Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -1,3% στη Wall λόγω της αποτίμησης στην οικονομία του Covid 19 - Στο κόκκινο η Ασία με τον Nikkei -2,33% παρά τη συμφωνία OPEC+

Πτώση -1,3% στη Wall λόγω της αποτίμησης στην οικονομία του Covid 19 - Στο κόκκινο η Ασία με τον Nikkei -2,33% παρά τη συμφωνία OPEC+
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,49% στις 2.783,05 μονάδες
(upd7) Πτώση κατέγραψαν σήμερα (13/4) οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν OPEC+ και Ρωσία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, κατά 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα στα εταιρικά αποτελέσματα α΄τριμήνου, η ροή των οποίων ξεκινά αυτή την εβδομάδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία των ΗΠΑ από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs και Wells Fargo και δεν αποκλείεται οι επενδυτές να βρεθούν αντιμέτωποι με μία πολύ άσχημη εικόνα.... ωστόσο θα αφορούν το α΄ τρίμηνο και το μεγάλο σοκ θα καταγραφεί στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Να σημειωθεί ότι η Wall έχει φθάσει σε κρίσιμα τεχνικά σημεία αντίστασης ενώ οι επενδυτές αποτιμούν τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην οικονομία και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι οι αγορές της Ευρώπης σήμερα ήταν κλειστές λόγω της αργίας του Πάσχα.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,37% κλείνοντας στις 23.393 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες -1,01% στις 2.761 μονάδες.
Στις 8.192 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε κέρδη +0,48%
Ο δείκτης φόβου VIX διαμορφώνεται στις 41 μονάδες.
Image

Image
Η Wall Street έρχεται από την καλύτερη εβδομάδα της από το 1974,  με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει την έβδομη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του, με κέρδη +12,7%, και το δείκτη S&P 500 να καταγράφει άνοδο +12,1%, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του εδώ και 45 χρόνια.
Είναι πιθανό, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα ισχυρό πλήγμα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως εκτιμά το Investing.com.
Kατά τη διάρκεια του α΄τριμήνου, τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει κοντά στο μηδέν, καθώς η Fed ανακοίνωσε απεριόριστη στήριξη, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές μείωσαν δραστικά τις δαπάνες, που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.
Οι αμερικανικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την παραβίαση όρων από επιχειρήσεις σε τομείς που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κτλ. οι οποίες δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους.
O δείκτης  KBW NASDAQ Bank Index κατρακύλησε 42% στο α΄τρίμηνο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδο όλων των εποχών.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή για τις τράπεζες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν 40% από τις αρχικές εκτιμήσεις το 2020, 16% το 2021 και 10% το 2022.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ακόμα και στο ενδεχόμενο ύφεσης η οποία θα διαρκέσει έως 6 μήνες, τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 100% το 2020.
Στο δυσμενές σενάριο μια παρατεταμένης, βαθειάς ύφεσης, τα κέρδη θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 277%.
Για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω κορωνοϊού, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida.
«Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι η οικονομία να ανακάμψει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida και συμπλήρωσε «η Fed διαβεβαιώνει για τη ροή πίστωσης στην αμερικανική οικονομία».
«Οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ πρόωρη» τόνισε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως υπάρχουν τα εργαλεία για την αποτροπή του αποπληθωρισμού.
Μια κάπως... ζοφερή εικόνα περιέγραψε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης (Federal Reserve Bank of Minneapolis), Neel Kashkari, σε συνέντευξη του στο CBS, λόγω των μέτρων έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού.  
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες για 18 μήνες lockdown και έναν "μακρύ και σκληρό δρόμο" μπροστά.
Έχουμε ένα μακρύ και σκληρό δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε σε μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο.
"Είναι δύσκολο να δούμε μια ανάκαμψη σχήματος V κάτω από αυτό το σενάριο", ανέφερε.
Ο Kashkari αν και αναγνωρίζει τα μειονεκτήματα της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας της οικονομίας και τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει, είπε ότι οι ΗΠΑ, «με την επιφύλαξη κάποιου θαύματος υγείας», εξετάζουν μια 18μηνη στρατηγική για lockdown με βάση τα γεγονότα που σημειώθηκαν σε άλλες χώρες.
"Θα μπορούσαμε να έχουμε κύματα εκδηλώσεων, ελέγχων, διαταραχών και ελέγχων μέχρι να έχουμε πραγματικά μια θεραπεία ή ένα εμβόλιο", είπε.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο να επιστρέψουν στην εργασία τους και στη συνέχεια να παράσχουν βοήθεια σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή να απομονωθούν για το άμεσο μέλλον".
Κοιτάζοντας μπροστά, ο Kashkari δεν προβλέπει μια γρήγορη ανάκαμψη για την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία έχει ήδη υποστεί πάνω από 16 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
"Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας μακρύς, σκληρός δρόμος που έχουμε μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε σε μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο", είπε.
Κατά 40% θα μπορούσε να υποχωρήσει το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ η ανεργία θα μπορούσε να φτάσει στο 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Atlantic Council, Frederick Kempe, που μίλησε στο CNBC.
«Το χτύπημα θα είναι ακραίο.
Δεν έχει υπάρξει τέτοιο σταμάτημα της οικονομίας ποτέ. Νομίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ ρίχνει ό,τι μπορεί. Αλλά τελικά, μόνο τα καλύτερα τεστ και ένα εμβόλιο θα φέρουν την οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει.
Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι συνολικά αρνητικά, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα των συνεπειών, διότι το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίσθηκε από την κανονική οικονομική δραστηριότητα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν από την απότομη διακοπή του Μαρτίου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν στις 16 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.
Τα κέρδη των 500 μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ (S&P 500) αναμένονται μειωμένα κατά 6% έως 15% κατά μέσον όρο.
Η συνέχεια όμως αναμένεται καταστροφική, καθώς η πτώση της κερδοφορίας αναμένεται σε τουλάχιστον 18% κατά το δεύτερο τρίμηνο, την περίοδο που έχει περισσότερο πληγεί από το lockdown.
Στο χείλος της πτώχευσης οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Delta et United έχουν ζητήσει διάσωση, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Και η Boeing ενθαρρύνει τους εργαζομένους της να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας.
"Στο στάδιο αυτό, η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη", λέει ο François Trahan, αναλυτής της UBS. Αίσθηση που συμμερίζονται οι αναλυτές της CFRA, που θεωρούν ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας θα χρειασθεί χρόνο.
"Αν και είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν τα μέτρα τους επέτρεψαν τον περιορισμό των πτωχεύσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων ή τις απολύσεις", προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Οι πρώτες απαντήσεις μπορεί να δοθούν ήδη από αύριο με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών, που χρηματοδοτούν την οικονομία και είναι διαβιβαστικοί δίαυλοι ανάμεσα στις αρχές από την μία πλευρά και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, από την άλλη.
Η Blackstone Group Inc ανακοίνωσε ότι επένδυσε 2 δισ. δολάρια στην Alnylam Pharmaceuticals μέσω μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει μετοχές και χρέος, δίνοντας στην φαρμακοβιομηχανία μια οικονομική ώθηση για να αναπτύξει τις πειραματικές της θεραπείες.
Με βάση τη συμφωνία, η Blackstone απέκτησε το 50% των δικαιωμάτων από τις πωλήσεις της θεραπείας κατά της χοληστερίνης του Alnylam σε παγκόσμια βάση, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέταση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Στο κόκκινο η Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (13/4) οι αγορές της Ασίας, παρά την ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία για το πετρέλαιο, καθώς η πανδημία του COVID-19 έχει ήδη προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,33% στις 19.043,40 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,88% στις 1.825,76 μονάδες.
Ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,53% στις 4.624,29 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,57% στις 10.099,22 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη υποχωρεί κατά -0,15% στις 1.226,20 μονάδες, ενώ οριακά μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη STI στη Σιγκαπούρη, και συγκεκριμένα στο -0,35% και τις 2.562,24 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,49% στις 2.783,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,81% στις 10.215,41 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.
Οι χώρες των ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς.
Μάλστα, πηγές από τους OPEC+ δήλωσαν ότι αναμένουν η συνολική παγκόσμια παραγωγή να μειωθεί κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον επόμενο μήνα, καθώς στις περικοπές θα συμμετάσχουν και άλλοι σημαντικοί παραγωγοί πετρελαίου, όπως είναι οι ΗΠΑ.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περικοπές που συμφώνησαν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί το 2008, η οποία μέχρι τώρα ήταν η μεγαλύτερη μείωση που είχε σημειωθεί.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση της παραγωγής που ανακοινώθηκε χθες δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την πτώση που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια ζήτηση εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών.
«Με ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να παραμένει σε αργία, είναι ένα πολύ ήρεμο ξεκίνημα για την εβδομάδα», τόνισε ο περιφερειακός επικεφαλής αναλύσεων της ING στην Ασία, Robert Carnell, για να προσθέσει ότι «οι σκέψεις θα στραφούν στη διαδικασία άρσης των περιορισμών, η οποία αναμένουμε ότι θα είναι πολύ αργή και σταδιακή».
Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεών της και την άρση των περιοριστικών μέτρων σε επαρχίες όπως είναι αυτή της Hubei, η οποία είχε υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον COVID-19.
Άλλες χώρες της Ασίας ωστόσο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ιαπωνία, έχουν προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας τα πρώτα εταιρικά εποτελέσματα των ασιατικών εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (17/4) θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης