνέβη αυτό", ανέφερε ο Savelyev.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο αποικισμός του χώρου θα ήταν "απαράδεκτος".
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον σκιαγράφησε την ανάγκη συλλογής πόρων από το διάστημα.
Το 2015, το Κογκρέσο υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στις εταιρείες να εξαγάγουν πόρους από αστεροειδείς και το φεγγάρι.
Μετά από 50 χρόνια, η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδια επιστροφής στο φεγγάρι μέχρι το 2024.
Από την άλλη πλευρά, o Roscosmos δήλωσε ότι θα προσγειωθούν Ρώσοι στο μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης μέχρι το 2030.
Όπως φαίνεται, αμφότεροι οι διαστημικοί οργανισμοί έχουν εστιάσει σε έναν αγώνα προς εκμετάλλευση της σελήνης αυτή τη δεκαετία.
Γίνεται φανερό σε αυτό το σημείο γιατί ο Πρόεδρος Trump υπέγραψε τον νόμο για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας στα τέλη του 2019 για να προωθήσει τη διαστημική δύναμη - το έκτο και το νεότερο τμήμα του στρατού - από ιδρύσεώς του το 1947.
Και αυτό γιατί φαίνεται ότι οι πόλεμοι πόρων σε άλλους πλανήτες ή στο φεγγάρι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος τομέας εχθροπραξιών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης