Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ύφεση του κορωνοιού προσεχώς αλλά έρχεται το επόμενο κύμα έξαρσης Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020 – Βραδεία η ανάκαμψη

Morgan Stanley: Ύφεση του κορωνοιού προσεχώς αλλά έρχεται το επόμενο κύμα έξαρσης Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020 – Βραδεία η ανάκαμψη
Τι αναφέρει η Morgan Stanley για τον κορωνοιό, τις φάσεις έξαρσης και ύφεσης και το δεύτερο κύμα... που έρχεται Νοέμβριο με Δεκέμβριο 2020
Προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley ότι θα υπάρξουν και νέα κύματα ύφεσης και έξαρσης του κορωνοιού και τα οποία θα διατηρηθούν έως την Άνοιξη του 2021 οπότε και αναμένεται να βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.
Ταυτόχρονα θεωρούν ότι ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξει ύφεση και επιβράδυνση του κορωνοιού διεθνώς, το πρόβλημα θα επιστρέψει στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020 τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.
Ως προς την οικονομία η Morgan Stanley θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδεία, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη σχήματος V, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν στο γεγονός ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν με την ταχύτητα που εκτιμούν.
Τώρα που έχει καταστεί σαφές ότι ο οικονομικός αποκλεισμός των ΗΠΑ θα συνεχιστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια σε οικονομικές απώλειες και ανείπωτες ζημιές στον κοινωνικό ιστό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι σύντομα άνεργοι.
Πολλοί πλέον εστιάζουν στο πότε θα φτάσουν οι ΗΠΑ στην κορύφωση του κορωνοιού και πότε οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έχει δώσει εδώ και λίγο καιρό η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J PMorgan οι ΗΠΑ πλησιάζουν στην κορυφή της καμπύλης, δηλαδή στο τέλος της φάσης "καθυστερημένης συσσώρευσης" και σταδιακά θα ανακάμπτει καθώς κρούσματα και νεκροί θα μειώνονται.
Παρόλα αυτά, ενώ το πρώτο κύμα της πανδημίας στις ΗΠΑ και διεθνώς φαίνεται να πλησιάζει στο ζενίθ και να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, η μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να προκύψει ένα δεύτερο, ακόμα πιο δυνατό κύμα, εάν επαναληφθεί το φαινόμενο της Ισπανικής γρίπης.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, υποστηρίζει ακόμη είμαστε στην αρχή του προβλήματος όχι στο τέλος και ότι η επανέναρξη της οικονομίας θα είναι μακρά, επίπονη και θα απαιτήσει την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση διαφόρων μορφών κοινωνικής απομόνωσης και θα ολοκληρωθούν μόνο όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες το αργότερο την Άνοιξη του 2021.
Κατά την Morgan Stanley θα υπάρξει «πολυφασική» κορυφή στην οποία οι παράκτιες περιοχές, όπως και η Νέα Υόρκη, θα κορυφωθούν κατά τις επόμενες 3-5 ημέρες.
Ωστόσο, οι υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ θα ακολουθήσουν πιο αργά, με καθυστέρηση έως τρεις εβδομάδες.
Και ενώ αυτή η "δεύτερη" αιχμή είναι απίθανο να είναι τόσο σοβαρή όσο η πρώτη (10.000-15.000 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ημερησίως έναντι 30.000-35.000 στην πρώτη αιχμή), η διαδικασία μηδενισμού της μόλυνσης του κορωνοιού θα είναι πολύ αργή.
Στην Κίνα οι αιχμές κατεγράφησαν 4 φορές και στην Ιταλία 2 φορές, λόγω της καθυστερημένης ανάληψης μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και της έλλειψης μαζικών τεστ.
Οι ΗΠΑ πάντως θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους περί τα μέσα Μαΐου του 2020.
Κατά την Morgan Stanley θα υπάρξει ένας ακόμα μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία έως ότου ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο, καθώς η κοινωνική απομάκρυνση δεν μπορεί να χαλαρώσει πλήρως μέχρις ότου έχουμε ασυλία αγέλης που σημαίνει εμβόλια για το 60% των ανθρώπων, ενώ μεγάλοι χώροι όπως αθλητικά γήπεδα, αίθουσες συναυλιών και θεματικά πάρκα είναι επίσης πιθανό να παραμείνουν κλειστά ή να έχουν ανώτατο όριο συμμετοχής στο 10% έως 25% σε σχέση με το παρελθόν.
Η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι ένα πιθανό να υπάρξει και δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορωνοιό που θα μπορούσε να χτυπήσει γύρω στον Νοέμβριο με  Δεκέμβριο του 2020.
Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο ήπιο σε σχέση με το πρωτογενές σοκ αλλά θα δημιουργήσει πάλι προβλήματα διεθνώς.
Αυτή η άποψη σχετικά με την καθυστέρηση αντιμετώπισης του κορωνοιού και την αργή επιστροφή στην εργασία των πολιτών οδήγησε την Morgan Stanley να  αναθεωρήσει τις προβλέψεις τονίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα επανέλθει στα προ κορωνοιού επίπεδα πριν από το 4ο τρίμηνο του 2021.
Με όρους ιατρικής πολλά φάρμακα και θεραπείες αντισωμάτων βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο τουλάχιστον ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι επιτυχημένα και να βοηθήσουν να μετατραπούν σοβαρές περιπτώσεις σε ήπιες μορφές της νόσου.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να μειώσει την πιθανή επιβάρυνση των νοσοκομείων και να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να προωθήσουν ένα ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας πριν από τη διάθεση ενός εμβολίου

Τι αναφέρει η Morgan Stanley

Πρόσφατα ήταν εντυπωσιακό να δούμε πώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα πρώτα σημάδια ότι τα νέα κρούσματα κορωνοιού στη Νέα Υόρκη αρχίζουν να σταθεροποιούνται.
Ενώ καταλαβαίνουμε την επιθυμία για αισιοδοξία, προειδοποιούμε επίσης ότι η επιδημία στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει.
Η ανάκαμψη από αυτή την δύσκολη περίοδο της επιδημίας είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος.
Πιστεύουμε ότι η πορεία προς την επανέναρξη της οικονομίας θα είναι μακρά και επώδυνη.
Θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν διάφορες μορφές κοινωνικής απομάκρυνσης και να ολοκληρωθούν μόνο όταν υπάρξει εμβόλιο, την άνοιξη του 2021 το νωρίτερο.
Καθώς η Ιταλία έχει ήδη κορυφώσει, καθώς τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται, η αγορά έχει στρέψει την προσοχή της στις ΗΠΑ.
Πρόσφατα ολοκληρώσαμε ένα μοντέλο εξέλιξης της νόσου στις ΗΠΑ το οποίο υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια πολυφασική αιχμή.
Ειδικότερα, αναμένουμε οι παράκτιες περιοχές, με επίκεντρο την Νέα Υόρκη, να φτάσουν στο μέγιστο - που ορίζεται ως συνεχής μείωση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων - τις επόμενες 3-5 ημέρες.
Ωστόσο, περιμένουμε ότι η υπόλοιπη χώρα θα ακολουθήσει πιο αργά με καθυστέρηση περίπου τρεις εβδομάδες.
Ενώ αυτή η "δεύτερη" αιχμή είναι απίθανο να είναι τόσο σοβαρή όσο η πρώτη (10.000-15.000 νέες περιπτώσεις ημερησίως έναντι 30.000-35.000 στην πρώτη αιχμή), σημαίνει ότι η επιδημία στις ΗΠΑ θα έχει πολύ μεγάλη ουρά.
Αυτό θα έθετε ως αφετηρία στην επανέναρξη της οικονομίας των ΗΠΑ για τα μέσα μέχρι τα τέλη Μαΐου 2020 το νωρίτερο.

Οι επενδυτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα είναι ένα "κανονικό" άνοιγμα.
Για να επιστρέψουν στην εργασία τους οι αμερικανοί, θα πρέπει να δούμε
(1) επαρκή ικανότητα αντιμετώπισης των κρουσμάτων στα νοσοκομεία,
(2) υποδομές στην δημόσια υγεία για να υποστηρίξουν τα τεστ  για την παρακολούθηση των ασθενειών,
(3) (4) εκτεταμένη διαθεσιμότητα εξετάσεων (εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί ποιος έχει ανοσία με τον ιό) μόνο τότε μπορούν οι αμερικανοί να επιστρέψουν με αυτοπεποίθηση στη δουλειά τους.
Βλέπουμε ότι αυτό θα συμβεί κατά κύματα αρχίζοντας από τα μέσα του καλοκαιριού 2020.
Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία έως ότου ένα εμβόλιο εμφανιστεί επίσημα, καθώς η κοινωνική απομάκρυνση δεν μπορεί να χαλαρώσει μέχρι να έχουμε ασυλία αγέλης (που σημαίνει ότι το 60% των πολιτών θα έχει εμβολιαστεί).
Επιπλέον, μεγάλοι χώροι όπως αθλητικά γήπεδα, αίθουσες συναυλιών και θεματικά πάρκα είναι επίσης πιθανό να παραμείνουν κλειστά ή να έχουν ανώτατο όριο συμμετοχής στο 10%-25% σε σχέση με το παρελθόν.
Με οικονομικούς όρους οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοιού επίπεδα πριν από το 4ο τρίμηνο του 2021.
Παρά τις σημαντικές ανησυχίες που εκφράζουμε σχετικά με την πορεία προς την ανάκαμψη των ΗΠΑ, ένα φάρμακο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν στο γεγονός ότι μόνο ένα εμβόλιο θα προσφέρει μια πραγματική λύση σε αυτή την πανδημία.
Πιστεύουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή εμβολίων.
Μόνο εάν οικοδομηθεί από τώρα το σύστημα παραγωγής θα μπορούν το 2021 να παρασχεθούν τα εκατομμύρια  εμβόλια που απαιτούνται για τους αμερικανούς.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλά υποσχόμενα φάρμακα και θεραπείες αντισωμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο και συνεχίζονται μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού πειραματικά.
Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι επιτυχημένα και να βοηθήσουν ώστε να μετατραπούν σοβαρές περιπτώσεις σε ήπιες μορφές της νόσου.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να μειώσει τη δυνητική πίεση στα νοσοκομεία και να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να στηρίξουν ένα ευρύτερο άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας πριν από τη διάθεση ενός εμβολίου.
Έτσι, με τις διαθέσιμες θεραπευτικές ουσίες στο εγγύς μέλλον και ένα εμβόλιο στον ορίζοντα, η αγορά θα μπορούσε να αρχίσει να "κοιτάζει" τη βραδεία ανάκαμψη των ΗΠΑ και να προεξοφλεί την μελλοντική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/MS%20coronavirus%20timeline.jpg?itok=ckqsN0pV
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/spanish%20flu%20cases_4.jpg?itok=7Dd10OIy
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/curve%20update%204.12_1.jpg?itok=TWyVJIXD
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης