Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιο το σενάριο σοκ για το ελληνικό ΑΕΠ και ορισμένες προτάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα – Η ανάκαμψη θα είναι τύπου U, όχι V

Ποιο το σενάριο σοκ για το ελληνικό ΑΕΠ και ορισμένες προτάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα – Η ανάκαμψη θα είναι τύπου U, όχι V
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο και όχι για το βασικό σενάριο - Στο σκέλος το υγειονομικό τα έχει πάει καλά αλλά θα κριθεί στο τέλος στην οικονομία
(upd5) O έλληνας υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας προέβη σε 4η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας πλέον το πιο ρεαλιστικό ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι από -5% έως -10% κυρίως λόγω τουρισμού.
Η Πρόεδρος της Commission Ursula Von Der Leyen προειδοποίησε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δεν θα πρέπει να σχεδιάζουν τις διακοπές τους, κοινώς έστειλε ένα μήνυμα ότι για το καλοκαίρι του 2020 δεν θα υπάρξουν διακοπές.
Το bankingnews χωρίς καμία δόση αυταρέσκειας είχε πολύ έγκαιρα αναφέρει – συγκεκριμένα από τις 16 Μαρτίου 2020 ότι έχουν υποτιμηθεί οι βασικοί κίνδυνοι για την οικονομία, η ύφεση θα είναι πολύ βαθειά και λόγω τουρισμού και ότι το σοκ θα είναι τέτοιας κλίμακας που η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει δεν θα είναι V δηλαδή απότομη αλλά αργή τύπου U.
To bankingnews επίσης έχει παρουσιάσει εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδος που δείχνουν ξεκάθαρη ύφεση και μεγάλη επιδείνωση στο βασικό σενάριο για την εθνική οικονομία
(Δημοσιεύσεις 17 Μαρτίου, 27 Μαρτίου, 2 Απριλίου)
-Ύφεση -7% με -10% για το 2020 και -20% για το β΄ τρίμηνο ενώ μεγάλο σοκ θα υποστεί η χώρα και στο γ΄ τρίμηνο του 2020.
Ύφεση -10% σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 18 δισεκ. στα 168 με 170 δισεκ. ευρώ.
-Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι στα επίπεδα της κατάρρευσης της οικονομίας στην εποχή των μνημονίων -12% με -14%.
-Το Χρέος θα προσεγγίσει τα 220% με όρους ΑΕΠ 2020 ή 200% με όρους ΑΕΠ 2019 προφανώς ήταν και θα παραμείνει μη βιώσιμο.
-Θα δημιουργηθούν 7-9 δισεκ. νέα NPEs τα οποία ναι μεν δεν θα λογίζονται ως NPEs λόγω της ελαστικότητας των κριτηρίων αλλά στην πράξη τράπεζες, αναλυτές και αγορές θα ξέρουν ότι το όριο… είναι οι 90 ημέρες για να χαρακτηριστεί ένα δάνειο προβληματικό.
Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία κορύφωσης, ύφεσης και επιβράδυνσης του κορωνοιού που είναι η αιτία του παγκόσμιου σοκ.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/curve%20update%204.12.jpg?itok=-sziir2s

Ποιο το σενάριο χάους για την Ελλάδα και ορισμένες προτάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η κρίση του 2020 λόγω του κορωνοιού δεν έχει προηγούμενο, αποτελεί τυφλό γεγονός καθώς στην νεότερη οικονομική ιστορία δεν έχει συμβεί ανάλογο σοκ ώστε να καταγραφούν επιπτώσεις.
Ποιο θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο σοκ για την Ελλάδα;

-Η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα… το οποίο στις εποχές της κανονικότητας είναι ξεκάθαρο μειονέκτημα, έχει ρηχή οικονομία, δεν έχει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα αλλά επηρεάζεται έντονα από τον τουρισμό.

-Κάθε τρίμηνο η Ελλάδα παράγει εθνικό πλούτο 45 με 47 δισεκ. ευρώ και το άθροισμα των 4 τριμήνων ισοδυναμεί με το ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

-Κάθε εβδομάδα καραντίνα η επίδραση στο ελληνικό ΑΕΠ είναι -0,6% με -0,7% προσοχή σε εβδομαδιαία βάση μειώνεται το ΑΕΠ -0,6% με -0,7%.


-Ο τουρισμός μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα φθάνει το 30% που ισοδυναμεί με 55 δισεκ. ευρώ.

-Η παραοικονομία αντιστοιχεί στο 25% - εάν μπορεί να μετρηθεί η παραοικονομία ακριβώς – όπερ σημαίνει ότι σε περίοδο παγωμένης – ακίνητης οικονομίας δεν θα καρπωθεί το 25% της εθνικής οικονομίας τα οφέλη των δημοσιονομικών κινήτρων.

-Τα μέτρα καραντίνας θα αποσύρονται σταδιακά, όπερ σημαίνει ότι εάν αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχές Μαίου 2020 πολλά μέτρα θα διατηρηθούν για μήνες υπό τον φόβο να ξεσπάσει νέο κύμα κορωνοιού όπως συμβαίνει σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Ποιο το σενάριο σοκ για την Ελλάδα;

Το σενάριο σοκ για την Ελλάδα συνδέεται με τον Τουρισμό.
Σε αυτό το σενάριο τα 55 δισεκ. έσοδα από τον πυρήνα του τουρισμού και των περιφερειακών επαγγελμάτων θα καταρρεύσουν στα 25 δισεκ. όπερ σημαίνει ότι θα χαθούν 30 δισεκ. από το ΑΕΠ.
Σε αυτό το σενάριο συνεκτιμώντας ότι θα χαθούν άλλα 10 δισεκ. από την υπόλοιπη οικονομία και η διείσδυση των μέτρων της κυβέρνησης φθάσει στα 10 δισεκ. – αισιόδοξο σενάριο – τότε το ΑΕΠ αντί 170 δισεκ. στο βασικό σενάριο θα υποχωρήσει στα 157 με 160 δισεκ. ευρώ όπερ σημαίνει ότι η πτώση στο ΑΕΠ θα είναι για το 2020 σχεδόν -15%.
Στο σενάριο σοκ το β ΄ τρίμηνο και το γ΄ τρίμηνο του 2020 η Ελλάδα θα καταγράψει τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της ιστορίας της προφανώς λόγω κορωνοιού.

Ορισμένες προτάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα

1)Να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να χορηγήσουν επιθετικά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε πολλές εταιρίες.
Θεωρητικά οι τράπεζες έχουν απελευθερώσει κεφάλαια 10 δισεκ. που με μόχλευση θα μπορούσαν να χορηγήσουν 70 – 80 δισεκ. δάνεια.
Το βασικό πρόβλημα των τραπεζών είναι ότι δεν έχουν λύσει το πρόβλημα των 70 δισεκ. NPEs, ανησυχούν σοβαρά για την δημιουργία νέων NPEs ενώ η απελευθέρωση των κεφαλαίων είναι εικονική καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι ήταν 6 δισεκ. και θα χρησιμοποιείτο για εξυγίανση ισολογισμών ενώ η μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας – προσωρινά λόγω κορωνοιού – αποδυναμώνει την κεφαλαιακή ισχύει δεν ενισχύει τις τράπεζες.
Εάν όμως υπήρχε ένας ξεκάθαρος μηχανισμός εγγύησης όπου το κράτος θα αναλάμβανε τις ζημίες τότε οι τράπεζες θα χορηγούσαν δάνεια με μεγαλύτερη ευκολία.
Το θέμα είναι μέχρι τι ύψους ζημίες μπορεί να σηκώσει το κράτος γιατί τα περιθώρια είναι ελάχιστα.
2)Οι εταιρίες που εμπλέκονται με τον Τουρισμό να παγώσουν οι οφειλές τους σε δημόσιο, ΕΦΚΑ αλλά και τα δάνεια στις τράπεζες λόγω του κορωνοιού.
Όταν θα ξεκινήσει η τουριστική κίνηση και καταγράφονται έσοδα να ξεπαγώσουν.
Μπορεί το σύστημα όμως να δεχθεί τέτοια πρόταση;
3)Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια τα οποία θα φέρουν κάποιας μορφής εγγύηση από το κράτος και θα τα αγοράσουν οι τράπεζες με λογικούς όρους.
4)Το ελληνικό κράτος να ζητήσει την χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού τουλάχιστον για 20 δισεκ. ούτως ή άλλως αυτά που πήρε η Ελλάδα από το Eurogroup ήταν έως ασήμαντα.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι βέβαια δημιουργήθηκε για το χρέος και υπάρχει κίνδυνος εάν οι αγορές διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ασφαλείας να κερδοσκοπήσουν με τα ελληνικά ομόλογα.
Βέβαια η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει 12 με 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα Πανδημίας και να αποτρέψει την κερδοσκοπία.
5)Μέσω των προγραμμάτων ανεργίας να καλύψει μεγάλο μέρος της απώλειας των εισοδημάτων.
Ωστόσο στον τουρισμό μεγάλο μέρος είναι παραοικονομία και εγείρετε το θέμα πως θα δικαιολογηθούν θέσεις… που δεν υπήρχαν λόγω μαύρης εργασίας;
6)Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή για την οικονομία 15 με 20 δισεκ. και τα κεφάλαια αυτά να τα δαπανήσει αμέσως στους κλάδους που θα υποστούν σοκ.
Προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει όμως μνημόνιο με όρους και λιτότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο και όχι για το βασικό σενάριο.
Στο σκέλος το υγειονομικό τα έχει πάει καλά αλλά θα κριθεί στο τέλος στην οικονομία.
Το χειρότερο σενάριο όμως μπορεί να την οδηγήσει σε προληπτική πιστωτική γραμμή για την οικονομία που σημαίνει όρους και λιτότητα.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσες θυσίες θα κάνει η κυβέρνηση και πόσες θυσίες θα κάνει ο ελληνικός λαός.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στραφεί ξανά στην επιχείρηση και στο φυσικό πρόσωπο όταν θα αναζητήσει τα έσοδα από την δημοσιονομική εκτροπή.
Ο έλληνας θα πληρώσει πάλι αυτό είναι 1000% βέβαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης