Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κίνδυνος να ξεμείνουν από υλικά τα νοσοκομεία, για παθήσεις εκτός του COVID 19

tags :
Κίνδυνος να ξεμείνουν  από υλικά τα νοσοκομεία, για παθήσεις εκτός του COVID 19
Τα διαχρονικά φέσια στους προμηθευτές και οι πληρωμές τιμολογίων του 2014
Στο κόκκινο βρίσκονται οι εταιρείες υγειονομικού υλικού και βασικοί προμηθευτές των κρατικών νοσοκομείων εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που τηρούνται για την αποπληρωμή των παραγγελιών με συνέπεια να στραγγίζουν από ρευστότητα και να απειλούνται με λουκέτο δια παντός.
Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία θα εμφανίσουν άμεσα ελλείψεις σε βασικά  υλικά  για την αποκατάσταση της υγείαςτων ασθενών που δεν  έχουν προσβληθεί από κορωνοϊο.  
Σύμφωνα με στελέχη των εταιριών δεν θα αντέξουν ένα δεύτερο οικονομικό σοκ καθώς το πρώτο συντελέστηκε με το κούρεμα των ομολόγων ύψος 5 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2012, τα οποία να σημειωθεί ήταν η αμοιβή τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν  στο  κρατικό σύστημα υγείας.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν προϊόν συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα  με την διαφορά ότι τα  κρατικά νοσοκομεία καθώς πληρώνουν σε χρόνους που εξυπηρετεί τα ίδια δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις  εγχώριες εταιρείες .
Οι πολυεθνικοί όμιλοι που έχουν αναλάβει το 80% στην προμήθεια σε  υλικά  χάρη  στην εξόντωση των εγχώριων υγειονομικών εταιρειών με το κούρεμα το ομολόγων.
Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες εταιρείες και προμηθευτές των νοσοκομείων δέχονται ένα δεύτερο κύμα  εξόντωσης διότι μέχρι σήμερα δεν έχουν νομιμοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας οι εξωσυμβατικές παραγγελίες από το Νοέμβριο του 2019  με το διοικητικό προσωπικό να κάνει έρευνα αγοράς αναζητώντας την πιο συμφέρουσα τιμή για τα αναγκαία υλικά.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να νομιμοποιήσει  τις εξωσυμβατικές παραγγελίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020  αλλά οι πληρωμές θα γίνουν τουλάχιστον μετά από 7 μήνες
Το BN έγινε δέκτης  ηλεκτρονικού μηνύματος για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα αναφέρεται  ότι από τον Ιανουάριο του 2020 σταμάτησαν να πληρώνουν ακόμη και τις νομιμοποιημένες δαπάνες μέχρι να διαμορφωθεί και να ψηφιστεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2020 ώστε στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Υγείας.
Κάποια νοσοκομεία από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά άρχισαν να εκδίδουν εντάλματα για τις εκκρεμότητες μέχρι και 31.10.19, που αφορούν Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Η έκδοση των ενταλμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά και εξόφληση οφειλών καθώς αναμένεται χρηματοδότηση.
Αρχές Μαρτίου άρχισαν δειλά- δειλά κάποια νοσοκομεία να πληρώνουν, ενώ άλλα ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα.
Επί πλέον, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, εκκρεμεί ακόμα η αποπληρωμή τιμολογίων εκδοθέντων του  2017, όταν νοσοκομεία όπως κυρίως ο Ευαγγελισμός, έστειλαν λίστες τιμολόγησης στους προμηθευτές για προϊόντα που είχαν παραγγελθεί, παραδοθεί και χρησιμοποιηθεί από το 2014 (!).
Αντίστοιχα παραμένουν ανεξόφλητα τιμολόγια για προϊόντα ετών 2018-2019, τα οποία είχαν ζητηθεί από τα Νοσοκομεία με την μορφή του επείγοντος και αποτελούσαν αγορές καθ' υπέρβαση του προϋπολογισμού.
Η Κυβέρνηση μεταξύ των άλλων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον ιό, θα πρέπει να εφαρμόσει αυτό που η ίδια από την αρχή εξήγγειλε, δηλαδή την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (των ιδιωτικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων), έτσι ώστε κι οι προμηθευτές να μπορούν να συνεχίσουν τη στήριξη του συστήματος υγείας.
Οι  πρόσφατες δωρεές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του Covid 19 συνέβαλαν  αποφασιστικά στην στήριξη του κρατικού συστήματος υγείας αλλά για περιστατικά όπως είναι για παράδειγμα οι καρδιαγγειακές παθήσεις τα νοσοκομεία οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι  η κατάσταση εμπνέει  ανησυχία  για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης