Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αρνείται η κυβέρνηση να «ρίξει» τώρα όλα τα «πυρομαχικά» που έχει στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όπως ζητά η Αντιπολίτευση

Αρνείται η κυβέρνηση να «ρίξει» τώρα όλα τα «πυρομαχικά» που έχει στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όπως ζητά η Αντιπολίτευση
Aρνητική να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιό της είναι η κυβέρνηση, παρά τις προκλήσεις της αξιωματικής αντιπόλιτευσης
Δεν «τσιμπάει», καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση στις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το πακέτο των παροχών προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Στην πίεση που ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι πρέπει να ρίξει και άλλα χρήματα η κυβέρνηση γιατί δεν είναι επαρκή αυτά που έχουν δοθεί, η απάντηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι πότε θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε εφεδρείες.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «επειδή κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει την ακριβή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κρατάμε εφεδρείες.
Είναι απαραίτητο να τις έχουμε για να πυροδοτήσουμε την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.
Γιατί όσο δύσκολο και κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, δηλαδή από ένα σημείο ανάκαμψης», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας το οποίο σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο φτάνει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Παράλληλα, υλοποιείται ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτών των ημερών.
Η Ελλάδα, κατά τα λεγόμενα του κ. Πέτσα, θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία.
«Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πάρει και μια ανάσα από τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί σε κοινοτικό επίπεδο καθώς:
Δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις.
Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη-μέλη για το 2020.
Εγκρίθηκαν σημαντικά εργαλεία ρευστότητας που, επιτέλους, μετά από χρόνια αποκλεισμών, περιλαμβάνουν και την Πατρίδα μας.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. Επιπλέον, τα ομόλογά της γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι πρόκειται για μια οικονομική ανάσα και τονίζουν ότι τα μέτρα αντιμετωπίζουν την κρίση όπως εξελίσσεται σήμερα ενώ με την στρατηγική που έχει σχεδιαστεί, διαφυλάσσονται οι δουλειές και οι προοπτικές των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης