Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θεσμοί: «Μονομερής παράταση προστασίας της α’ κατοικίας ισοδυναμεί με απώλεια των ANFAs» - Συμβιβαστική λύση αναζητεί η κυβέρνηση

Θεσμοί: «Μονομερής παράταση προστασίας της α’ κατοικίας ισοδυναμεί με απώλεια των ANFAs» - Συμβιβαστική λύση αναζητεί η κυβέρνηση
Αγωνία για την παράταση προστασίας της α’ κατοικίας, με τους θεσμούς να προειδοποιούν για την κυβέρνηση
Λύση στο «παρά ένα» για την προστασία της κύριας κατοικίας αναζητεί η κυβέρνηση, εν όψει της 6ης αξιολόγησης ( με τηλεδιάσκεψη) που αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Απριλίου αλλά με πιο χαλαρούς όρους λόγω των ακραίων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στην οικονομία της ευρωζώνης και την ελληνική.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου απειλώντας με μπλόκο στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Οι προειδοποιήσεις των δανειστών προοιωνίζονται μια δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά οι θεσμοί θα βάλουν «νερό στο κρασί τους» και θα δεχτούν μία ολιγόμηνη παράταση στην προστασία.
Ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι στους σχεδιασμούς τους η ρήξη καθώς όπως λένε κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλυσιδωτές παρενέργειες στις διαπραγματεύσεις και για την επόμενη μέρα και θα στερούσε από το δημόσιο μία πολύτιμη ανάσα ρευστότητας τη στιγμή που οι δημοσιονομικές πιέσεις από τη κρίση αυξάνονται και πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ψηλά η στάθμη της δεξαμενής των διαθεσίμων.
Μετά το ναυάγιο των πρώτων τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια που εμφανίσθηκαν κατηγορηματικά αντίθετα σε οποιαδήποτε οριζόντια παράταση του καθεστώτος προστασίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με μια νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
Επισημαίνεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε παράταση μέχρι τέλος του έτους.
Το βασικό επιχείρημα που θα προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα στα εισοδήματα από το κορωνοϊό και αδυνατούν αντικειμενικά να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να μιλάμε για διατήρηση της κουλτούρας των πληρωμών.
Μάλιστα θα βάλουν στο τραπέζι στοιχεία που αποδεικνύουν την δραματική αλλαγή του οικονομικού προφίλ επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών και την ταμειακή τους ασφυξία ευελπιστώντας ότι θα πείσουν τους θεσμούς για την αναγκαιότητα του μέτρου.
Ένα ακόμη επιχείρημα θα είναι και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών για παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για μερικούς μήνες προκειμένου να μπει φρένο σε μια νέα γενιά κόκκινων στεγαστικών δανείων και να μην κινδυνεύσουν άδικα με πλειστηριασμούς όσοι πραγματικά υποφέρουν.
Όλα πάντως είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να προδικάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για ένα θέμα που όχι μόνο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της 6ης αξιολόγησης αλλά λόγω των ανατροπών από την πανδημία πιθανότατα θα την μονοπωλήσει ως βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της
Σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες οι δανειστές δεν το συνδέουν αναγκαστικά με το καθεστώς για την πρώτη κατοικία και δεν εμμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή του μέσα στο Μάιο δίνοντας περιθώριο χρόνου στη κυβέρνηση για την κατάρτιση και ψήφιση του από τη Βουλή.
Οι τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι συνεχείς και κυλιόμενες με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων έτσι ώστε οι συζητήσεις με τους επικεφαλής να ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσοχή των δανειστών πέραν της πρώτης κατοικίας εστιάζεται και στις κινήσεις των τραπεζών στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και του σχεδίου δράσης τους μετά την χαλάρωση των όρων για από τις εποπτικές αρχές.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εφαρμογή του «Ηρακλή» για τη μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων
Την ίδια ώρα οι θεσμοί εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για τις επιπτώσεις της κρίσης στο προϋπολογισμό και κυρίως στη βιωσιμότητα του χρέους και ζητούν αναλυτική ενημέρωση για τον πορεία των εσόδων και των δαπανών και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας που θα επηρεάσουν το ύψος του λογαριασμού
Πάντως εκτός ατζέντας της νέας αξιολόγησης τίθενται πλέον η ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Άγνωστο παραμένει αν θα τεθούν στο τραπέζι τα τρία βασικά προαπαιτούμενα που προέβλεπε η αρχική συμφωνία και αφορούν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη ΔΕΠΑ, το Ελληνικό και την Εγνατία και τη πρόοδο στο σύστημα προμηθειών στην Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης