Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Συμφωνία μειώσεων 10+8+6 εκατ. βαρέλια την ημέρα - Γιατί ανησυχεί ο Trump - Σήμερα 10/4 η συνεδρίαση των G20

OPEC+: Συμφωνία μειώσεων 10+8+6 εκατ. βαρέλια την ημέρα - Γιατί ανησυχεί ο Trump - Σήμερα 10/4 η συνεδρίαση των G20
Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς παρά το μέγεθος της μείωσης δεν είναι θετικές
(upd) Σε συμφωνία για περικοπές 10 εκατ βαρέλια ανά ημέρα τον Μάϊο 2020 και τον Ιούνιο του 2020, κατέληξε ο OPEC+, η οποία ωστόσο τίθεται σε κίνδυνο, λόγω των αντιρρήσεων που εκφράζει το Μεξικό.
Το Μεξικό δέχεται ισχυρές πιέσεις, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως.
Η σκυτάλη περνά σήμερα 10 Απριλίου 2020 στο teleconference των υπουργών Οικονομικών των G-20 για να εξετάσουν το θέμα.
Με βάση τη συμφωνία, θα ακολουθήσει μείωση 8 εκατ βαρέλια ανά ημέρα από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους 2020 και κατά 6 εκατ. βαρέλια από 1/1/2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς παρά το μέγεθος της μείωσης δεν είναι θετικές, με την έννοια ότι βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει να μην ξεχειλίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης από αποθέματα αλλά μεσοπρόθεσμα η υπερπροσφορά επικρατεί κατά κράτος, σύμφωνα με την Rystag Energy.
Οι προσδοκίες για περικοπές της τάξης των 15 -20 εκατ βαρελιών την ημέρα διαψεύσθηκαν.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι αγορές δέχονται πιέσεις.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,14% στα 31,48 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει «βουτιά» της τάξεως του -9,29% στα 22,76 δολ. ανά βαρέλι.
Νωρίτερα εντός της ημέρας οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατέγραφαν άνοδο, με το Brent να αγγίζει τα 36,38 δολ. ανά βαρέλι, και το αμερικανικό αργό να σκαρφαλώνει στα 28,33 δολ. ανά βαρέλι.

Επικοινωνία Trump (ΗΠΑ) με Putin (Ρωσία) και Salman (Σαουδική Αραβία) για τη συμφωνία για το πετρέλαιο

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir  Putin και με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με κύριο αντικείμενο την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων κρατών για τη μείωση της ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Είχαμε μία μεγάλη κουβέντα για την παραγωγή πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει [η μείωση], ώστε η βιομηχανία μας να πάει καλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία να πάει καλύτερα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε διεθνές επίπεδο.
Κατόπιν της απόφασης αυτής του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν την παραγωγή τους πλέον αναμένεται η κίνηση των ΗΠΑ και άλλων παραγωγών για το εάν θα συμμορφωθούν με αυτήν την απόφαση προκειμένου  να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου.
Σημειώνεται πως νέες συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών θα συνεχιστούν και σήμερα 10/4.
Πάντως, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε ότι το Μεξικό καθυστερεί μία συμφωνία στον OPEK+ , ενώ η Σαουδική Αραβία εκφράζει την ελπίδα ότι το Μεξικό θα δει τα οφέλη από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής στον ΟΠΕΚ+.

Κρεμλίνο: Putin, Trump, Salman αναζητούν τρόπους για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου

Στην επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 10/4 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin, και των ΗΠΑ, Donald Trump με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman αναφέρεται σε ανακοίνωση του το Κρεμλίνο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Παράλληλα αναφέρεται ότι οι τρεις τους συζήτησαν και για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι ηγέτες της G20, η οποία είναι προγραμματισμένη για αργότερα εντός της ημέρας.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη συμφώνησαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες καταγράφουν μεγάλη πτώση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για τέταρτη συνεχή εβδομάδα μειώνονται οι πλατφόρμες εξόρυξης

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενέργειας μείωσαν τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου για τέταρτη συνεχή εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2016.
Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 58 οι πλατφόρμες την εβδομάδα έως τις 9 Απριλίου, μειώνοντας το συνολικό αριθμό σε 504, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes Co την Παρασκευή 9.3.2020
Η Baker Hughes δημοσίευσε την έκθεσή του μια μέρα νωρίτερα λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών στις 10 Απριλίου.
Η εξέλιξη του πετρελαϊκού εξοπλισμού, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά 39% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο, όταν δραστηριοποιούνταν 833 πλατφόρμες.
Περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εγκαταστάσεων βρίσκεται στη λεκάνη Permian βρίσκεται στο δυτικό Τέξας και στο ανατολικό Νέο Μεξικό, όπου οι ενεργές μονάδες μειώθηκαν κατά 35 αυτή την εβδομάδα σε 316 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2015.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου ΗΠΑ μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως στα 12,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Οι αναλυτές στην Raymond James, επενδυτική τράπεζα, αναμένουν συνολικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρήσουν από περίπου 800 στα τέλη του 2019 σε περίπου 400 έως τα μέσα του έτους και κάτω από 400 έως τα τέλη του 2020.
"Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου φρενάρει και μειώνει τη διάτρηση με ταχύτητα ρεκόρ", ανέφεραν οι αναλυτές της Rystad Energy σε μια ανακοίνωση που προβλέπει ότι ο αμερικανικός αριθμός εγκαταστάσεων θα μπορούσε να "υποχωρήσει σε έναν πιθανό πυθμένα περίπου 200" με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πτώσης να αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Goldman: Μόνο μείωση 10 εκατ βαρελιών ανά ημέρα δεν είναι αρκετή

Μια περικοπή της τάξεως 10 εκατ. Βαρέλια ανά ημέρα για την παραγωγή πετρελαίου, δεν θα ήταν αρκετή για να βελτιωθούν οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs, που αναμεταδίδει το Reuters.
Μια συνολική μείωση 10 εκατομμυρίων bpd θα απαιτούσε επιπλέον 4 εκατομμύρια bpd για μείωση της προσφοράς μέσω του τερματισμού της παραγωγής λόγω χαμηλών τιμών, επισημαίνει η Goldman.
Ενώ η πιθανότητα μιας συμφωνίας από τους κορυφαίους παραγωγούς θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές στις "επόμενες μέρες", τελικά θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, ανέφερε η τράπεζα, προβάλλοντας κινδύνους επί τα χείρω για τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή της στα 20 δολ.ανά βαρέλι .
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ooil%20inventories.jpg?itok=09tG1XW8
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/forced%20shutins.jpg?itok=i2B_NgAk
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σε επί της αρχής συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατέληξαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μείωση να ανέρχεται έως 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, γεγονός που οδηγεί σε άλμα τις τιμές του πετρελαίου.
Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ συμμετέχουν τα κράτη μέλη και βασικοί εταίροι, μεταξύ των οποίων η Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγή του ΟΠΕΚ πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία, χωρίς να προσδιορίσει εάν θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχουν απαιτήσει η Ρωσία και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, λόγω αβεβαιότητας για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί -3%, στα 32 δολάρια το βαρέλι. 
Αξίζει να σημειωθεί πως το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχυόταν κατά περίπου +7,00%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 35 δολ. ανά βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό έχει μεγάλη πτώση, της τάξεως του -7%, στα 23 δολ. ανά βαρέλι, από το +12% που κέρδιζε.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεξικό προέβαλε σθεναρή αντίσταση έναντι των όρων της συμφωνίας και μάλιστα απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Ωστόσο υπαναχώρησε και επανήλθε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.




Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα έχει σημειώσει βουτιά έως 30%, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κρατούν καθηλωμένα στο έδαφος αεροσκάφη, έχουν μειώσει τη χρήση οχημάτων και έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα.
Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών τον περασμένο μήνα και τώρα κινείται κάτω από 34 δολάρια το βαρέλι, το ήμισυ της τιμής του στα τέλη του 2019, γεγονός που πλήττει σοβαρά τους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών και την υψηλού κόστους αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία την οποία προώθησε για τη Σαουδική Αραβία –τον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ- και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις έως 10-15 εκατ. βαρέλια την μέρα ή 10-15% της παγκόσμιας παραγωγής –μια άνευ προηγουμένου μείωση.
Το Ριάντ και η Μόσχα, που ήρθαν σε ρήξη όταν κατέρρευσε τον Μάρτιο η προηγούμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η συναίνεσή τους σε νέες, μεγαλύτερες μειώσεις θα εξαρτηθεί από το εάν θα συμμετέχουν στην ενέργεια αυτή οι ΗΠΑ και άλλοι παραγωγοί εκτός της συμμαχίας που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ομάδας ΟΠΕΚ+ -που περιλαμβάνει τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς-- καθώς και άλλων συμμετεχόντων αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας. Στη διαδικτυακή συνεδρίαση έχουν προσκληθεί και οι ΗΠΑ.
Ο Τραμπ εμφανίζεται απρόθυμος να ζητήσει μειώσεις στην εγχώρια παραγωγή της χώρας του έως τώρα, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως αυτή μειώνεται με φυσικό τρόπο λόγω των χαμηλών τιμών.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι τέτοιου είδους μειώσεις δεν μετρούν ως κανονική μείωση.
Σε μια εξέλιξη που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, η Μόσχα και το Ριάντ πασχίζουν να συμφωνήσουν στα επίπεδα στα οποία θα πρέπει να γίνει η μείωση, με τη Σαουδική Αραβία να επιμένει να ληφθεί υπόψιν ο μήνας Απρίλιος -ο πρώτος μήνας μιας μεγάλης αύξησης στην παραγωγή της- και τη Ρωσία να επιμένει για το πρώτο τρίμηνο.
«Δεν είμαι σίγουρος πώς θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σήμερα η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, μπορεί όλο αυτό να παραταθεί», δήλωσε στο Reuters ρωσική πηγή. Δύο πηγές του ΟΠΕΚ συμφώνησαν ότι οι διαφορές συνεχίζουν να είναι μεγάλες.
Δύο ρωσικές πηγές είπαν ότι η μέγιστη μείωση από την πλευρά της Ρωσίας θα είναι 2 εκατ. βαρέλια ή περίπου 17% της παραγωγής της.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμα δώσει κάποια ένδειξη μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φθάσει.
«Η επερχόμενη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι η μόνη ελπίδα στον ορίζοντα για την αγορά, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει μία πλήρη κατάρρευση των τιμών και μία παρακμή στην παραγωγή», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αγορών πετρελαίου της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, οι τιμές είναι τόσο ευμετάβλητες ώστε κάθε είδηση σχετικά με την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων είναι ικανή να μετακινήσει τις τιμές με οποιοδήποτε τρόπο», ενώ πρόσθεσε ότι «όπως έχετε δει τις τελευταίες ημέρες, οι μεταβολές των τιμών από τα κέρδη στις απώλειες δεν είναι ασυνήθιστες σε τέτοιες περιόδους».
Από την πλευρά του, ο John Kilduff της Again Capital εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι «τα μαθηματικά σχετικά με μία μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία είναι η ελάχιστη που χρειάζεται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστούν», ενώ πρόσθεσε ότι «περιμένω μία κακή μέρα για τους ΟΠΕΚ+».
Όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων κατά 15,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστε΄ιστα 9,37 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιούτου Πετρελαίου, το οποίο προέβλεπε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 11,9 εκατ. βαρέλια.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης