Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον αέρα η φοιτητική στέγη λόγω κορωνοϊού - Σημαντική η απώλεια για ιδιοκτήτες

tags :
Στον αέρα η φοιτητική στέγη λόγω κορωνοϊού - Σημαντική η απώλεια για ιδιοκτήτες
Τι λένε ειδικοί της κτηματαγοράς, το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν μαθήματα αλλά να συνεχιστεί το καθεστώς της τηλεεκπαίδευσης
Στον αέρα βρίσκεται φέτος, λόγω κορωνοϊού η μίσθωση φοιτητικών κατοικιών η οποία και αποτελεί βαρόμετρο της αγοράς, για πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν ειδικοί της κτηματαγοράς, το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν μαθήματα αλλά να συνεχιστεί το καθεστώς της τηλεεκπαίδευσης για την πλειοψηφία των Πανεπιστημίων αλλά και των ΙΕΚ της χώρας, θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην κτηματαγορά, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα των κατοίκων πολλών περιοχών της χώρας όπως για παράδειγμα στην Πάτρα και την Κομοτηνή, που ουσιαστικά η πλειονότητα αυτών ζουν από την μίσθωση των φοιτητικών κατοικιών.
«Μπροστά στον ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν μαθήματα, φέτος αλλά να συνεχιστεί η τηλεεκπαδευση των φοιτητών, η αγορά της φοιτητικής κατοικίας αναμένεται να δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ θα αποτελέσει ισχυρό κρας τέστ για την πορεία της κτηματαγοράς φέτος», επισημαίνει ο Θέμις Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E- RealEstates.
Κάθε χρόνο στην Αττική, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης αποτελεί «βραχνά» για γονείς και φοιτητές, με την τελευταία πενταετία οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση να έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπήρχε έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Έτσι σε περιοχές όπως Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς και Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω, δεν έβρισκες σπίτι φθηνότερο από 240-250 ευρώ.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη το 2019 ήταν αυξημένα κατά 10%, ενώ σε  ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.
Στην Κρήτη το 2019 οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών σημείωσαν αύξηση 35% και διαμορφώθηκαν από 380 και 400 ευρώ για γκαρσονιέρα και δυάρι όταν το 2018 οι αντίστοιχες μισθωτικές αξίες ήταν 200-280 ευρώ και 300-320 ευρώ.
Σημαντικές αυξήσεις έχουν καταγράψει τα ενοίκια στην Ρόδο, την Ξάνθη, στο Βόλο και την Κοζάνη, ενώ αντίθετα σε Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές βρίσκουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης