Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Jumbo: Διπλασίασε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις αλλά χάνει 95% του τζίρου από το Lockdown

tags :
Jumbo: Διπλασίασε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις αλλά χάνει 95% του τζίρου από το Lockdown
Ρευστότητα έως 600 εκ ευρώ μετά από συμφωνία με τράπεζα για χρηματοδότηση έως 300 εκ ευρώ αν η εταιρία το αιτηθεί
Διπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του Ομίλου Jumbo από την ημέρα που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση το κλείσιμο των  καταστημάτων και υλοποιείται το lock down της οικονομίας εξαιτίας την πανδημίας του κορωνοϊου.
Στο 5% ανέρχονται πλέον οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος της Jumbo ενώ έχει χαθεί το 95% των πωλήσεων από τις 13 Μαρτίου που εφαρμόστηκαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των καταναλωτών.
Οι παραγγελίες του e-shop αυξήθηκαν κατά 100% και από 2,5% που ήταν πριν την εφαρμογή των μέτρων ανήλθε στο 5% επί του συνολικού τζίρου, ο οποίος όμως θεωρείται αρκετά χαμηλός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών στην Ελλάδα έφτανε στα 670 εκατ. ευρώ το χρόνο και κατά μέσο όρο το μήνα  οι πωλήσεις μέσω  των καταστημάτων  ανέρχονται σε 55 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Jumbo παρότι οι …απογειώθηκαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις δεν προτίθεται  νε μειώσει το χρόνο παράδοσης των παραγγελιών όταν στην ιστοσελίδα της εταιρείας έχει αναρτηθεί ανακοίνωση που αναφέρει ότι :
Λόγω του αυξημένου όγκου των παραγγελιών η προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης είναι οι 16 ημέρες μετά από την παραγγελία σας και ζητάει την κατανόηση των  καταναλωτών και την ίδια στιγμή δηλώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια  ώστε να μειωθεί ο χρόνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διανομή γίνεται με το δίκτυο της Jumbo και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενώ δεν προτίθεται να ενισχύσει  τη διανομή με συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά καθώς θα ανέβει το κόστος  των πωληθέντων προϊόντων σε βαθμό που θα περιορίζει τα δικά του περιθώρια κέρδους.
Στην παρούσα φάση η ζήτηση των προϊόντων στρέφεται στον κλάδο των παιχνιδιών και σε πασχαλινά είδη.
Να σημειωθεί ότι η κατηγορία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνολικού τζίρου και κινείται κοντά στην περιοχή των 166 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα η jumbo διαθέτει 52 καταστήματα και απασχολεί περίπου 6000 μόνιμο  προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας αξιοποιεί τις κυβερνητικές διατάξεις για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως είναι για  το προσωπικό,  τις  μισθώσεις  ακινήτων και  τις φορολογικές υποχρεώσεις της  εταιρείας.
H δικαίωση του  Απόστολου Βακάκη ως Σκρουτζ  Μακ Ντακ.
Στα 600 εκατ. ευρώ η ρευστότητα  της εταιρείας.
Ο Απόστολος Βακάκης, στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον εαυτό του Σκρούτζ Μακ Ντάκ καθώς μία από τις επιδιώξεις του ήταν η εταιρεία να διαθέτει υψηλή ρευστότητα και συμπλήρωνε ότι οι μέρες είναι πονηρές και περίεργες ενώ απέρριπτε αιτήματα των μετόχων για επιστροφή κεφαλαίου καθώς διέθετε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ως ρευστότητα.
Πάντα ήταν αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική παρότι ως βασικός  μέτοχος θα ελάμβανε τη μερίδα του λέοντος.
Τα γεγονότα της πανδημίας του Covid 19 δικαιώνουν την στρατηγική του επιχειρηματία καθώς στα ταμεία υπάρχουν καθαρά ταμειακά διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα φρόντισε τις καλές μέρες να κάνει συμφωνία με τράπεζα που του εξασφαλίζει ανά πάσα στιγμή επιπλέον ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ με τη  μορφή ομολόγου με αποτέλεσμα τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια να φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ. 
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για την δωδεκάμηνη χρήση Ιούλιος 2018 έως τον Ιούνιο του 2019 ανήλθαν στα 162 εκατ. ευρώ.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων δίνοντας σαφές στίγμα για όσα συντελούνται στην εταιρεία στην εποχή της πανδημίας.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης