Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Μάιο θέλει να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία ο Donald Trump

Τον Μάιο θέλει να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία ο Donald Trump
H 30ή Απριλίου θα είναι η τελευταία μέρα του lockdown για τις ΗΠΑ
Στις αρχές Μαΐου σκοπεύει να θέσει ξανά σε λειτουργία την οικονομία των ΗΠΑ ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η εφημερίδα Washington Post.
Η 30ή Απριλίου είναι η ημερομηνία-σταθμός για το τέλος του lockdown και των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης στη χώρα.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο Donald Trump πρόκειται να ανακοινώσει τη δημιουργία μιας δεύτερης task force για τον κορωνοϊό, με σκοπό να ορίσει μια νέα ημερομηνία για να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία.
Η δεύτερη task force θα περιλαμβάνει κορυφαίους κυβερνητικούς και επιστημονικούς παράγοντες.
Πηγές αναφέρουν πως, μεταξύ αυτών, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, ο διευθυντής Εθνικής Οικονομικής Επιτροπής Larry Cudlow και ο πρώην πρόεδρος του Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, o Kevin Hassett.

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η αμερικανική οικονομία θα επανεκκινηθεί τον Μάιο

H αμερικανική οικονομία αναμένεται να επανεκκινηθεί τον Μάιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που έγινε στον υπουργό Οικονομικών για το αν εφικτό να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Μάιο, ο Steven Mnuchin απάντησε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτό είναι εφικτό και μπορεί να συμβεί.
«Νομίζω ότι, μόλις ο πρόεδρος αισθανθεί πιο άνετα σε ό,τι αφορά τα ιατρικά θέματα, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι αμερικανικές εταιρείες και όλοι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι να έχουν τα εφόδια και τη ρευστότητα που χρειάζεται για να αρχίσουν σιγά σιγά να μπαίνουν σε ρυθμό».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν αφότου ανακοινώθηκε εκ μέρους της Fed νέο πρόγραμμα δανεισμού ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων και ενίσχυση των προγραμμάτων που τρέχουν ήδη, σε μία νέα προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Αναλυτικά:
-Το πρόγραμμα Main Street Lending θα διασφαλίσει τις πιστωτικές ροές προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με δάνεια ύψους 600 δισ. δολ.
Αυτό σημαίνει ότι το PaycheckProtectionProgram θα επεκταθεί κατά 250 δισ. δολ.
Το πρόγραμμα δανεισμού προβλέπει 4ετή δάνεια στις επιχειρήσεις, με αναβολή πληρωμής κεφαλαίου και τόκου για έναν χρόνο.
Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες θα διατηρούν μερίδιο 5% και θα πουλήσουν το υπόλοιπο στον νέο μηχανισμό της Fed.
-Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα προχωρήσει επίσης στην αγορά βραχυπρόθεσμων τίτλων, ύψους 500 δισ. ευρώ, απευθείας από τις πολιτείες, τις περιφέρειες και τους δήμους.
-Η Fed επεκτείνει τον διευκολυντικό μηχανισμό, ώστε να προχωρά στην αγορά νέων εκδόσεων ομολογιακών δανείων με υψηλές αξιολογήσεις.
Η Fed σταμάτησε την αγορά muni-bonds, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά αυτή την αγορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να αναλάβει δράση μελλοντικά.
Το συνολικό ύψους των πακέτων που έχει ανακοινώσει η Fed ανέρχεται σε 4 τρισ. ευρώ.
Η οικονομία των ΗΠΑ ουσιαστικά τελεί εν υπνώσει, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε νωρίτερα ότι ελπίζει ότι οι Αμερικανοί να μπορέσουν να επισκεφθούν τις εκκλησίες μέχρι το Πάσχα, παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργότερα κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν τη συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μέχρι τα τέλη Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης