Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σοκ για την Ελλάδα δεν θα είναι η ύφεση -10%, αλλά το δίλημμα προληπτική γραμμή με μνημόνιο ή χρήση του capital buffer με υποτιμητική κερδοσκοπία;

Το σοκ για την Ελλάδα δεν θα είναι η ύφεση -10%, αλλά το δίλημμα προληπτική γραμμή με μνημόνιο ή χρήση του capital buffer με υποτιμητική κερδοσκοπία;
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη αποδοχή, έχει κοινωνικό έρεισμα και πρέπει να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια ότι θα έρθουν δύσκολες ημέρες στην οικονομία και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.
(upd) Ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζουν στην αντιμετώπιση του κορωνοιού ως σοκ στο υγειονομικό σύστημα της χώρας με καλά αποτελέσματα… αρχίζουν να προϊδεάζουν και για το οικονομικό σοκ για το οποίο το bankingnews με αλλεπάλληλα άρθρα έχει προειδοποιήσει.
Ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για βαθειά ύφεση το 2020 ενώ τόνισε ότι τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά, η κανονικότητα θα επιστρέψει σταδιακά.
- Η ύφεση στην οικονομία θα είναι -7% με -10% και σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο -12%
-Η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο θα φθάσει στο -18%
-Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο -12% με -13%
-Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 20% ή θα προσεγγίσει τους 900 χιλιάδες.
-Το χρέος θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ με βάση το ΑΕΠ του 2019 ή 220% με βάση το ΑΕΠ του 2020
-Ο τουρισμός θα καταρρεύσει το 2020 υπολογίζεται ότι εάν πιάσει τζίρο το 20% του τζίρου του 2019 ίσως να είναι και επιτυχία.
-Ο τουρισμός μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ ή 55 δισεκ. με πιθανότητα το 2020 να υποστεί απώλεια 25 δισεκ. με 30 δισεκ. ευρώ.
-Η παραοικονομία δεν θα καρπωθεί τα οφέλη των δημοσιονομικών  κινήτρων.
-Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη μια φορά την δυνατότητα να δώσει τα 800 ευρώ στους εργαζομένους.
-Τα νέα NPEs θα διαμορφώσουν τον δείκτη NPEs προς το σύνολο των δανείων στο 50% από 42%, ενώ υπάρχει ελαστικοποίηση των κριτηρίων στα κόκκινα δάνεια από 90 ημέρες στις 180 ημέρες… ο δείκτης αξιολόγησης θα είναι πάντα οι 90 ημέρες…

Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα;

Η ελληνική κυβέρνηση σε ένα δυσμενές σενάριο θα βρεθεί με ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, τόσο μεγάλο που θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2020.
Βέβαια εν μέσω κορωνοιού μπορούν οι πολίτες να πάνε σε εκλογές στα χωριά τους μάλλον όχι.
Ενώ το ζήτημα των εκλογών είναι στον αέρα και αποτελεί εικασία, το δίλημμα που θα τεθεί στον Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση του θα είναι το εξής.
Η Ελλάδα, τα κρατικά ταμεία δεν έχουν πολλά περιθώρια, το ταμείο εξαντλείται και σε ένα δυσμενές σενάριο οι επιλογές της Ελλάδος θα είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.

1)Η μια επιλογή, όταν στερέψουν τα ταμεία από ρευστό θα είναι η Ελλάδα να προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL για την οικονομία αυτό σημαίνει ότι θα πάρει κεφάλαια από τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αλλά θα υποστεί το μαρτύριο του μνημονίου.
Η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε μνημόνιο το 4ο μνημόνιο σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή και θα εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας και μνημονικούς όρους.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε ξανά στο μνημόνιο και θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί δεν πήρε άλλες επιλογές.

2)Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι, να μην πάρει δηλαδή προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η χρήση των 33 δισεκ. που είναι το συνολικό κεφαλαιακό μαξιλάρι θα είναι καταστροφή… γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεσπάσει υποτιμητική κερδοσκοπία στα ομόλογα.
Μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα Πανδημίας έως 12 με 15 δισεκ. αλλά η μείωση του κεφαλαιακού μαξιλαριού θα θεωρηθεί αδυναμία για τις αγορές.
Η χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους θα θεωρηθεί αδυναμία και θα οδηγήσει σε υποτιμητική κερδοσκοπία, θα κρατήσει ψηλά τα spreads ακόμη και με αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

3)Υπάρχει και μια 3η επιλογή η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού όχι ως μεμονωμένη λύση.
Η Ελλάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να βγει να δανειστεί από τις αγορές σημαντικά κεφάλαια 5 με 8 δισεκ. τα οποία θα τα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και ορισμένοι ξένοι επενδυτές και εν συνεχεία τα ελληνικά ομόλογα θα τα αγόραζε η ΕΚΤ.
Η λύση αυτή έχει ένα πλεονέκτημα μειώνει τις πιθανότητες της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και της χρήσης του κεφαλαιακού μαξιλαριού, αυξάνει το χρέος ανορθόδοξα και δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια γιατί η Ελλάδα πληρώνει περίπου 5,5 δισεκ. τοκοχρεολύσια τον χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Συμπέρασμα

Και στις 3 επιλογές ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει ένα ακριβό λογαριασμό, θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις εκδοχές στον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη αποδοχή, έχει κοινωνικό έρεισμα και πρέπει να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια ότι θα έρθουν δύσκολες ημέρες στην οικονομία και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης