Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μνημόνια για τις οικονομίες που καταρρέουν από τον κορωνοιό κρύβει η συμφωνία του Eurogroup – Έως 6 δισ. στην Ελλάδα από τα 540 δισ.

Μνημόνια για τις οικονομίες που καταρρέουν από τον κορωνοιό κρύβει η συμφωνία του Eurogroup – Έως 6 δισ. στην Ελλάδα από τα 540 δισ.
Στην περίπτωση που οι ανάγκες στo εσωτερικό της χώρας παραμείνουν αυξημένες και η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ, τότε θα έρθει αντιμέτωπη και με το πικρό ποτήρι των μνημονίων
Νέα μνημόνια, με σκληρούς όρους και ανταλλάγματα, για τις χώρες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανάσχεση της οικονομικής κρίσης από τον κορωνοιό, κρύβει η συμφωνία του Eurogroup της 9ης Απριλίου του 2020.
Με βάση την συμφωνία των «19» η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί ένα ποσό έως 6 δισ. ευρώ, με ελάχιστους όρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον ESM, για το οποίο θα υπάρξει «ρητή δέσμευση» από την Αθήνα ότι θα χρησιμοποιηθεί για δράσεις κατά της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής:


-          Έως 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ θα προέλθουν από την πιστωτική γραμμή του ESM συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, για την οποία στο Eurogoup υπήρξε συμφωνία για χαλάρωση των όρων δανειοδότησης.    

-          Έως 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ από τα δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.

-          Έως 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «SURE»  των 100 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά κυρίως εργαζόμενους.

Στην περίπτωση που οι ανάγκες στo εσωτερικό της χώρας παραμείνουν αυξημένες και η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ για να μπορέσει να υποστηρίξει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, τότε θα έρθει αντιμέτωπη και με το πικρό ποτήρι των μνημονίων.
Η φόρμουλα συμβιβασμού προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά με διαφοροποίηση των όρων δανεισμού.
Ενώ δηλαδή οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.
Με άλλα λόγια οι χώρες που θα ζητήσουν δανεικά από τον ESM θα τα εξαργυρώσουν με σκληρούς όρους και «μεταρρυθμίσεις» αλλά και με πολιτικές αυστηρής λιτότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Συμπερασματικά τα κεφάλαια από τον ESM μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

-Σε δάνεια που θα χορηγηθούν για τα εθνικά συστήματα Υγείας όπου θα υπάρχει μόνο ένας όρος για κάθε χώρα,

-Σε δάνεια που θα δοθούν για την στήριξη της οικονομίας που θα εμπεριέχουν μεγάλο μέρος των μνημονιακών όρων που περιλαμβάνονται στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Το τοπίο με τις δύο γραμμές στήριξης από τον ESM θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και για την ώρα οι μόνοι οι οποίοι πανηγυρίζουν μετά το πέρας των εργασιών από το Eurogoup είναι οι Γερμανοί και φυσικά οι στενοί τους σύμμαχοι οι Ολλανδοί οι οποίοι κατάφεραν να επιβάλλουν τις απόψεις τους.
Η Ιταλία δεν κατάφερε να διαπεράσει το ισχυρό αυτό τείχος με αποτέλεσμα να είναι η μεγάλη χαμένη αυτής της συμφωνίας.
Η οικονομία της που κλυδωνίζεται από τον κορονοιό οδεύει ολοταχώς προς την πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας για να μπορέσει να διασωθεί.
Μοναδική ελπίδα των Ιταλών μήπως αλλάξει κάτι  είναι η έκτακτη σύνοδος κορυφής την επόμενη εβδομάδα, σε ένα πιθανό σενάριο να ανοίξει το  θέμα του κορωνο-ομολόγου το οποίο  αυτή την στιγμή βρίσκεται στο συρτάρι.  
Σε ότι αφορά την Ελλάδας η οποία είχε ποντάρει στην λύση των ευρωομόλογων θα εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές για χρηματοδότηση πριν φθάσει να χτυπήσει την πόρτα του ESM για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας.
Η χώρα έχει ένα σημαντικό μαξιλάρι διαθεσίμων που της επιτρέπει την αναχαίτιση των κραδασμών από την πανδημική κρίση.
Δεν αναφερόμαστε στα 16 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος αλλά για τα 14 - 15 δισ. ευρώ  που αποτελούν αποθεματικά των φόρων της γενικής κυβέρνησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες καταστάσεις.
Είναι συμφωνίες repoς που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο με τους εν λόγω φορείς.
Επίσης σχεδιάζει έξοδο στις αγορές μέσα στο Μάιο με 10ετές ομόλογο για να αντλήσει περί τα 2 με 2,5 δις. ευρώ, ενώ ασφαλές καταφύγιο για ρευστότητα αποτελεί και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την άντληση ποσού 12-13 δισ. ευρώ μέσω της αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το οικονομικό επιτελείο παράλληλα διαπραγματεύεται:

* Επιστροφή των κερδών ύψους 650 εκ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νέας αξιολόγησης και τα χρήματα θα επιστραφούν χωρίς αστερίσκους από τους θεσμούς.

*Μετακύλιση πληρωμών του χρέους  ύψους 5 δις. ευρώ προς το μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης