Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψαλιδόπουλος: Τσουνάμι εκκλήσεων στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια – Δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα της Ελλάδας στο 2010

Ψαλιδόπουλος: Τσουνάμι εκκλήσεων στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια – Δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα της Ελλάδας στο 2010
Το ευρωομόλογο θα βοηθούσε στο ξεπέρασμα της κρίσης, σύμφωνα με τον Μ. Ψαλιδόπουλο
Έκκληση για οικονομική βοήθεια έχουν απευθύνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 80 χώρες, θα ακολουθήσουν επίσημες αιτήσεις στήριξης, ενώ ήδη έχουν έχει εγκρίνει το συμβούλιο του Ταμείου 10 προγράμματα και ακόμη 40 θα έχουν εγκριθεί μέχρι το τέλος του μήνα,  όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο  αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, Μ. Ψαλιδόπουλος.
 Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, που βρίσκεται στην καρδιά της αμερικανικής μεγαλόπουλης, στο ερώτημα για το εάν θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση και πόσο, τονίζει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν οι ανεπτυγμένες χώρες θα υποστούν  μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 6% το 2020, προσθέτοντας πως ανάλογες εξελίξεις θα παρατηρηθούν στις αναδυόμενες οικονομίες και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Όπως αναφέρει «τα δημόσια χρέη θα εκτοξευτούν στα ύψη, καθώς θα προσπαθούν οι χώρες να υποστηρίξουν τα συστήματα υγείας και την οικονομική δραστηριότητα σε εθνικό πλαίσιο.
Άρα, όντως  βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια ύφεση», προσθέτοντας πως σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης στα προηγούμενα της πανδημίας επίπεδα.
Διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει όμως ολική επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση της κάθε οικονομία μεμονωμένα.
«Άλλο πράγμα η οικονομική κατάσταση της κάθε οικονομίας μεμονωμένα.
Άλλο πράγμα η ανάκαμψη των αριθμών και άλλο η επούλωση των διαρθρωτικών πληγών που θα προκαλέσει η ύφεση στον παραγωγικό ιστό της κάθε χώρας.
 Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».
Σημειώνει δε πως η παρούσα κρίση είναι μεγαλύτερη από εκείνης του 2008-2009 και επισημαίνει πως «η τότε κρίση ήταν χρηματοπιστωτική.
Προήλθε από τον τομέα της οικονομίας, τις επενδυτικές τράπεζες, υπήρξε κρατική  και ανταπόκριση και επαναφορά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε νέα  ισορροπία ύστερα από 18 περίπου μήνες».
Κατά τον ίδιο, αυτό που ζούμε σήμερα είναι πρωτόγνωρο, «δεν ζούμε ένα ξαφνικό σταμάτημα χρηματοοικονομικών ροών, αλλά μια πλήρη ακινησία της οικονομικής δραστηριότητας», η οποία επιβάλλεται για  να αποφευχθούν η διάχυση της πανδημίας και η θνησιμότητα του πληθυσμού.
Στο ερώτημα για το εάν προβλέπει χρεοκοπίες χωρών είναι σαφής.
Όπως αναφέρει «κρατικές χρεοκοπίες είναι ενδεχόμενες.
Οι ευάλωτες χώρες, με ασθενείς δομές και μεγάλη εξάρτηση από ξένη βοήθεια, είναι άγνωστο πόσο και πώς θα   αντισταθούν στις δυσμενείς σημερινές συνθήκες».
 
Δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα της Ελλάδας στο 2010

Ο κ. Ψαλιδόπουλος θεωρεί ότι δεν υφίσταται φόβος για πισωγύρισμα στο 2010 της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει «πισωγύρισμα δεν μπορεί να υπάρξει.
Σήμερα η Ελλάδα δεν έχει έλλειμμα στον δημόσιο προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών όπως τότε.
Το χρέος της βέβαια είναι υψηλό, όπως στο παρελθόν, αλλά είναι κατ' αρχήν ρυθμισμένο.
Άρα, δεν υπάρχει επανάληψη της κατάστασης του 2010».
Κατά τον ίδιο, ο τρέχων φόβος συνίσταται στο ότι η ελληνική οικονομία είναι σήμερα, μετά από περίπου 20 χρόνια συμμετοχής στην ΟΝΕ, μια οικονομία υπηρεσιών, με περιορισμένη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και ακόμα μικρότερη εκείνη της γεωργίας.
 «Το ξαφνικό κλείσιμο του τουριστικού τομέα και τα προβλήματα του εφοπλισμού, η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και άλλων επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών είναι δυσβάστακτα πάνω που η ελληνική οικονομία κέρδιζε μεταμνημονιακές  ανάσες.
Σίγουρα  έχουμε να τραβήξουμε  μια ανηφόρα.
Δεν  χρειάζεται φόβος.
Τα πόδια μας είναι γυμνασμένα στις δύσκολες πορείες.
Θα τα καταφέρουμε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Το ευρωομόλογο θα βοηθούσε στο ξεπέρασμα της κρίσης

Η έκδοση ευρωομολόγου θα ήταν ένα εξαιρετικά θετικό βήμα μπροστά, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης, σημειώνει.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος τονίζει πως «θα βοηθούσε το ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης και θα έδινε ώθηση στην ιδέα της ομοσπονδιακής Ευρώπης που έχει κολλήσει λόγω της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού» και προσθέτει πως «είναι λυπηρό να επικαλείται την τήρηση
αρχών δημοσιονομικής πειθαρχίας και άρνησης συλλογικής δράσης υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα και η επίκληση εθνικών ρυθμίσεων ή ακόμα χειρότερα, η προσκόλληση  σε ιδεολογικές αρχές είναι υπό τις παρούσες συνθήκες μυωπική.
Το δάκτυλο δείχνει την πανσέληνο, μην κοιτάμε το δάκτυλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης